Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKVA ĆE BITI ZIMA NA BOJIŠTIMA

Kotromanović: Rusi se jedva održavaju u ovom ratu, doživjeli su neke velike poraze, ali nikad ih ne treba podcijeniti

Ante Kotromanović
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/7
17.11.2022.
u 13:03

Svi mi možemo učiti od ukrajinske vojske u svemu. O tome kako ratuju, kako se rade nove taktike. Puno se toga promijenilo, to je puno moderniji način ratovanja. Mi od njih možemo štošta naučiti, baš o svemu - taktici, uporabi snaga, formiranju postrojbi, ubacivanju dronova od razine desetine voda i satnije. To je ono što bi zbilja dobro da naše vojno vodstvo zatraži i upozna se s tim metodama - rekao je Kotromanović dodajući da po njegovoj procjeni mi nemamo Ukrajince čemu podučiti.

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović gostovao je u studiju Večernji TV-a gdje je govorio o stanju u Ukrajini, padu raketa u Poljskoj kao i o komunikaciji predsjednika i premijera. Emisiju je vodila Petra Maretić Žonja.

Pad dvije rakete u Poljskoj

- Prvo ću reći da je ovo incident koji se događa, to je očekivano. Imali smo i mi takav slučaj na području Hrvatske kada je doletio taj dron. Mislim da je NATO staloženo reagirao u ovom trenutku kao i poljska vlada - rekao je Kotromanović.

Kazao je kako ni Rusima ne bi odgovaralo širenje sukoba i neki novi front 'jer se oni jedva održavaju u ovom ratu i da su doživjeli nekoliko velikih poraza'.

- Nekakve nove tenzije sigurno im ne odgovaraju - kazao je Kotromanović.

Dodao je kako su takve stvari moguće u budućnosti ako se nastave ovakve tenzije

- Te rakete lete po cijeloj zemlji - objasnio je bivši ministar.

- To je nepredvidivo, ponekad se to zove prijateljska vatra. Stvari treba gledati racionalno i hladno i ne dizati tenzije do usijanja kao što to radi Zelenski. On se brani, njemu to odgovara - rekao je Kotromanović.

Jesu li pregovori daleko?

- Nikada ne treba rusku snagu podcijeniti. Mislim da to Ukrajinci nisu do sada napravili i svjesni su rizika i svjesni su što stoji s druge strane. Mislim da još nije sazrelo pravo vrijeme za pregovore i predsjednik Zelenski i ukrajinsko političko vodstvo žele stvarati što bolje pozicije na terenu, vratiti pod kontrolu što više teritorija - objasnio je Kotromanović dodajući da ga ne bi čudilo da Ukrajinci krenu u još neke akcije oslobođenja teritorija.

Na pitanje što zima donosi u ovom ratu, Kotromanović je kazao da definitivno donosi usporavanje akcija.

- To je područje koje je dosta hladno i s niskim temperaturama. No, s obzirom na ono što smo vidjeli u ovih sedam mjeseci ratovanja i iznenadne i munjevite napade koje je izvodila ukrajinska vojska, ne bi me iznenadilo ni s jedne, ni s druge strane da netko pokuša usred zime osvojiti neko manje mjesto ili čak veći rat. Mislim da front neće potpuno zamrijeti, da će se događati određeni pokušaji proboja linija - dodao je Kotromanović.

Može li se povući paralela s padom drona u Zagrebu i padom raketa u Poljskoj?

- Možda samo paralela da se dogodio incident. To su potpuno dva drugačija djela. Gore su to bile S-300 rakete, a ovdje je bio taj dron. Je li bio izviđački ili je nosio nešto eksploziva... mi do dan danas nismo utvrdili - rekao je.

Na pitanje hoćemo li ikada uopće doznati što se točno dogodilo, rekao je: 'Ja mislim da nećemo'. 

- Ono što se špekulira da je došlo s ukrajinske strane i da je to bila greška. Sorry, i to je to - rekao je.

17.11.2022. Zagreb - Ante Kotromanovic, bivsi ministar obrane i vojni analiticar. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Pomaganje Hrvatske Ukrajini. Da ste vi saborski zastupnik, kako bi se postavili?

- Na svu sreću nisam saborski zastupnik i ne moram razmišljat na takav način. Nije to neka teška odluka, bilo je dosta nespretnosti u toj komunikaciji. Vjerojatno je trebalo prije informirati predsjednika države o tome pa bi te tenzije bile na niskoj razini - izjavio je Kotromanović i dodao da je ukrajinski vojnik danas  'jedan od najboljih na svijetu' jer imaju neprocjenjivo iskustvo.

- Svi mi možemo učiti od ukrajinske vojske u svemu. O tome kako ratuju, kako se rade nove taktike. Puno se toga promijenilo, to je puno moderniji način ratovanja. Mi od njih možemo štošta naučiti, baš o svemu - taktici, uporabi snaga, formiranju postrojbi, ubacivanju dronova od razine desetine voda i satnije. To je ono što bi zbilja dobro da naše vojno vodstvo zatraži i upozna se s tim metodama - rekao je Kotromanović dodajući da po njegovoj procjeni mi nemamo Ukrajince čemu podučiti.

Smatra da bi mi njima mogli pomoći u razminiranju zemlje po čemu smo među najboljima u svijetu. 

Mišljenja je kako bi trebalo biti više i bolje 'komunikacije između dva brda'. Nada se da će doći to vrijeme da ta komunikacija bude bolja. Također smatra kako bi predsjednik i premijer stavili sve iza sebe kada bi došlo do neke ozbiljne situacije. 

Komentara 48

DU
Deleted user
13:46 17.11.2022.

Što nisi neki dan izjavio da su Rusi dolazili u Hrvatsku vojsku za SDP vlade i tražili NATO podatke o svemu tko tebe stavi da tu prdiš 😂

DU
Deleted user
15:05 17.11.2022.

koliko dugo ce ovaj pajac imati medijsku paznju? iz dana u dan krive prognoze, dobro smo i prosli s takvim

Avatar southman
southman
13:52 17.11.2022.

Kako reče tvoj intimus " gdje ruska čizma dođe ona odatle ne odlazi " !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije