Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako je to moguće

Dva slučaja potresla hrvatsku javnost: Nitko nije vidio da muče dijete?!

Ilustracija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
09.07.2019.
u 16:12

Jako je bitno vidjeti ima li dijete stare ili nove masnice, što se vidi po boji, te kojeg su oblika. Na opekline također treba pripaziti, one čine deset posto ozljeda kod zlostavljane djece - govori prof. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba

Dva su slučaja potresla javnost proteklog vikenda i pokrenula dvije kriminalističke obrade. U Dječju bolnicu u Klaićevu susjeda je dovela dvoipolgodišnjeg dječačića iz Zagreba s vidljivim tragovima fizičkog zlostavljanja, a četverogodišnja djevojčica iz Rovinjskog Sela u teškom je stanju u riječkom KBC-u jer je ostala u automobilu pri temperaturi višoj od 30 stupnjeva navodno dva sata.

Bio je neuhranjen

– Ozljede skeleta različite starosti i lokacija same po sebi su suspektne da nisu nastale padom ili udarcem i one iziskuju posebnu pažnju. Slomljene su obje podlaktične kosti, to su frakture nešto starijeg datuma, nemoguće je precizno odrediti koliko stare, ali od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci jer su već u fazi spontanog cijeljenja. Nadlaktica je pak nedavno slomljena. Rendgen je pokazao da su dva prijeloma nadlaktice zarasla sama, bez liječničke pomoći – govori prof.dr.sc. Goran Roić, ravnatelj Klaićeve o ozljedama dječaka koji je od subote na traumatologiji te bolnice, a koje upućuju na to da je zlostavljan. Jučer su obavljene laboratorijske pretrage i u krvi djeteta nisu pronađene nikakve supstancije ni lijekovi, a daljnjim pretragama isključene su ozljede unutarnjih organa. Dijete ostaje i dalje u bolnici, slijedi mu oporavak prvenstveno netom prelomljene ruke, ali i da se generalno oporavi jer je neuhranjen i prestrašen.

Prof. dr.sc. Goran Roić, ravnatelj Klaićeve, rekao je kako su laboratorijski nalazi isključili da je dječak u krvi imao neke supstancije ili lijekove te su pretragama isključene i ozljede unutarnjih organa
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

– Prvi klinički dojam je da je pothranjen prema našim percentilima. Gladan je, jede, ali dobrog općeg stanja. Uspostavlja kontakt, ali komunicira nerazgovijetno – odgovara nam prof. Roić. Stare i nove ozljede kod dječačića upućuju na dugotrajnije ozljede i one su sada predmet kriminalističke obrade. Stručnjaci za traumatiziranu djecu ponavljaju kako su prva linija obrane te djece oni koji trebaju uočiti i prijaviti ako sumnjaju da se djetetu događaju takve stvari – pedijatri, liječnici, odgajatelji u vrtiću, učitelji, nastavnici, susjedi... Gdje su susjedi i šira rodbina, pitaju se svi, od kriminalista do socijalnih radnika i psihologa.

– Jako je bitno vidjeti ima li dijete stare ili nove masnice, što se vidi po boji, te kojeg su oblika. Na opekline također treba pripaziti, one čine deset posto ozljeda kod zlostavljane djece, a nalaze li se na stražnjici, gležnjevima, dlanovima i genitalnom području, to onda upućuje na mogućnost da su najvjerojatnije namjerno nanesene. Mogući su znak i ljudski ugrizi i čupanje kose. Više starijih prijeloma kostiju i način na koji su prije polomljene kosti zarastale, odnosno ako su zarastale bez liječničke intervencije, svakako upućuju na zlostavljanje. Kod sumnje valja pregledati i ima li posljedica tresenja djeteta, što je vidljivo na mozgu. U Hrvatskoj je 16 do 25 posto djece fizički zlostavljano, a 20 posto seksualno. To je velika brojka koja nam govori da zbilja treba obratiti pažnju na sve znakove – govori prof. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

Prof. Gordana Buljan Flander: U Hrvatskoj je 16 do 25 posto djece fizički zlostavljano, a 20 posto seksualno
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Majka dječaka, koja je, podsjetimo, sezonski otišla raditi u Pulu i dijete, prema dosad poznatim informacijama, ostavila s 19-godišnjakinjom, telefonski je kontaktirala odjel, no nije bila u bolnici, kamo je zbog ovog slučaja došla policija Zagrebački Centar za socijalnu skrb radi na prijedlogu kojim će od suda u roku 72 sata najvjerojatnije zatražiti izdvajanje djeteta iz obitelji.

– Kad dijete bude otpušteno iz bolnice, moramo imati sigurno mjesto za njega. Vjerojatno će to vrlo kratko biti ustanova jer tako malo dijete ne bi trebalo boraviti u ustanovi, već u adekvatnoj udomiteljskoj obitelji. Mi ćemo vidjeti koja od naših udomiteljskih obitelji odgovara i koja može pružiti posebnu pažnju i brigu djetetu koje je, sudeći po podacima koji izlaze u javnosti, najvjerojatnije bilo zlostavljano – govori Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb. Majka dječačića u centru jest bila ranije po nekom drugom obliku socijalne zaštite koji nema veze s obiteljsko-pravnom, ali pritom, međutim, nije bilo uočeno ništa što bi upućivalo na ugroženost djeteta koje je ona u međuvremenu dobila.

Otac otišao u frizerski salon

Policija je uključena i u slučaj u Rovinjskom Selu gdje je četverogodišnju djevojčicu otac ostavio u automobilu i otišao u frizerski salon kojem je vlasnik. S telefonskog broja salona su nam rekli da je u bolnici, a iz riječke bolnice da je djevojčica i dalje životno ugrožena. Otac je pozvao rovinjsku hitnu pomoć koja je dijete odvezla u pulsku bolnicu u teškom stanju.

– Dijete je došlo komatozno, bez svijesti, teškog općeg stanja i životno ugroženo. Pristupilo se mjerama restitucije, oporavka životnih funkcija i doktori su procijenili da joj treba intenzivno zbrinjavanje pa je uz pratnju anesteziologa prevezena u Rijeku jer mi nemamo pedijatrijsku intenzivnu – opisuje stanje djevojčice doc.dr.sc. Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice.

Iz riječkog KBC-a su nam odgovorili da je stanje djevojčice i dalje teško te da liječnici uključeni u njezino liječenje neće govoriti o detaljima jer traje i policijska istraga, a nad malenom provode se mjere intenzivnog liječenja. Prof. Buljan Flander ovaj slučaj smatra apsolutnim zanemarivanjem djeteta.

– Razlog je nebitan, djetetu su zdravlje i život ugroženi i tu svakako treba procijeniti roditeljske kapacitete – smatra psihoterapeutkinja i podsjeća da roditelji, koji nemaju pomoć u čuvanju djece, mogu je potražiti od centara za socijalnu skrb.

Liječnici i odgajatelji rijetko prijavljuju nasilje

Glasnogovornica PU Istarske Nataša Vitasović potvrdila je kako je policija protiv Mišela M., 33-godišnjeg oca djevojčice, podignula kaznenu prijavu zbog povrede djetetovih prava, za što je prema zakonu zapriječeno od jedne do osam godina zatvora. Prijava je podnesena Državnom odvjetništvu u Puli, koje bi tijekom utorka trebalo odlučiti hoće li ili neće od suca istrage zatražiti da se ocu zbog eventualne opasnosti od ponavljanja djela ili utjecaja na svjedoke odredi jednomjesečni istražni zatvor.

Zagrebačka policija s druge strane jučer je još uvijek provodila kriminalističko istraživanje, a u glasnogovorništvu su tek potvrdili kako s obzirom na složenost situacije ne žele žuriti s podizanjem kaznene prijave, zbog čega će je tužiteljstvu podnijeti najvjerojatnije tek u ponedjeljak kasno navečer ili čak u utorak.

– Majka tog djeteta kod mene je živjela krajem ljeta 2016. godine, i nije istina da su živjeli u nekoj šupi, nego u trosobnom stanu na prvom katu kuće. U stanu je s njima živjela i njezina majka, dakle djetetova baka, tu su bili oko tri mjeseca i sve su uredno plaćali, nakon čega su se odselili, ali ne znam kamo. Jedino što znam o njima je da je maleni rođen kao nedonošče, pa je dosta vremena proveo u inkubatoru – kazao nam je Josip Vunarić.

Prema podacima koje smo dobili od državne tajnice Tatjane Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u 2017. godini zabilježeno je 6819 slučajeva različitih povreda dječjih prava – fizičko, mentalno ili seksualno zlostavljanje, zanemarivanje ili nehajno postupanje ili pak kršenje imovinskih prava. Većinu (2984) je prijavila policija, a mali dio toga prijavili su oni od kojih se to očekuje. Vrtići su prijavili 128 slučajeva, zdravstvene ustanove 314, škole 831, građani 887. “Drugi subjekti” prijavili su 361 slučaj, a 1314 slučajeva uočili su sami socijalni radnici u obiteljima u kojima su provodili neke druge postupke.

Komentara 7

SA
samoborka
17:24 09.07.2019.

Zalim slucaj,ali nista bez ponovnog uvodjenja smrtne kazne. Sve ostalo je prazna slama. Na kraju ispadne da zakonski teze posljedice snosi onaj tko nije vezao pojas u autu od onoga koji ubije, maltretira ili siluje.

DO
dopizdilomi
17:26 09.07.2019.

Čitam i plačem a najradije bih nekoga skratio za ..... Krivi susjedi i rodbina a po socijalnoj službi sve je u redu i po zakonu.

MX
Mister X
09:45 10.07.2019.

Dva slučaja potresla hrvatsku javnost: Nitko nije vidio da muče dijete?! Naravno nitko Hrvati rade cijele dane , a sa druge strane nismo u Somaliji da zavirivamo i kontroliramo jedni druge dali netko muči svoje dijete. Konačno ne smo dada nije dozvoljeno starcima i odraslim stranima da pokazuju pre veliki interes za susjedovu djecu .. Da vide ispod košuljice i gaćica jer ima masnice . kako se to tako "mućenje" rijetko događa na stotine tisuća poneki kobni slučaj nije ništa nenormalno i to pitanje je suvišno…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije