Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hitni pacijenti od danas ne idu u KB Dubrava

COVID pacijente smještaju u KB Dubrava, hitni su preusmjereni u druge bolnice
22. listopada 2020. u 11:43 1 komentara 1418 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

COVID odjel Kliničke bolnice Dubrava gotovo je popunjen pa će se od danas još jednom proširiti kako bi mogao primiti veći broj pacijenata oboljelih od koronavirusa. KB Dubrava zbog toga do daljnjeg neće primati hitne slučajeve već su oni od danas preusmjereni na ostale zagrebačke bolnice – Rebro, Merkur, Vinogradsku, Sveti duh.

Koronavirus SVE OZBILJNIJA SITUACIJA Potvrđeno više od 450 novih slučajeva u Zagrebu: 'Može se dogoditi da broj bude i veći'

Dr. Lukšić: Sve nas se tiče!

– COVID odjel od danas širimo za dodatnih 110 kreveta za smještaj pacijenata. Ti će kreveti biti smješteni na odjelu hitne službe, a hitna će služba biti preusmjerena na druge zagrebačke bolnice. Osoblje hitne službe radit će s COVID pacijentima, a ostatak bolnice nastavlja raditi u donekle reduciranom opsegu – objašnjava novu organizaciju rada dr. Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja oboljelih od infekcije COVID-19 u KB-u Dubrava.

Video - Hitna služba KB Dubrava prestaje sa radom, dodaju se kreveti za COVID bolesnike

Brojke novooboljelih strašno brzo rastu, priznaje dr. Lukšić, pa je širenje odjela nužno. Zasad su htjeli izbjeći smještanje bolesnika u šatore, no oni i dalje ostaju spremni kao pričuva. U KB-u Dubrava jučer su do 14 sati primili sedamnaestero novih pacijenata.

– Svi će bolesnici biti zbrinuti, nema bojazni. Nismo nikoga odbili, ali čeka se jer uvjeti nisu idealni, molimo pacijente za strpljenje. Svaki dan imamo po tisuću oboljelih u Hrvatskoj, to znači sve više COVID bolesnika u bolnicama. Stvarno se moramo svi uozbiljiti – apelira dr. Lukšić.

Video - Novi rekord novozaraženih: Samo u Zagrebu 705 slučajeva! Ispred Andrije Štampara velike gužve za testiranje

Naime, porastom broja COVID bolesnika, ostaje sve manje mogućnosti da pacijenti s ostalim stanjima i bolestima dobiju adekvatnu medicinsku pomoć. Ovakvu je odluku ministar Vili Beroš donio jučer nakon što je postignut konsenzus ravnatelja zagrebačkih bolnica o tome da je bolje lokalizirati COVID pacijente i koncentrirati ljude i opremu za borbu protiv koronavirusa kako se ne bi dogodio bergamski scenarij i rasap bolničkog sustava. U Zagrebu se oni trenutačno liječe u Infektivnoj i u Dubravi.

– Nije COVID jedina bolest i ne smije se dogoditi da drugi budu zakinuti zbog brige i paranoje – kaže prof. Mario Zovak.

Nacionalni stožer KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Crni COVID-19 rekord: Preminulo je 13 osoba, najviše dosad u jednom danu. 1563 nova slučaja

Nastojeći istodobno sačuvati medicinsko osoblje od zaraze i maksimalno pružiti zdravstvenu uslugu, bolnice organiziraju rad svaka prema vlastitim mogućnostima i shodno okolnostima, prema fleksibilnoj shemi koja se može promijeniti u jednom danu. Tako se recimo, u A i B timovima radi na odjelima gdje je to moguće, a ne jednako na razini cijele bolnice.

1 / 9
10.10.2020., Zagreb - Velike guzve ispred nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Stampar. Gradjani se testiraju na koronavirus. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

– Recimo, ja na Klinici za kirurgiju mogu organizirati timove na pet dana jer smo smanjili hladne zahvate. Neka hernija može pričekati mjesec dana, ali suspektni tumor ne može, stoga Klinika za onkologiju ne može tako raditi. Svaki predstojnik odnosno pročelnik odlučuje za svoj odjel – objašnjava prof. Zovak.

Odjel za hitne, a suspektne

Također treba voditi računa o povećanom priljevu hitnih pacijenata pa zelena zgrada u Vinogradskoj ostaje za pacijente koje treba hospitalizirati, a moguće je da imaju COVID. Njih će se i operirati kao da imaju COVID i za to je predviđena jedna sala na urologiji. 

VIDEO Štagljar otkrio koliko će nam još trebati da pobijedimo virus

Lukšić: Od danas 270 kreveta za liječenje bolesnika s koronom

Koordinator bolničkog liječenja covida-19 u KB Dubrava Ivica Lukšić izjavio je u četvrtak kako se u toj bolnici trenutno liječi 164 covid pozitivna pacijenta te da će tijekom dana na prostor hitne službe biti prošireni kapaciteti za liječenje tih bolesnika na 270 kreveta.

Covid odjel proširit će se na prostor hitne službe pa će ubuduće svi hitni pacijenti biti preusmjeravani u druge zagrebačke bolnice, rekao je Lukšić za N1. Kazao je i kako su na liječenju u toj bolnici trenutno srednje teški i teški bolesnici. 

"Hitna služba grada Zagreba i Zagrebačke županije je obaviještena o tome, oni će hitne bolesnika prema dogovoru i određenom rasporedu preusmjeravati  u druge kliničke bolnice, gdje će biti zbrinuti i nitko neće ostati bez hitne liječničke pomoći", rekao je Lukšić.

"U KB Dubravi je trenutno 164 bolesnika, a tijekom dana kapacitet će biti povećan na 270 kreveta. To bi trebalo biti dovoljno da osiguramo zbrinjavanje bolničkih bolesnika no važno je upozoriti da se svi zajedno kao društvo moramo uozbiljiti i držati preporučenih mjera kako bi se smanjio broj novozaraženih jer nastavi li se ovakav trend, ni ovih 270 kreveta neće biti ubrzo dostatno", rekao je Lukšić. 

Lukšić je rekao i kako zasad za zbrinjavanje bolesnika s koronavirusom neće biti korišteni šatori koje je Hrvatska vojska postavila ispred bolnice još za vrijeme prvog vala epidemije u proljeće.

Oni će se, kaže, puniti u krajnjoj nuždi ako bolnički kapacitete ne bi mogli više izdržati priljev bolesnika. 

Što se tiče ostalih pacijenta, u KB Dubrava će i dalje raditi dio polikliničke odnosno dijagnostičke djelatnosti te obavljati dio tzv. hladnih operativnih zahvata. 

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • Berlioz:

    Dio ljudi koji su danas bolesni i umiru ili pate od posljedica ide na dušu onim prosvjednicima s Trga. Nadam se da će shvatiti što su napravili.