Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo približavanje

Trump je pristao na sastanak s Kimom

Kim Jong Un i Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
10.03.2018.
u 09:10

Ulog pregovora je svakako napuštanje sjevernokorejskog nuklearnog programa, što Trumpovi prethodnici poput Obame nisu mogli riješiti

Vrijeme kada su američki predsjednik i sjevernokorejski vrhovni vođa izmjenjivali javne uvrede, nazivali jedan drugog luđakom i prijetili “crvenom tipkom” na stolu, prema svemu sudeći, završilo je.

Bijela je kuća objavila kako je predsjednik Donald Trump prihvatio poziv za susret sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom. Susret će se, prema prvim informacijama, dogoditi do svibnja ove godine.

Balansirali na rubu rata

Bit će to prvi put u povijesti da će se susresti aktivni američki predsjednik s jednim sjevernokorejskim liderom, što je golem napredak u odnosima dviju zemalja. Odnosima koji su još prošle godine balansirali na rubu rata, pa čak i nuklearnog udara.

– Vrijeme i mjesto susreta s Kim Jong-unom još treba biti definirano – ustvrdila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Susret dvojice čelnika koji su još prije nekog vremena jadan drugom prijetili kako će se međusobno uništiti dobitak je za obojicu. S jedne strane, Kim Jong-unu to predstavlja dugoočekivano priznanje na međunarodnoj političkoj sceni i svojevrsno postavljanje u “prvi ešalon” svjetskih političkih lidera, dok samom Trumpu susret omogućava put k vrhunskoj diplomatskoj pobjedi. No do te pobjede tek treba doći, jer ulog će, sigurno je, biti ograničavanje, možda čak i potpuno napuštanje sjevernokorejskog nuklearnog programa. Što je cilj koji još ni jedan američki predsjednik nije ostvario s obzirom na to da su problem nuklearnog oružja pod kontrolom Pyongyanga svi gurali pod tepih.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Kim Jong Un i Donald Trump
1/12

U ovome trenutku, obje su strane diplomatski oprezne i obazrive jedna prema drugoj. Bijela kuća tvrdi kako je predsjednik “vrlo razdragan lijepim riječima” koje je čuo od južnokorejske delegacije koja mu je, po povratku iz Pyongyanga prenijela Kimov poziv na sastanak.

Naravno, upravo je Južna Koreja, uz Japan, najzadovoljnija ovakvim razvojem događaja. Upravo je Seoul bio svojevrsni žeton s kojim su, i oko kojeg su se prepucavali Kim i Trump tijekom posljednjih dana, s tim da nisu imali baš nikakva utjecaja u razvoju situacije. jedino što su mogli, i što su iskoristili, bilo je zamoliti američku stranu da tijekom Olimpijskih igara odgode zajedničke vojne vježbe koje se na korejskom poluotoku tradicionalno održavaju svake veljače. Zadovoljstva južnokorejske strane svakako je svjestan i sam Kim Jong-un koji je, navodno, tijekom iznenadne večere s južnokorejskom delegacijom rekao, napola u šali, kako je samo zbog njih zakočio razvoj nuklearnog programa.

– Danas sam odlučio zaustaviti testove kako južnokorejski predsjednik Moon više ne bi gubio san – rekao im je Kim Jong-un.

Pooštrene sankcije

Neosporna je činjenica da, otkad je Donald Trump došao u Bijelu kuću, život Kim Jong-unu nije pretjerano lagan.

U kratko su vrijeme pooštrene međunarodne sankcije, ali što je još bitnije, prisilio je Peking, inače neformalnog sjevernokorejskog mentora i zaštitnika u globalnoj političkoj areni, na poštovanje i provođenje tih istih sankcija koje su, što se Kine tiče, bile više ili manje mrtvo slovo na papiru.

Prema informacijama iz vrha Washingtona, unatoč svim dosadašnjim sukobima, Trumpu ovakav razvoj događaja odgovara jer će izravno pregovarati s jednim jedinim čovjekom čija se riječ u Sjevernoj Koreji bespogovorno sluša, i koji doista može provesti ono što se dogovori za stolom. Prema svemu sudeći, SAD nije bio sklon pregovorima delegacija bez izravnog sudjelovanja Kim Jong-una jer je to otvaralo prostor za manevriranje i izbjegavanje eventualnih dogovora.

– Naravno, još je daleko od bilo kakvog rješenja, susret se tek treba dogoditi. No Donald Trump je poznat po svom umijeću pregovaranja i postizanja dogovora, kaže jedan od analitičara.

Teško je reći što donose sljedeći mjeseci, no jedno je prilično izvjesno.

Ako doista smiri situaciju na Korejskom poluotoku, Donald Trump bi mogao zaslužiti i Nobelovu nagradu za mir. Za razliku od Obame, koji ju je dobio na lijepe oči.

Komentara 16

DI
Direkt
09:43 10.03.2018.

Netačno prenjeta vijest. Susret je uvjetovan još nekim ustupcima Kima.

Avatar Django
Django
10:31 10.03.2018.

Ne mogu ocijeniti tko od njih dvojice ima ljepšu frizuru.

TO
Toni70
10:53 10.03.2018.

Trump je pristao na sastanak s Kimom; Kako se Kim ne boji da ga ne otruju ? Ili da mu ne zabije nešto u stražnjicu kao Gadafiju ..???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije