Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obveza ili izbor?

Dok se nije cijepilo, 15-20 djece od ospica umiralo

cijepljenje
Foto: Thinkstock
19.04.2015.
u 22:00

Pedijatri više ne trebaju pristanak roditelja pa se žale da su dovedeni u poziciju policajca

Desetog svibnja na zagrebačkom Trgu Francuske Republike točno u podne priprema se prosvjed roditelja koji se bore za pravo na izbor o cijepljenju svoje djece. Prosvjed se organizira na Facebook grupama koje okupljaju roditelje koji smatraju da cijepljenje ne smije biti zakonska obaveza. Ista je društvena mreža i izvor informacija o izbacivanju necijepljene djece iz vrtića, što su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo demantirali.

– HZJZ je poslao dopis kolegama epidemiolozima na terenu s molbom da potaknu dječje vrtiće da provjere cjepne statuse vrtićke djece i djecu koja nisu cijepljena protiv ospica upute pedijatrima na cijepljenje. Citiramo taj dio dopisa: “Dječji vrtići trebaju provjeriti cjepne statuse djece koja su upisana u vrtić i svu necijepljenu djecu uputiti na cijepljenje” – odgovorili su iz Zavoda. Prema hrvatskim propisima necijepljeno dijete, naime, i ne smije biti upisano u vrtić, što se očito nije poštovalo, a u kontrolu se krenulo zbog pojave ospica.

– Cijepljenje protiv te zarazne bolesti u Hrvatsku je uvedeno 1968. godine ponajprije zato što smo imali veliki javnozdravstveni problem. U prosjeku smo godišnje imali 15-20 tisuća oboljelih,a umiralo ih 15-20. Od uvođenja cjepiva nismo imali ni oboljelih ni umrlih, pojavljivali su se sporadično importirani slučajevi i ovo je sad najveća epidemija – objašnjava dr. Goranka Petrović iz HZJZ-a.

Strah od nuspojava

Aktualna epidemija zasad broji 160 zaraženih, najviše na području Zagreba i Zagrebačke županije, a bolest se pojavila i u drugim dijelovima zemlje. Stotina zaraženih ospicama ima i u Njemačkoj, prošle godine bolest se pojavila i u Italiji te Austriji.

– Radi se o jako zaraznoj bolesti, što nam sad najbolje pokazuju primjeri gdje imamo nisku procijepljenost kako se brzo širi i, kad bismo imali necijepljenu široku populaciju, mogla bi postati javnozdravstveni problem – objašnjava dr. Petrović, dodajući da su među komplikacijama ospicama i upala uha i pluća, ali i upala mozga koja se javlja na dvije-tri tisuće oboljelih. Na takve tvrdnje liječnika druga strana reagira suprotstavljanjem mogućih nuspojava koje izazivaju cjepiva. Upravo je to najčešći razlog za odbijanje cijepljenja, a pojedini su slučajevi završili i na sudu. Nedavno je, podsjetimo, zabilježen i sudski presedan kada su roditelji dobili spor protiv države i nisu kažnjeni zbog odbijanja cijepljenja. Nadalje, lanjska javna rasprava bila je samo formalno odrađena, kalendar cijepljenja mijenjao se bez ikakva informiranja, na internetu se objavljuju svakakva istraživanja poput domaćeg rada liječnika prema kojem su cijepljena djeca zarazna za okolinu tjednima, iskustva s teškim nuspojavama koje liječnici i ne bilježe... To je samo dio dokaza o kaosu koji je nastao oko cijepljenja, a država je reagirala represivno. Naime, loptica je prebačena na pedijatre koji nakon posljednjih izmjena regulative ministra zdravlja Siniše Varge više ne moraju imati pristanak roditelja na cijepljenje djeteta, što je i u njih izazvalo revolt jer ih se “stavilo u položaj policajca, a ne liječnika”, komentira jedna od njih.

Argument obiju strana

Antivakcinalna kampanja aktualna je i u drugim istočnoeuropskim zemljama, a činjenica je da od 29 europskih zemalja (članice EU, Island i Norveška) cijepljenje nije obavezno u njih 15, dok je u preostalih 14 obvezno najmanje jedno cjepivo.

Primjera radi, cjepivo protiv ospica, rubeole i zaušnjaka, kojim se u Hrvatskoj cijepi jednogodišnjake, obvezno je u samo osam zemalja, ali ga preporučuju sve ostale. Podaci su to iz posljednjeg međunarodnog istraživanja prikupljani prije ulaska Hrvatske u Uniju, tako da nismo bili uključeni u njega. A u zaključku tog rada kaže se: nacionalni zdravstveni sustavi trebaju promovirati i aktivno nuditi cjepiva za koja je dokazano da su sigurna, učinkovita i s pozitivnim učinkom na javno zdravlje. Zemlje koje cjepiva preporučuju umjesto da na njih zakonski obvezuju svejedno imaju visoku procijepljenost. Upravo je to argument kojim u Hrvatskoj barataju obje strane u sporu. Međutim, kao što kaže i istraživanje, lokalne prilike i kulturološke razlike te tradicija svake zemlje moraju biti uzete u obzir pri donošenju bilo kakvih odluka o cijepljenju. U Hrvatskoj to nije učinjeno.

>> Pedijatrima više ne treba suglasnost roditelja za cijepljenje

Komentara 10

DJ
djurex
00:06 20.04.2015.

Maleni Luka preminuo je 21. siječnja na zagrebačkom Rebru, a nalaz obdukcije njegovi roditelji još čekaju. Dječakovo tijelo prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu odakle nismo mogli dobiti odgovor o postupku ove obdukcije i kada roditelji mogu očekivati njezin nalaz. Upućeni smo da nazovemo ujutro, a Biserko i Ljiljana broj koji imaju zapisan na papiriću zovu posljednja tri tjedna. Njihov je Luka rođen kao zdravo dijete teško 3,750 grama i uredno je napredovalo, što je potvrdila i njegova pedijatrica iz Ivanca dr. Bojana Ričko Kovačić. U ordinaciji te liječnice roditelji i Luka bili su dan prije tog 10. siječnja na redovitom sistematskom pregledu na kojem je cijepljen. – Dijete je dobilo treću dozu cjepiva prema kalendaru cijepljenja. Bio je zdravo dijete i ono što ja znam je da je Luka dan prije cijepljen prema svim pravilima – rekla je dr. Ričko Kovačić.

DJ
djurex
00:02 20.04.2015.

Hrvatski paraolimpijac Mihovil Španja komentirao je rješenje Ustavnog suda po kojemu je utvrđeno da roditelji nemaju pravo odbiti cijepljenje svoje djece, o čemu je prvi pisao Večernji list. Mihovil je na svom Facebook-profilu otkrio da je kao beba nakon cijepljenja obolio od dječje paralize. Za dubrovniknet.hr Mihovil je ispričao kako je svoj stav iznio javno jer nitko ne spominje bilo kakvu odgovornost u slučaju da dođe do tragičnih posljedica nakon cjepiva. Rekao je da su se u njegovu slučaju prve posljedice pojavile 17 dana nakon cijepljenja, a da je od dječje paralize obolio nakon primanja cjepiva i o tome ima medicinsku dokumentaciju. Naglašava kako se radilo o živom cjepivu. – Medicina nije moje područje i tu materiju treba prepustiti stručnjacima, u tome se slažem. Ali isto tako ne može se isključiti roditelje iz procesa odlučivanja i staviti ih pred gotov čin prijetnjom novčanim kaznama i neupisivanjem djece u vrtić. To mi zvuči kao akt nekih totalitarnih režima i to jednostavno neću prihvatiti. Dijalog da, ali bilo koju isključivost ne dopuštam. Jer imamo primjere nekih zemalja Europske unije, poput Njemačke i Austrije, u kojima se roditeljima daje mogućnost odlučivanja – rekao je Mihovil Španja.

DJ
djurex
23:49 19.04.2015.

Bas ste bezobrazni i drski vise s tim cjeljenjem...sta vi sebi umisljate ko ste vi da ista odlucivate o mom zivotu i zivotu moga djeteta...kako vas nije sram bolesnici pokvareni...ko vas je ista pitao sta smije sta ne smije i ko ste vi da kazete da ja moram cjepit svoju djecu? Znaci moje djete je moje a nije ni vase ni drzavno gospodo..onaj tko bi moje djete cjepio bez moje dozvole glavu bi izgubio iste sekunde..veca je smrtnost djece od cjepljenja nego od ospica za vasu informaciju...da ne pricam o drugim nuspojavama cjepiva koja sadrze živu i maticne stanice abortiranih fetusa...nek oni ta cjepiva ubrizgavaju vama koji to zelite i vasoj djeci a nama koji necemo nemate to pravo raditi..vi ste cjepljeni i vi ste sigurni da ce vas cjepivo zastititi ..nemate se razloga bojati da ce vas netko zaraziti inace sami sebe demantirate..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije