Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska 25.

Djeci je najbolje u Norveškoj i Sloveniji, a najgore u Nigeru

Norveška djeca
DPA/Pixsell
02.06.2017.
u 13:15

Niger je na samome dnu ljestvice, a malo iznad njega su Angola, Mali, Srednjoafrička Republika i Somalija.

Svakom četvrtom djetetu koje živi na našem planetu ukradeno je djetinjstvo. Organizacija Save the Children objavila je izvješće u kojem stoji da 734 milijuna djece diljem svijeta nemaju djetinjstvo zato što su prisiljena raditi u ropskim uvjetima, ratovati, stupati u prijevremene prisilne brakove, rađati djecu, živjeti u ratnim uvjetima u izbjeglištvu ili biti bez zdravstvene zaštite, mogućnosti školovanja ili bez dovoljno hrane.

Najgora mjesta na svijetu za djecu su središnja i zapadna Afrika. Niger je na samome dnu ljestvice, a malo iznad njega su Angola, Mali, Srednjoafrička Republika i Somalija.

Hrvatska solidna 25.

Djeca najbolje i najkvalitetnije žive u Norveškoj, Sloveniji, Finskoj, Nizozemskoj i Švedskoj. Hrvatska je među 172 zemlje na solidnom 25. mjestu po kvaliteti života djece i nakon Slovenije najbolje je plasirana u regiji.

– Djeca odrastaju u ratovima, napadaju ih militantne skupine, boluju i umiru od brojnih bolesti, žrtve su diskriminacije i raznih drugih zala koja im oduzimaju sve ono što ih čini djecom. Žalosno je i neprihvatljivo da 2017. godine stotine milijuna djece diljem svijeta još ne ostvaruju svoja prava da budu sigurni, da rastu u miru, igraju se i obrazuju – kazala je glavna direktorica organizacije Helle Thorning-Schmidt.

Prvi put otkako objavljuju izvješća, napravljena je i statistika o djeci žrtvama ubojstava. Utvrđeno je da svaki dan oko 200 dječaka i djevojčica postanu žrtve ubojstava.

Neslavni rekord po broju ubojstava djece drže Južna i Srednja Amerika. Čak je deset zemalja iz tog dijela svijeta na prvih deset mjesta po broju ubojstava djece, a najgore stanje je u Hondurasu, Venezueli i Salvadoru gdje stradaju kao žrtve mafije.

I ovo je izvješće potvrdilo da još previše djece u dobi do pet godina, njih 16 tisuća dnevno, umire od bolesti i stanja koje je moguće spriječili ili izliječiti.

Malih robova 168 milijuna

Oko 156 milijuna djece do pet godina zaostaje u rastu zbog pothranjenosti. Jedno od šestero djece u svijetu uopće ne pohađa školu, a 168 milijuna ih radi u gotovo robovskim uvjetima, od čega 85 milijuna radi opasne poslove. Za usporedbu, to je više od ukupnog broja djece koja žive u Europi (oko 138 milijuna).

Svake sekunde u prisilni brak stupi djevojčica mlađa od 15 godina, a svake dvije sekunde jedna djevojčica iz te skupine rodi dijete.

Komentara 6

Avatar Zaječarac
Zaječarac
19:21 02.06.2017.

Medijska šutnja o mračnoj istini u Norveškoj, mučenje i zlostavljanje djece......U Norveškoj postoji nekakva narodna tradicija intimnih odnosa s djecom: s dječacima i djevojčicama – učinjenih od strane njihovih krvnih srodnika, koji ih kasnije predaju susjedima. Zastrašujuće svjedočanstvo Ruskinje otkrivava mračne tajne takozvanog naprednog zapada. Riječ je o potpunoj destrukciji čitavog čovječanstva dok svi mediji svijeta šute o zlu koje se odvija u naprednim zemljama. Na udaru su obitelji i djeca, a udare izvršava država incestom, pedofilijom i prisilnim mijenjanjem spola kod djece u Norveškoj i drugim skandinavskim zemljama. Irina Berset godinama pokušava upozoriti kršćanski svijet na monstruoznosti koje su počinjene nad njenom, ali i nad djecom tisuće roditelja o kojima nitko ne smije govoriti. .........................

Avatar vasilije
vasilije
21:30 02.06.2017.

gospođo Šerić nemate pojma o Norveškoj . ”U Norveškoj deci u jaslama čitaju bajke o princu koji se zaljubio u kralja”.... Država siluje, muči i zlostavlja djecu legalno?! MEDIJI ŠUTE O MRAČNOJ ISTINI U NORVEŠKOJ: Incest, pedofilija, seks u vrtiću,rtiću, krađa djece! Cilj je izopćenje obitelji i djece! Autor: Zrinka K. , 21. Siječanj 2015. ( .dnevno.hr/vijesti/svijet/mediji-sute-o-mracnoj-istini-u-norveskoj-incest-pedofilija-seks-u-vrticu-krada-djece-cilj-je-izopcenje-obitelji-i-djece-142768/ ) U Norveškoj postoji nekakva narodna tradicija intimnih odnosa s djecom: s dječacima i djevojčicama – učinjenih od strane njihovih krvnih srodnika, koji ih kasnije predaju susjedima. U usporedbi s hrvatskim sustavom, svi norveški školski programi izgledaju kao za mentalno zaostale. Od 1. – 7. razreda je osnovna škola. Zadatak državnog programa je naučiti abecedu do 13. godine i da se djeca nauče brojati – čitaju cijene u trgovinama. U razredu se ne smije čitati naglas zato što je to “sramota”. Specijalni učitelj izvodi dijete u hodnik i tamo sluša “mališu” kako on čita da ga ne sramoti. Učitelj ima pravo razraditi s djecom dva primjera iz matematike dnevno, a ako djeca ne usvoje materijal, onda se kroz tri dana ponovo trudi da im objasni pređeno gradivo. Domaći zadatak tjedna – 5 riječi na engleskom ili osam, po odluci djeteta. Norveška škola – je primjer potpune degradacije obrazovanja. Književnosti nema, nema povijesti, fizike, kemije, nema prirodnih znanosti.

GO
gooniegoogoo
04:14 03.06.2017.

ja mislim da djeci iz Norveške treba dovest što više Nigeraca da im obogate život

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije