Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jugonostalgija

Srbi najviše žale za Jugoslavijom, najmanje Hrvati i Kosovari

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
30.05.2017.
u 19:41

U Hrvatskoj 55% ispitanika u Gallupovom istraživanju smatra da je raspad Jugoslavije Hrvatskoj donio više koristi nego štete

Među svim državama bivše Jugoslavije, najmanje jugonostalgije ima u Hrvatskoj i na Kosovu. Za Jugoslavijom najviše pak žale Srbi i stanovnici Bosne i Hercegovine.

Pokazalo je to netom objavljeno Gallupovo istraživanje koje je obuhvatilo tisuću ispitanika iz svih država. I dok je postotak jugonostalgičara različit, u svim je državama primijećeno jedno: za Jugoslavijom više žale stariji. U Hrvatskoj 55 posto ispitanika smatra da je raspad Jugoslavije Hrvatskoj donio više koristi nego štete, dok 23 posto smatra suprotno, a ostatak se nije izjasnio.

Zanimljivo je napomenuti da su Hrvati izvan Hrvatske skeptičniji oko koristi koje im je donio raspad od Hrvata u domovini. 
Za Jugoslavijom u Hrvatskoj najviše žale oni stariji od 56 godina (28 posto), nešto manje oni od 36 do 55 godina (22 posto), a najmanje oni od 15 do 35 godina (17 posto).
U Gallupu jugonostalgiju objašnjavaju time što stanovnici žale za benefitima socijalizma, posebice suočeni s nezaposlenošću i gubitkom prihoda. Za Srbiju, gdje čak 81 posto ispitanika smatra da je raspad Jugoslavije bio loš, u Gallupu kažu da je to posljedica osjećaja da više nisu ključna nacija višenacionalne države.

 

Komentara 88

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
20:02 30.05.2017.

nisu dugo pisali o šugoslaviji

KR
kruti175
19:55 30.05.2017.

.ebala vas juga i zločinački bravar

Avatar Pavel ic
Pavel ic
20:13 30.05.2017.

pa normalno da žale jer jugoslavija je bila velika srbija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije