Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srbi najviše žale za Jugoslavijom, najmanje Hrvati i Kosovari

U Hrvatskoj 55% ispitanika u Gallupovom istraživanju smatra da je raspad Jugoslavije Hrvatskoj donio više koristi nego štete
30. svibnja 2017. u 19:41 88 komentara 8899 prikaza
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Među svim državama bivše Jugoslavije, najmanje jugonostalgije ima u Hrvatskoj i na Kosovu. Za Jugoslavijom najviše pak žale Srbi i stanovnici Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik Milorad Dodik 'Napravili smo najveću pogrešku u povijesti koja se zove Jugoslavija'

Pokazalo je to netom objavljeno Gallupovo istraživanje koje je obuhvatilo tisuću ispitanika iz svih država. I dok je postotak jugonostalgičara različit, u svim je državama primijećeno jedno: za Jugoslavijom više žale stariji. U Hrvatskoj 55 posto ispitanika smatra da je raspad Jugoslavije Hrvatskoj donio više koristi nego štete, dok 23 posto smatra suprotno, a ostatak se nije izjasnio.

Zanimljivo je napomenuti da su Hrvati izvan Hrvatske skeptičniji oko koristi koje im je donio raspad od Hrvata u domovini. 
Za Jugoslavijom u Hrvatskoj najviše žale oni stariji od 56 godina (28 posto), nešto manje oni od 36 do 55 godina (22 posto), a najmanje oni od 15 do 35 godina (17 posto).
U Gallupu jugonostalgiju objašnjavaju time što stanovnici žale za benefitima socijalizma, posebice suočeni s nezaposlenošću i gubitkom prihoda. Za Srbiju, gdje čak 81 posto ispitanika smatra da je raspad Jugoslavije bio loš, u Gallupu kažu da je to posljedica osjećaja da više nisu ključna nacija višenacionalne države.

'opere_nnn_kul_290513' Branimir Pofuk Notorna je laž da je Jugoslavija bila država u kojoj se zatiralo sve što je hrvatsko, pa tako i hrvatska kultura Kumrovec Tisuće slavile Maršalov rođendan: "Nastavlja se borba protiv fašizma" Otkrivena tajna Titova smrt promijenila je kraj kultnog "Ko to tamo peva", evo i kako

 

Spas od vrućina mladi Puljani pronašli u moru
KRAJ TOPLINSKOG VALA
Izdan narančasti meteoalarm za tri hrvatske regije! Temperature se penju i do 37 stupnjeva
Pink Wing karavana
OKTANSKA KARAVANA
Kako je Pink Wing predstavio Hrvatsku svijetu i pogledajte još jednom neke od najboljih svjetskih auta na našim prometnicama