Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Digli spomenik prvom naftnom polju u svijetu

Ta 1856. i trojac koji je skupljao naftu u Peklenici, malom međimurskom selu u sastavu grada Mursko Središće, uzeta je kao godina kad je nastalo prvo eksploatacijsko polje nafte na svijetu!
05. listopada 2018. u 12:00 0 komentara 750 prikaza
Paklenica
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Te 1856. dvojica muškaraca i jedna žena radili su ono što su godinama radili u Peklenici. Na izvoru na kojem je iz dubine zemlje izbijala crna tekućina, skupljali su u posude “crno zlato”, naftu koja se koristila za podmazivanje kotača na kolima i nazivala se “kolomajz”.

Splitsko-dalmatinska županija Kulturni turizam Gospodare polovicom blaga Hrvatske pod zaštitom UNESCO-a

Rupu je dao iskopati grof Feštetić, a nafta je iz nje sama izlazila na površinu, pa crpke nisu ni trebale. Na mjestu na kojem je izlazila iskopala bi se rupa u koju se ulijevala voda, a kako je nafta lakša od vode, zadržavala se na površini, pa ju je trebalo samo pokupiti. Na dan se znalo sakupiti od 25 do 35 litara sirove nafte koja se transportirala na grofovo imanje. Ta 1856. i trojac koji je skupljao naftu u Peklenici, malom međimurskom selu u sastavu grada Mursko Središće, uzeta je kao godina kad je nastalo prvo eksploatacijsko polje nafte na svijetu! Da, da...

Čak prije nego u Americi, kažu Pekleničani, koji i naziv sela duguju peklu, staroj riječi za naftu. Tvrde da su za tri godine prešišali polje u Titusvilleu u Pennsylvaniji, koje se u literaturi navodi kao prvo na kojem 1859. se bušilo u potrazi za naftom, nakon što je neki Edwin L. Drake iskopao bušotinu duboku 23 metra. Od nafte iz Peklenice sredinom 19. stoljeća izrađivali su se petrolej i mazivo ulje, a prva važnija eksploatacija nafte počela je na sedamdesetak hektara polja početkom 80-ih godina 19. stoljeća, u vrijeme Austro-Ugarske, ali i naftne groznice koja je zahvatila svijet. Postavljene su tri bušotine na dubini do 350 metara.

Mistika Modrog i Crvenog jezera Zaleđe sve traženije Mistika Modrog i Crvenog jezera

Od 1911. do 1914. godine London Budapest Oil Syndicat spustio se na čak 510 metara, a 1923. godine osnovano je poduzeće Međimursko petrolejsko d.d., a sve je utihnulo nakon Drugoga svjetskog rata. U Peklenici su, želeći privući turiste, postavili spomenik prvom eksploatacijskom polju na svijetu, u obliku trojki, tri drvena stupa koja su se spajala u vrhovima. Na mjestu na kojem postoji još jedno aktivno okno, otvoren je mali spomen-park naftnog rudarstva. Još uvijek se može vidjeti kako nafta izvire.

Šibensko-kninska županija Odredište za gurmane Šibenske teće, plus zvjezdica Michelina

Na ulazu je postavljena ploča na kojoj piše “Dobro došli u Peklenicu, prvo naftno polje u svijetu”. Naravno, nema dokaza da su Pekleničani prešišali Amere, no priča je turistički zanimljiva. Gledati kako crna nafta sama izvire iz “črne zemle”, to se ne viđa svaki dan.     

Paklenica
1 / 5
Međimurje
teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.