Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAKULA NAJAVIO PROBLEME

Objavljena upozorenja za cijelu zemlju: Zbog olujnog vjetra zatvorena dionica A1, Paški most...

autocesta
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.02.2020.
u 21:03

Jači vjetar prouzročit će zastoje u prometu, no očekuje se manje oborina nego u utorak.

Prognozirano - na žalost, i ostvareno! Umjesto snijega, kao da nije veljača - mnoge je kopnene krajeve zabijelila tuča! Još češća je bila kiša, gdjegod praćena munjama i gromovima, a i vjetar je bio jak, mjestimice i s olujnim udarima - istaknuo je Zoran Vakula.

Jači vjetar prouzročit će zastoje u prometu, no očekuje se manje oborina nego u utorak. 

Vrijeme bi trebalo biti stabilnije od četvrtka do nedjelje. Ujutra će biti u 'minusu', no očekuju se više temperature u poslijepodnevnim satima, navodi Vakula za HRT. 

DHMZ je putem Meteoalarma za čitavu Hrvatsku za srijedu izdao upozorenja i to zbog olujnog, pa i orkanskog vjetra.

HAK: Zbog olujnog vjetar zatvorene dionice A1, DC54 i Paški most 

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su dionica autoceste A1 između Svetog  Roka i Posedarja (obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca), kao i DC 54 Maslenica-Zaton Obrovački  i Paški most, izvijestio je u utorak navečer Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina). Između Karlobaga i Svete Marije Magdalene te na brzoj cesti Solin-Klis dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunel Tuhobić zbog olujnih udara vjetra.

U Lici mjestimice pada snijeg. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te motorna vozila bez propisane zimske opreme na DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo. Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez propisane zimske opreme. Noćas, s utorka na srijedu od 22 do 6 sati u tunelu Učka izvodit će se radovi i voziti uz posebnu regulaciju prometa.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima. Kolona teretnih vozila na autocesti A3 kraj graničnog prijelaza Bajakovo je oko jedan kilometar.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova i Sućuraj-Drvenik; brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak; kao i katamaranske linije Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Korčula-Hvar-Split. Sutra, 5. veljače, u prekidu će biti katamaranska linija Olib-Silba-Premuda-Zadar.

Srijeda: jako vjetrovito, hladnije, ponegdje malo oborine

- U srijedu će u Slavoniji, Baranji  i Srijemu biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice sa slabim oborinama na granici kiše i snijega. Puhat će jak i vrlo jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar s olujnim udarima. Temperatura zraka od 2 °C ujutro do 7 °C poslijepodne - prognozirao je Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Očekuje se izrazito vjetrovito uz jak do olujan sjeverni vjetar, uz koji se ne mogu isključiti i štete, bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Uz promjenljivu naoblaku mjestimice će biti kratkotrajne oborine na granici kiše i snijega, uglavnom u južnijim područjima. 

- U gorju će biti hladnije, ponegdje uz susnježice i snijeg, osobito na Kordunu i u Lici. Na sjevernom Jadranu pak djelomice sunčano i uglavnom suho. Puhat će jak i olujan sjeverni vjetar i bura, podno Velebita osobito prema kraju dana s orkanskim udarima, pa treba računati na probleme u prometu. Najviša temperatura od 2 °C u gorju dio 12 °C na zapadu Istre. Ujutro u gorju ponegdje "minusi" pa je moguća i poledica - istaknuo je Kozarić. 

Objavljeno je upozorenje najvišeg stupnja za sjeverni vjetar i buru za Dalmaciju, a u prvom dijelu dana puhat će i sjeverozapadnjak. Osim problema u prometu, moguće su i štete, osobito prema kraju dana, kada će vjetar biti najjači. Uz promjenljivu naoblaku mjestimice može pasti malo kiše, a u višim predjelima, osobito Zagore, i snijega. 

I na jugu Hrvatske će zahladnjeti te će biti jako vjetrovito. Puhat će vrlo jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar uz najvišu temperaturu zraka oko 10 °C. Pritom će uglavnom biti suho uz promjenljivu naoblaku.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije