Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP ČUVARI Policajci za navijače, Nijemci traže još 12-oricu kao pojačanje

Deset MUP-ovaca boravit će na Svjetskom nogometnom prvenstvu

hrv-iz01-txt.jpg
import
25.05.2006.
u 20:18

Deset policajaca iz Hrvatske 9. lipnja kreće na Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačku.

Bez oružja i ovlasti
Iste večeri moraju se javiti u gradić pokraj Düsseldorfa, gdje će tijekom prvenstva biti sjedište Nacionalne informacijske točke za nogomet (ZIS). Iako je bilo predviđeno da na prvenstvo ide osam policajaca, Nijemci su zatražili da još dvojica dođu u München jer se pretpostavlja da će tamo biti sjedište navijača hrvatske reprezentacije. A državni ministar bavarske policije uputio je u srijedu zahtjev MUP-u da na utakmicu protiv Japana, koja će se 18. lipnja odigrati u Nürnbergu, pošalje još deset policajaca. Što je razlog za zatraženo pojačanje, nije navedeno.

Hrvatski će policajci Svjetsko nogometno prvenstvo pratiti u civilu, bez oružja i ovlasti. Nakon dolaska u Njemačku dobit će službene akreditacije, za koje su podnijeli zahtjeve. Šest promatrača bit će raspoređeno u trima timovima, a u svakom će biti i jedan policajac iz Njemačke. Imat će službena vozila i vezu, a njihova je osnovna zadaća pomoć njemačkoj policiji da uspostavi što bolju komunikaciju s navijačima iz Hrvatske kako bi se izbjegle neželjene situacije.

Leci za navijače
Nakon što se 13. lipnja u Berlinu odigra utakmica Hrvatska Brazil, policajci odlaze u Nürnberg, gdje će dočekati susret protiv Japana, a poslije te utakmice odlaze u Stuttgart, gdje ostaju do završetka utakmice protiv Australije. Ovisno o plasmanu reprezentacije, napravit će se idući raspored. Prije odlaska na prvenstvo MUP će tiskati letke što će se dijeliti navijačkim skupinama i turističkim agencijama koje organiziraju odlazak na prvenstvo.

Na njima će biti imena i prezimena te telefonski brojevi policajca, bit će napisano što se u Njemačkoj na stadionima ne smije raditi, koje su kazne za prekršaje protiv javnog reda i mira, koja su ograničenja brzina... Crne liste hrvatskih navijača, još jednom su ponovili, neće ponijeti u Njemačku.


Tko su hrvatski 'specijalci' u Njemačkoj

Voditelj hrvatskog izaslanstva je Stipica Kuna, pomoćnik načelnika Uprave za granicu, koordinator je Dubravko Perec iz Uprave policije, Tihomir Raić i Ivan Arbutina iz zagrebačke uprave idu u statusu promatrača, kao i Goran Gašpert iz riječke i Žarko Alebić iz splitske policije. Ivan Odenjan iz Uprave krim-policije bit će časnik za vezu u ZIS-u, a Jozo Vukas iz iste uprave Svjetsko će prvenstvo pratiti iz njemačke krim-policije. Voditelj podtima u Münchenu bit će Marinko Romić iz osječke policije, a kao promatrač ide Vanja Petkov iz zagrebačke policije. Na "vezi" u MUP-u bit će im Dražen Mayka.


Policija iz 32 države

Na prvenstvu će biti policijski timovi iz 32 države jer svaka zemlja sudionica mora poslati na ispomoć svoje policajce. Na osnovi analiza koliko će navijača doći i što bi mogli napraviti, njemačka je policija odredila koliko ih iz koje zemlje mora biti. U MUP-u kažu kako ih u našem timu "nije ni najmanje ni najviše".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije