Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠ REZULTAT IZBORA

Bernardić se povukao: Raspisujemo nove izbore, Komadina će voditi SDP

Zagreb: Davor Bernardić podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/19
06.07.2020.
u 11:04

Nakon što su objavljene izlazne ankete, neki SDP-ovci počeli su tražiti ostavku predsjednika SDP-a.

Na sastanak Predsjedništva stigli su prije 10 sati. Već za pola sata SDP-ovci su donijeli odluku – Davor Bernardić više neće voditi stranku. No i dalje će biti predsjednik, kako je sam naglasio nakon sastanka. Umjesto njega, do unutarstranačkih izbora vršitelj dužnosti predsjednika bit će Zlatko Komadina, a raspisat će ih već idući tjedan. Za predsjednika stranke više se, rekao je Bernardić, neće kandidirati.

VIDEO: SDP raspisuje izbore za Predsjedništvo stranke nakon izbornog neuspjeha, snimila: Petra Balija

– Predsjedništvo SDP-a odlučilo je raspisati nove izbore i to već idući tjedan. Ja se neću kandidirati za predsjednika stranke. Sve do izbora, vršitelj dužnosti bit će Zlatko Komadina – kazao je Bernardić. 

– Ovo nije neobična situacija, već smo bili u takvoj - rekao je Bernardić, aludiravši na izbore 2016. kad je aktualni predsjednik Zoran Milanović nakon loših izbornih rezultata odlučio prepustiti svoje mjesto.

Bernardića nije smelo pitanje novinara zašto se to kod Milanovića zvala ostavka, a kod njega nije tako. Samo je još jednom ponovio da se radi o istoj situaciji. Uz jednu razliku – sad je koalicija na čelu s SDP-om osvojila 44, a prije četiri godine 54 mandata. 

Upitan o tome tko je kriv, kazao je: – Predsjednik je uvijek najodgovorniji, apsolutno je na čelu kolone. Najlakše je reći da je kriva izlaznost, krivo je ovo, krivo je ono. Ja preuzimam odgovornost. SDP ide dalje, računajte na nas. Kao što sam rekao, nikoga ne krivim, građani Hrvatske su izabrali, hvala svima koji su izašli na izbore, napravili su dobro, odlučivali su o budućnosti naše zemlje. 

Istaknuo je kako će rukovodstvo stranke odlučiti o tome kad će biti izbori te da će članovi i članice odlučiti o tome tko će biti na čelu stranke. A na pitanje može li to biti žena, kazao je: – Zašto ne? 

Ostavka se spominjala od prvih izlaznih anketa, a da se stranka treba preustrojiti, izrekli su i svi koji su došli na sastanak Predsjedništva. 

– I dalje smo najjača lijeva stranka, ali kako se ne bi dogodilo da to postanu neke druge lijeve opcije, treba mijenjati unutarnje odnose – rekao je Arsen Bauk. Ponovio je ono što je jučer rekla Biljana Borzan, tvrdi da ne može govoriti u tuđe ime, ali da je na Bernardićevu mjestu, dao bi ostavku. Ta je izjava navodno naljutila Bernardića koji je Borozan, prema pisanjima nekih medija, nazvao i vikao da je nekorektna. No povišenih tonova, rekao je danas Bernardić, nije bilo. Doći će, dodao je, na konstituiranje Hrvatskog sabora, a hoće li konzumirati sve četiri godine mandata, nije želio specificirati.

– Za kraj mogu samo reći da računate na nas – poručio je Bernardić 

Zagreb: Davor Bernardić podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a
1/11

 

Podsjećamo, Bernardić se jutros i oglasio na Facebooku. 

"Hvala svima koji ste preuzeli odgovornost i izašli na birališta. Hvala svima koji ste dali povjerenje RESTART koaliciji. Svima koji su glasali za promjene, za novi put koji će se pokazati neophodan. Za nas socijaldemokrate istina je uvijek bila ključna i ona nas je vodila u borbama za Hrvatsku. Mi smo 30 godina na braniku ljudskih sloboda, prava radnika i umirovljenika i tako će ostati i dalje. Mi vjerujemo u takvu zemlju, otvorenu, modernu i bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Čestitam HDZ-u i Andreju Plenkoviću na pobjedi na izborima", napisao je Davor Bernardić na Facebooku. 

Ključne riječi

Komentara 45

AA
Aartur
11:00 06.07.2020.

Komadina je dobar izbor. On može kroz četiri godine svesti SDP na desetak mandata, koliko realno i zaslužuju.

JB
JOKI_BROKI
11:15 06.07.2020.

sdp gubi , hrvatska dobiva.

Avatar Cro_co_deal
Cro_co_deal
11:17 06.07.2020.

Pređi ti u ŠTAB Možete. Pa možete svi skupa u 3p.m. ...Kad ti pogledaš taj SDP, sve potrošene i izlizane komunjare, nema tko preuzeti vodstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije