Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
listologija

Da bi srušili bolesno stablo, potrebna su čak tri zahtjeva

'podravina i bilogora, virovitica, 12.10.2010. gradski park u virovitici treba novu studiju na duge staze jer postojece odrzavanje ne sprjecava ga od propadanja snimila: marija lovrenc'
'Marija Lovrenc/VLM'
12.10.2010.
u 15:45

Virovitičkom parku potrebna je nova studija uređenja, pukim kresanjem grana pretvara se u ruglo – kažu ekolozi i Dinko Rujer iz gradske uprave.

Želi li virovitički komunalac Flora, koji održava gradski park, srušiti, primjerice, stari i bolesni jasen ili grab koji su već postali ruglo za prolaznike ili su ga napale bolesti, za taj čin treba barem tri pismena zahtjeva i angažman četiriju institucija!

"Samo" dva dana

Prvi zahtjev podnosi Grad, koji ga upućuje županijskom Odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša. Taj će odjel zatim zatražiti mišljenje županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, a ona, pak, dozvolu traži od mjerodavnog ministarstva i šalje ju natrag županijskom uredu. Tek se tada kreće na posao.

– Takva je praksa za sva drveća i grmlje koje se nalaze u parku, a dio su zaštićene jezgre. Cilj je zaštititi svaku vrstu, a dozvola se ne traži za one slučajeve u kojima nevrijeme sruši stablo ili kada je riječ o podrezivanju grana i drugim radovima iz domene redovnog održavanja – objašnjava Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica županijske javne ustanove i dodaje da procedura ne traje više od dva dana.

No, je li potrebno toliko komplicirati za uklanjanje jednog drveta, kada je potrebno mnoga stara stabla ukloniti i konkretno krenuti u obnovu parka koji već 16 godina čeka studiju za bolju budućnost, pitali su zaštitari prirode, upozoravajući da se redovnim održavanjem, odnosno pukim kresanjem grana, park pretvara u ruglo i više no ikad nameće potrebu dugoročne studije za njegovo uređenje.

Ni jedno novo stablo

S time se slaže i Dinko Rujer, stručni suradnik za komunalno gospodarstvo Grada Virovitice. On kaže da je posljednja studija napravljena još 1996. godine i da je pokazala potrebu uklanjanja drveća i grmlja i sadnju novih vrsta.

Od postojećih 75 vrsta već je tada dosta njih bilo bolesno, staro ili pred uništenjem, a do danas nije posađeno niti jedno novo stablo u virovitičkom parku.

– Nova studija jedino je dugoročno rješenje – ustvrdio je on.

Dodaje kako se ne može reći da park propada, ali mu je potrebno potpuno uređenje.

– Nije imalo smisla saditi novo drveće i rušiti staro kad se bez studije ne može točno znati što će od virovitičkog parka biti u budućnosti – smatra Dinko Rujer.

Zapošljavanje vrtlara

Za kosidbu trave, skupljanje lišća, rezidbu grmova i njihovo šišanje, odnosno one poslove u domeni redovnog održavanja za koje nije potrebna dozvola nadležnih institucija, virovitičkom parku nedostaje jedan zaposlenik koji bi bio posvećen samo toj djelatnosti. Zato u Flori i gradskoj upravi ozbiljno razmišljaju o tome da zaposle vrtlara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije