Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEM STOČARIMA

Čopor vukova zaklao 87 ovaca: 'Stalno ih čujemo. Nekidan je viđeno 9 komada u podne na cesti'

Foto: Hrvatski krški pašnjaci/ Facebook
1/4
19.04.2021.
u 08:41

Potencijalno rješenje bilo bi i u odstrelu vukova, no on se u Hrvatskoj nije dogodio već osam do devet godina jer su vukovi zakonom zaštićena vrsta

Vukovi predstavljaju velik problem hrvatskim stočarima, posebice u gorskim predjelima. Iako je obitelj Đekić iz Štikade kod Gračaca poduzela sve potrebne mjere, vukovi su im prije nekoliko dana jedne večeri zaklali čak 87 ovaca, a naknada za štetu koju bi trebali dobiti od države znatno je preniska. 

– Šteta je jednostavno nenadoknadiva jer stočar ima ovce koje se već janje. Dok ne dođe vrijeme da odvoji druge, opet će proći dvije godine – kažu iz udruge Hrvatski krški pašnjaci za Dnevnik.hr.

Ministarstvo gospodarstva trebalo bi im nadoknaditi ovu štetu za usmrćene ovce, i to s iznosom između 600 i 800 kuna. No, Ministarstvo ne isplaćuje tržišnu cijenu za štetu koja je prouzročena, već ima svoje cjenike u kojima su cijene znatno niže. 

U Štikadi kod Gračaca vukovi preskočili ogradu, upali u štalu i zaklali 87 ovaca. Država koja zaista želi biti...

Objavljuje Hrvatski krški pašnjaciSubota, 17. travnja 2021.

– Tu cijenu formiraju prema kriterijima koje su odredili da svaki poljoprivrednik mora zaštititi svoje blago od divljači, a te kriterije su podigli previsoko, ne možemo ih u cijelosti ispoštovati, a to je ustvari osnova da skidaju cijenu – objasnili su. 

Potencijalno rješenje bilo bi i u odstrelu vukova, no on se u Hrvatskoj nije dogodio već osam do devet godina jer su zakonom zaštićena vrsta, zbog čega slobodno šeću cestama usred bijela dana. 

– Mi smatramo da vuk nije ugrožena vrsta, nego je stabilna vrsta i treba ga ukloniti s liste ugroženih, divljih životinja, govore iz udruge te dodaju kako su krenuli utvrđivati točan broj vukova. Ako se pokaže da je broj znatno veći, može se zatražiti interventni odstrel. 

Foto: Hrvatski krški pašnjaci/ Facebook

– Kad sam pogledao kroz prozor, evo tu su klali jednu ovcu, a kad sam zagalamio, oni su se razbježali – pripovijeda Boško Đekić kojem su ovce zaklane. 

Kako govori, ovaj napad već je drugi u tri tjedna, zbog čega je ova obitelj ostala bez 120 grla ovaca. Iz Ministarstva su potvrdili kako su poduzete sve mjere za sprečavanje nastanka štete, poput visine ograde ili vrata staje. 

– Vukovi se konstantno čuju tu dolje kako zavijaju. Nedavno je viđeno devet komada u podne na cesti – rekao je zabrinuti Đikić koji će na svoju naknadu štete morati čekati i do nekoliko godina. 

 

VIDEO: U podrumu kuće eksplodirala plinska boca

Ključne riječi

Komentara 53

DS
dado_sk
09:15 19.04.2021.

To im je u prirodi. Kolju što više. I onda se danima hrane na tom mjestu. Prvo jedu iznutrice i jetra im je najslađa. Zato što tu počinje najbrže truljenje. A najveća poslastica im je pas.

AU
austrougarskigeneral
09:53 19.04.2021.

vukovi su zaštićena vrsta nitko im ne smije ništa

DU
Deleted user
09:48 19.04.2021.

treba te vukove cijepiti astrazenecom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije