Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šest najboljih vojnih pilota odlazi u Oman na deset puta veću plaću

MORH: 
Odlučili su se za puno bolju ponudu, kojoj, nažalost, ne možemo parirati
06. ožujka 2015. u 09:14 155 komentara 25207 prikaza
Krila Oluje_ dodjela nagrade grada Zadra, foto: Darko Belancic
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/3

Jedan od glavnih ponosa Oružanih snaga RH, akrobatska grupa "Krila Oluje" ostaje bez kompletne letačke posade, jer je šestorici članova grupe posao ponudila za sada nepoznata inozemna kompanija. Instruktori letenja podnijeli su zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa, što je izazvalo uzbunu u vrhu MORH-a i u Glavnom stožeru OSRH. Po svemu sudeći kasno, jer najiskusniji instruktori letenja HRZ-a neće mijenjati odluku, pomognutu, kažu, "nemoralno" visokom ponudom iz inozemstva. Ministar Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera, general Drago Lovrić pozvali su pilote koji su iz zadarske 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a stigli na razgovor u Zagreb, no sudeći po priopćenju MORH-a, nisu ih uspjeli privoljeti na ostanak u HRZ-u. - Očito su se odlučili za višestruko bolju ponudu, kojoj OSRH, nažalost, ne može parirati, potvrđuju u MORH-u.

Podučavali su Omance

U kuloarima se govori da su naši piloti, umjesto zarade od 7 do 11 tisuća kuna, dobili ponudu od isto toliko tisuća, ali – eura. No, mogli bi dobiti i znatno više, jer neki bivši ratni piloti, leteći za kompanije zemalja Zaljeva, zarađuju i par desetaka tisuća dolara mjesečno. Komercijalna "vrlo povoljna" ponuda dovodi se u vezu sa sultanatom Omanom, čiji su piloti prošle godine u Zadru dovršili školovanje. Dvanaest pripadnika Omanskog kraljevskog zrakoplovstva 18. prosinca uspješno je završilo letačku obuku na avionima Pilatus PC-9M. Omanska strana tada je istaknula iznimno zadovoljstvo organizacijom i uvjetima života te provedbom letačke obuke. No, malo je tko tada očekivao da će poželjeti "kupiti" naše instruktore. Pogotovo što je nedavno u RH stigla već druga grupa omanskih pilota, njih 17. Nakon potvrde vijesti, u MORH-u pokušavaju kontrolirati štetu i tvrde kako "ta situacija neće utjecati na borbenu spremnost i sposobnosti u segmentu obuke i treninga pilota", jer raspolažu s dovoljnim brojem pilota, nastavnika letenja za provedbu svih zadaća.

Odlazak elite loš za moral

Istina jest da u Zemuniku ostaje još dovoljan broj instruktora, no jasno je da iznenadni odlazak elite (imaju do 2000 sati letenja) nosi lošu poruku i može se odraziti na moral onih koji ostaju. Svi naši piloti prolaze školu u Zemuniku, a onda idu na doobuku za helikoptere, protupožarne avione ili MiG-ove 21. Škola letenja u Zemuniku jedina je još preostala sofisticirana školska ustanova naše vojske, a uspjesi akro-grupe upravo su potvrđivali u svijetu visoku kvalitetu školovanja. Za obuku nove šestorke trebat će puno vremena.

piloti krila oluje Kotromanović hitno reagirao, piloti na razgovoru sa zapovjednicima heli centar "hi-tech čudo" U zagorski centar od 12 mil. eura stizat će piloti iz cijelog svijeta

Umirovljeni šef HRZ-a, general Josip Štimac podsjeća na prijašnji masovan odlazak osmorice pilota MiG-ova 21, a preostalih 12 su "na tankom ledu i drži ih samo ljubav prema pozivu". Strahuje da je to znak raspadanja, potpune erozije HRZ i PZO-a, te zove na hitnu intervenciju države jer to već "ugrožava nacionalnu sigurnost". Podsjeća da je u školi u Zemuniku godišnje bilo školovano dvadesetak pilota, a sada samo četiri do pet naših pilota. Dolazak Omanaca spasio je školske kapacitete, što i jest apsurd, pokaže li se da su "u paketu" Omanci "kupili" i šest najboljih instruktora. Štimac kaže da se mora osnovati povjerenstvo koje će utvrditi stvarno stanje u HRZ-u. Iz izvora bliskih Uredu predsjednice RH saznaje se da taj događaj vide kao znak nastavka negativnih trendova, te kažu da je došlo vrijeme da se u Republici Hrvatskoj donese strateška odluka o opstanku HRZ-a. Jednostavnije – zaključimo li da nam treba avijacija, onda to trebamo i platiti, a u suprotnome, moramo biti svjesni posljedica.

Akro-grupa nastupila u 10 godina 104 puta u 12 zemalja

* utemeljena 5. kolovoza 2005., na desetu obljetnicu VRO Oluja

* prvi neslužbeni nastup: 23. srpnja 2004. na ceremonijalu otvorenja Europskog prvenstva u jedrenju u Zadru

* ukupno nastupa: 104 u 12 zemalja (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska)

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • Diners:

  Ma šta piloti!?Emigrira nam čitava nacija!U Hrvatskoj će samo ostati političari i stranački uhljebi!

 • Avatar navijač
  navijač:

  Pusickini letovi se mogu financirati kao i Documenta imasa antihrvatskih udruga a nemogu 6. pilota.Vidimo na djelu plan 21.

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Glavno da u proračunu ima dukata za igrarije po Afganistanu. Dok u Bosni vehabije bruse handžare.