Naslovnica Vijesti Hrvatska

Četvero kandidata traži obustavu izbora za HLK

Pišu da su pomiješana tri načina glasovanja s različitim rokovima te da je najmanje četvrtina biračkog tijela ostala bez mogućnosti glasovanja
25. svibnja 2019. u 21:19 3 komentara 957 prikaza
Počelo elektroničko glasanje na izborima u Hrvatskoj liječničkoj komori
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Od ukupno šestero kandidata za predsjednika Hrvatske liječničke komore njih četvero poslalo je otvoreno pismo u kojem traže zaustavljanje tih izbora. Liječnici, u ovoj priči konkurenti za istu funkciju, Ada Barić Grgurević, Miran Cvitković, Matija Majić i Hrvoje Tomasović, u pismu, među ostalim, navode da je “ove duboko kompromitirane elektroničke izbore potrebno zaustaviti prije nego što u cijelosti naruše povjerenje naših članova i cijelog društva, a izbore provesti na uobičajen dopisni način.

Hrvatska liječnička komora KONTROVERZNO GLASOVANJE Prvi dan elektroničkih izbora za novog šefa Liječničke komore ministar poslao inspekciju

Pišu da su pomiješana tri načina glasovanja s različitim rokovima te da je najmanje četvrtina biračkog tijela ostala bez mogućnosti glasovanja. Ovakav zahtjev četvero liječnika novi je udarac u cijeloj priči oko izbora novog vodstva ove strukovne organizacije liječnika. Dvojbe o ispravnosti samih izbora tema su o kojoj je, podsjetimo, informirano i Ministarstvo zdravstva, koje je uputilo inspekciju. Niz kontroverzija prati cijele “doktorske izbore” od samog starta budući da nemaju svi liječnici mogućnost glasovati jer ili nemaju za to potrebnu elektroničku iskaznicu ili nisu na vrijeme dostavili zahtjev za dopisno glasovanje.

Izbori unutar struke nalikuju političkim izborima, a neki dan je i aktualno vodstvo HLK prozvalo ministra zdravstva da se upliće u izborni proces lobiranjem za jednog od kandidata. Na svojem Facebook profilu dr. Krešimir Luetić, jedan od kandidata i aktualni v. d. predsjednika HLK, kao primjer uplitanja politike u izbore naveo je mail ravnatelja Rebra dr. Ante Ćorušića u kojem stoji predstojnicima klinika poziv da liječnike upute kako će se listići za glasovanje za komorske izbore prikupljati u uredu ravnatelja.

Prosvjed liječnika opće prakse zbog nezadovoljstva nacrtom prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti Bitka za Liječničku komoru Kako je pacijentima kad vide svađe ljudi o kojima im ovisi život?

Ravnatelj Ćorušić odgovorio nam je kako je takav mail uputio da bi se “olakšala dostava glasačkih listića”, i to na, kako stoji u odgovoru s Rebra, zamolbu brojnih liječnika te bolnice koji su se odlučili za dopisno glasovanje.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • bluesman:

  Kolege, jad i bijeda ste u Hr....maler ovdje u Njemackoj zaradi 2x . Dakako ima i onih sto zive od mita, e ti su najgori zbog kojih cete vi sta dobijete svojih legalnih 12000 kn takvu placu imati do penzije.

 • Avatar Grubi
  Grubi:

  Ada Barić je alapača i u sukobu interesa kod ove nominacije dok je Tomasović jedan fini gospodin koji smatra da ne bi bio korumpiran da ima plaću 75 tisuća Kuna.... pljuc

 • Avatar Prodanović
  Prodanović:

  Troje ih je involvirano u HLK i sve su znali unaprijed, a sada se bune kada gube, a Tomasović je ovdje svakako zalutao, ipak je on lezilebović! A Ćorušić laže, iako sada pije manje nego prije, još je opijen vlašću ... prikaži još! i naravno stvoriti pomutnju jer nitko nije to od njega tražio, a svi koji su htjeli dopisno glasovanje dobili su upute davnih dana! E zbog ovakvih likova pozivam liječnike koji još nisu glasovali da dadnu svoj glas dr. Luetiću i da ovu bagru i politiku makne iz HLK!