Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi proveli istraživanje

Capak objasnio trebaju li osobe koje se cijepe AstraZenecom nositi maske

Zagreb: Od 1. ožujka moguće je popuštanje još nekih mjera zaštite od koronavirusa
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
22.02.2021.
u 12:13

Dok se nama značajno ne smiri transmisija i dok nam se ne smanji broj oboljelih, svima je preporuka da nose maske, kazao je Capak

Prošli tjedan ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je AstraZeneca napravila istraživanje po kojem njihovo cjepivo štiti od daljnje transmisije i da oni koji se cijepe tim cjepivom vjerojatno neće morati nositi masku. Sada je Capak objasnio što to točno znači i treba li se nositi maska nakon cijepljenja AstraZenecom.

"Tip imuniteta koji štiti našu sluznicu nosa, da virus ne može na toj sluznici obitavati i razmnožavati se, drukčiji je tip od onog tipa imuniteta koji se razvija nakon cijepljenja, dobivanja antitijela. I zbog toga je pitanje, a to nitko od proizvođača cjepiva nije smatrao važnim i nisu proučavali, štiti li cjepivo paralelno s razvojem imunosti od naseljavanja i obitavanja virusa na našoj sluznici nosa", kazao je Capak.  

AstraZeneca prva je objavila prije 14 dana da njihovo cjepivo štiti od transmisije, kazao je Capak. "I ako cjepivo razvije imunitet, nismo sigurni može li osoba primiti virus na svojoj sluznici nosa i dali smo preporuku da se nastave klasične epidemiološke mjere. Hoće li drugi proizvođači to napraviti i istražiti, to ne znamo, no vjerojatno će pokrenuti takve studije. Mi nikome ne bismo sada rekli da ne nosi masku. Učinkovitost nije sto posto sigurna kod cjepiva. Dok se nama značajno ne smiri transmisija i dok nam se ne smanji broj oboljelih, svima je preporuka da nose maske", kazao je Capak.

Video: Od danas počinje masovno cijeljenje: Mnogi liječnicima prijete jer žele što prije doći na red

Komentara 7

VL
_________
12:59 22.02.2021.

Zašto bi itko trebao nositi masku? Ministar zdravstva Vili Beroš, krajem ožujka 2020.: "Ovaj virus je izrazito mali, a pitanje je kolike su pore od kojih je maska sačinjena. Pitanje je djeluju li te maske uopće." A na pitanje zašto nošenje maski nije obavezno za sve, odgovara: "Zato što se nošenje maski nije pokazalo posebno protektivnim. Da jest, svi bi nosili maske i nitko ne bi bio zaražen

VL
_________
13:03 22.02.2021.

Krunoslav Capak, 24.03.2020: 'Ne tražite od ljudi da nose maske prilikom ulaska u trgovine, pošte... To nema smisla kod zdravih ljudi'

DL
dvanaest_legija
13:29 22.02.2021.

Ajde ne lažite, to nije preporuka kad se ljude prisiljava i kažnjava! To je čisti totalitarizam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije