Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TO JE NUKLEARNA OPCIJA

Bruxelles zaprijetio Orbánu: 'On ucjenjuje i neki mu zaista žele oduzeti pravo glasa u EU'

Viktor Orban
Foto: Reuters/Pixsell
1/9
26.01.2024.
u 18:37

Neslužbeno doznajemo da Mađari predlažu da se svake godine iznova odlučuje o financiranju Ukrajine te da to odlučivanje svake godine zahtijeva jednoglasnu odluku svih država članica, no druge zemlje, predvođene Njemačkom, na to ne pristaju.

Neimenovani europski diplomati javno su poručili mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da bi, ako ne odustane od blokade dugoročnog financiranja Ukrajine iz proračuna Europske unije, Mađarska mogla ostati bez prava glasa u Vijeću EU. Istodobno, američki veleposlanik u Budimpešti javno je rekao da Orbanova politika "isfantazirane hungarofobije" ide u korist Moskvi i ostavlja Mađarsku izoliranu od partnera u EU i NATO-u. Oba ta javna istupa, koja su se dogodila u petak, dočaravaju da se zaoštrava sukob Orbana s političkim zapadom i da zapadni dužosnici možda skidaju rukavice i spremaju oštriju reakciju.

Summit Europskog vijeća održava se 1. veljače s ciljem da se postigne dogovor koji na prošlom summitu, u prosincu, nije bilo moguće donijeti zbog Orbanova protivljenja financiranju Ukrajine s 50 milijardi eura do 2027. iz proračuna EU. Orban je ponovo pod velikim pritiskom da popusti i pristane na reviziju sedmogodišnjeg proračuna Unije kroz koju bi se osigurao taj vrlo visoki iznos.

Viktor Orban
1/9

Neslužbeno doznajemo da Mađari predlažu da se svake godine iznova odlučuje o financiranju Ukrajine te da to odlučivanje svake godine zahtijeva jednoglasnu odluku svih država članica, no druge zemlje, predvođene Njemačkom, na to ne pristaju. Ne žele dopustiti Orbanu da svake godine iznova prijeti vetom. Žele da financiranje Ukrajine iz europskog proračuna zaista poprimi dugoročniji, predvidiviji oblik. Ostane li Orban pri blokadi revizije europskog proračuna, 26 država članica morat će ići u operaciju dugoročnog financiranja Ukrajine izvan formalnog proračuna Unije, što nije neizvedivo, ali je i financijski i politički skuplje i kompliciranije.  

- Ako Orban zaista ponovo blokira dogovor na summitu 1. veljače, oduzimanje prava glasa Mađarskoj korištenjem članka 7. može postati realna opcija - rekao je za Politico.eu neimenovani europski diplomat.

VEZANI ČLANCI:

- Mađarski stav nije baš fleksibilan i razina frustracije se povećava - rekao je jedan drugi upućeni sugovornik za Večernji list u Bruxellesu. Dodao je kako mnogi lideri država članica žele tvrđi pristup prema Orbanu. "Hardball" je riječ koja se jasno spominje.

- Ako smo u scenariju u kojem jedna država članica ucjenjuje, nisam siguran da će joj to proći. Ok je ako se to dogodi jednom ili dvaput, ali neki imaju osjećaj da bi se Orbanova blokada ponavljala i na drugim pitanjima te da je jedino rješenje u tom slučaju članak 7. - dodaje naš izvor. 

Članak 7. temeljnog ugovora o funkcioniranju EU smatra se "nuklearnom opcijom" i nikad nije korišten, a omogućuje kažnjavanje neke države članice privremenim oduzimanjem njezina prava glasa u Vijeću EU. Donošenje takve odluke je komplicirano i zahtijeva da ostalih 26 država članica bude jasno "za", a iako je Orban među tih ostalih 26 nedavno izgubio važnog saveznika, Poljsku, možda bi mogao računati na Slovačku i njezina novog premijera Roberta Ficu kao saveznika koji bi blokirao takav plan oduzimanja prava glasa Mađarskoj u Vijeću EU. 

Kao još jedan znak eskalacije sukoba između Budimpešte i Bruxellesa, odjeknula je i vijest da je ovotjedni prosvjed farmera pred Europskim parlamentom u Bruxellesu organizirao mađarski think-tank institut MCC Brussels, koji je pod Orbanovom kontrolom. Orbanova parlamentarna većina MCC-u je osigurala financiranje kroz 10 postotni vlasnički udjel u naftnoj kompaniji Mol. 

VIDEO Milanović: 'Od svih loših kandidata, na kraju ispliva najlošiji od svih'

Komentara 78

JA
jasmingalic85
19:24 26.01.2024.

Zbog ovoga? Mađarska: Tražit ćemo od Bruxellesa da prestane poticati dolazak migranata. Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto kazao je danas kako će njegova zemlja tijekom predsjedanja Vijećem EU u drugoj polovici ove godine snažno potaknuti suočavanje s problemom ilegalnih migracija koje EU potencira i ne čini ništa da se isto zaustavi.

SE
Serengeti
20:50 26.01.2024.

Zašto bi mi dali 50 MILIJARDI eura Ukrajini? Na istanbulskim pregovorima na početku rata nuđen im je mir, a ključni uvjet je bio ne ulazak Ukrajine u NATO. Tko ih je nagovorio da ne potpisuju neka ih taj financira idućih 10 godina.

BI
billynik
19:05 26.01.2024.

E to ti je europska demokracija, ako drugačije misliš onda ti oduzmem pravo glasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije