Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTAO JE SLIJEP

Brutalno premlaćeni Ivan ostao je stopostotni invalid, HZMO mu ne da naknadu

Ivan Mikuljan
Foto: Branimir Bradarić
24.01.2020.
u 18:18

Ivana je u središtu Vinkovaca brutalno pretukla skupina mladića koji su mu nanijeli više teških tjelesnih ozljeda opasnih za život

Sve do 27. kolovoza 2018. godine Ivan Mikuljan (23) radio je, zarađivao i imao velike planove u životu. Sve to nestalo je u nekoliko minuta kada je Ivana te noći u središtu Vinkovaca brutalno pretukla skupina mladića koji su mu nanijeli više teških tjelesnih ozljeda opasnih za život.

U bolnici je bio sve do 3. siječnja 2019. godine te tijekom toga vremena imao tri teške operacije i na čudo svih, pa i liječnika, preživio. Operacije su bile toliko zahtjevne da mu je i dio lubanje tjednima bio odvojen, a glava otvorena. Zbog svega obitelj Mikuljan posebnu zahvalu upućuje liječnicima, a posebno osječkom neurokirurgu Marku Kovačeviću.

Danas, godinu i pol kasnije, Ivan je bolje, kod kuće je s obitelji u Andrijaševcima, ali je od posljedica premlaćivanja potpuno slijep. Imao je i epileptičke napadaje kojih sada, otkad je promijenio terapiju, nema. Unatoč tome krajem prošle godine Ivan je dobio rješenje od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema kojemu mu je utvrđeno postojanje tjelesnog oštećenja, ali mu se odbija zahtjev za priznavanje prava na naknadu. U objašnjenju HZMO-a navodi se da je Ivan upućen na pregled ovlaštenom Zavodu za vještačenje radi utvrđivanja i ocjene postupka tjelesnog oštećenja te kako mu, s obzirom na to da je tjelesno oštećenje uzrokovano bolešću, ne pripada pravo na naknadu.

– Ne znam što bih rekao na ovo. Žalili smo se pa ćemo vidjeti. Nije mi normalno da mu priznaju 100% tjelesnog oštećenja, a ne daju ni 100 kuna naknade. Ivan ne vidi, ima epileptičke napadaje i to sve zbog tog brutalnog premlaćivanja. Da su mu dali 100 kuna naknade pa, kada opet progleda, a mi se nadamo da hoće, neka je ukinu ili smanje. On nema nikakve novčane naknade, a sam ne može ništa zaraditi – kaže Ivanov otac Ivan Mikuljan.

Dodaje da njegov sin vrijeme provodi u kući, sluša televizijski program, pomalo prošeta kroz kuću ili ispred, ali obavezno pridržavajući se. Svako malo ide i na obvezne liječničke preglede, a sada bi trebao krenuti i u barokomoru u Osijek da se proba “probuditi” vid. Istodobno, obitelj Mikuljan je i u iščekivanju suđenja osobama koje su Ivanu nanijele teške tjelesne ozljede koje je samo čudom preživio.

– Sve je tu pomalo čudno. Jedan od krivaca je i sin saborskog zastupnika Steve Culeja. Stoga se i bojim hrvatskog pravosuđa i zakona – rekao je Mikuljan.

Ključne riječi

Komentara 14

NO
nostradamus11
18:50 24.01.2020.

Sud mora naplatiti svima koji su ga tukli da dečko do kraja života ne mora brinuti za financije..neka sada oni rade i njemu uplaćuju zauvijek naknadu pa će njihova djeca jednog dana biti fino odgojena da se to ne bi i njima dogodilo...

KO
Kokoiduhovi
18:42 24.01.2020.

Stoga se i bojim hrvatskog pravosuđa?! Ma čovječe, upravo zbog toga se ne smiješ bojati. Ma tko je tamo neki culej? Zar je on Hrvatska? Što se naknade tiče, po zakonu nema pravo na naknadu zbog tjelesnog oštećenja preko HZMO. Ali podnesite zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za pomoć i njegu Centru za socijalnu skrb. Sramotno je da vam to nitko nije rekao. Ali to je ta 'rvacka koje se bojiš? Ma kaj se imaš bojati, to je tvoja zemlja, ti plaćaš te ...da rade za tebe i tvoje dobro te dobro ove zemlje. Oni su ništa. Na izborima im treba oduzeti pristup parama i moći.

Avatar BožeSačuvaj
BožeSačuvaj
20:01 24.01.2020.

Majko moja mila,gdje mi živimo!?..roditelji daj vam Bog snage

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije