Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brojke zaraženih rastu

Situacija u bolnicama sve teža, sve veći broj hospitaliziranih: U Varaždinskoj 247, u Koprivničko-križevačkoj 349 novih slučajeva

Koronavirus
PIXSELL
04.11.2021.
u 10:57

Situacija u bolnicama nije dobra. Sve je veći broj hospitaliziranih i onih na respiratorima

U posljednja 24 sata zabilježeno je 6310 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 25.628. Među njima je 1680 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 219 pacijenata. Preminule su 32 osobe.Sve je veći broj hospitaliziranih i onih na respiratorima. Posljednjih dana imamo i skok broja preminulih. Stručnjaci upozoravaju da je cijepljenje jedini izlaz iz ove epidemije. 

Podaci po županijama:

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24h evidentirana je 61 novooboljela osoba od Covida-19, a 44 osobe su izliječene, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. U posljednjih 24 sata  provedeno je testiranje nad 231 osobom. Među novooboljelima 21 osoba je s područja Gospića, 13 je iz Senja, 12 s područja Otočca, po četiri su iz Brinja i Vrhovina,  tri s područja Plitvičkih Jezera, dvije iz Perušića, te po jedna oboljela osoba s područja Udbine i Lovinca. Trenutno je u županiji ukupno 317 aktivnih slučaja covid-19 infekcije. Na liječenju na Covid odjelu Opće bolnice Gospić je 16 osoba. Na području županije 646 osoba je u samoizolacije. Izvršenim provjerama nije utvrđeno kršenje izrečenih mjera, baveli su iz PU ličko-senjske. Od početka pandemije na području Ličko-senjske županije ukupno je od Covida-19 oboljelo 6294 osobe, 171 osoba je umrla, a ukupno je izliječeno 5806 osobe.

U Zagrebačkoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 297 novih slučajeva koronavirusa, izvijestio je u četvrtak  Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Trenutno je aktivno 2217 slučaja. Novooboljeli su – 44 Samobor, 33 Sveta Nedjelja, 17  Zaprešić, 16 Jastrebarsko, 42 Velika Gorica, 11 Ivanić-Grad, 25 Dugo Selo, 8 Vrbovec, 13 Sveti Ivan Zelina, općine – 11 Brdovec, 3 Bistra, 5 Jakovlje, 2 Marija Gorica, 3 Pušća, 1 Dubravica, 9 Klinča Sela, 2 Stupnik, 3 Pisarovina, 2 Žumberak, 2 Krašić, 4 Orle, 6 Kloštar Ivanić, 3 Križ, 17 Brckovljani, 7 Rugvica, 6 Dubrava, 1 Rakovec, 1 Farkševac, a ozdravilo je 189 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za sedam razreda i dio učenika osam razrednih odjela.

Novih 158 zaraženih osoba potvrđeno je u Istarskoj županiji u protekla 24 sata, a u pulskoj bolnici umrla je 51-godišnja covid pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je u četvrtak istarski Stožer civilne zaštite. Na koronavirus je testirano 578 uzoraka brisa, a u protekla 24 sata oporavile su se 62 osobe. Pod mjerama samoizolacije je 1320 osoba, a u pulskoj Općoj bolnici od zaraze se liječi ukupno 40 pacijenata, od kojih je 31 na Odjelu za infektologiju, a u respiracijskom centru devet. 

"Mi bi bili zadovoljni kada bi mogli reći da je ovo vrhunac. Međutim, to sada nitko ne zna i ne može procijeniti, vidjet ćemo kako će se situacija odvijati do kraja tjedna", rekao je načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac. Istaknuo je da se ovih dana epidemiološka situacija pomno prati, a odluke će se donositi u koordinaciji s Nacionalnim stožerom jer je situacija gotovo ista u cijeloj Hrvatskoj, negdje malo bolja, negdje malo lošija. "Mi smo u nešto boljoj situaciji, ali nismo zadovoljni s njom, procijenit ćemo i donositi odluke na vrijeme", kazao je Kozlevac.

Naveo je da je u Istri prvu dozu cjepiva primilo 60 posto odraslih građana, odnosno njih 58 posto dvije doze, ističući kako bi taj postotak trebao biti puno veći da se umrtvi kretanje virusa. Stoga je još jednom pozvao građane da se pridržavaju osnovnih epidemioloških mjera, jer "one daju rezultate i značajno pridonose obuzdavanju širenja zaraze". Dugoročno, ocijenio je, to može samo cjepivo, iako uz sadašnjih 60 posto cijepljenih odraslih Istrana virus ima dovoljno prostora za širenje. 

Kozlevac je napomenuo kako je velik broj novozaraženih u osnovnim i srednjim školama, ali u Stožeru ne razmišljaju o prelasku na online nastavu. ''Što se nas tiče, učenici se u ponedjeljak vraćaju u školu, a po tom pitanju svakodnevno smo u kontaktu s Nacionalnim stožerom i resornim ministarstvom", poručio je.

Na području Zadarske županije 179 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar (91), Biograd na Moru (11), Benkovac (6), Obrovac (2), Nin (2) i Pag (6) te općina Bibinje (1), Jasenice (1), Pakoštane (2), Pašman (1), Polača (1), Poličnik (11), Posedarje (3), Preko (3), Privlaka (3), Ražanac (3), Sali (3), Starigrad (8), Sukošan (7) i Škabrnja (5). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 755 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom 1421 stanovnik, a od bolesti se oporavilo 107 osoba. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 46 bolesnika, od kojih je šest na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju su 23 bolesnika oboljela od koronavirusa. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

U Osječko-baranjskoj županiji obrađeno je 813 uzoraka. Od toga je 246 pozitivnih nalaza (Osijek 138, Đakovo 22, Čepin 14, Valpovo 9, Beli Manastir i Belišće po 8, Erdut 7, Donji Miholjac i Našice po 6, Antunovac i Petrijevci po 4, Bilje, Bizovac, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Punitovci i Semeljci po 2, Čeminac, Darda, Draž, Đurđenovac, Gorjani, Strizivojna, Vladislavci u Vuka po 1). Hospitalizirano je 106 osoba (75 u KBC-u Osijek, 31 u OŽB-u Našice), od kojih su 22 u Respiracijskom centru. Preminule su četiri osobe (iz Belog Manastira, Belišća, Đakova i Koške, u dobi od 78 do 91 godine), a 810 osoba je u samoizolaciji. 

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 117 uzoraka i zabilježen je 31 slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.U Virovitici je 18 novozaraženih, Suhopolju 6, Lukaču 2, a Gradini, Slatini, Pitomači i Čačincima po jedan. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica su 42 pacijenata, od kojih četiri na respiratoru, a dvije osobe su u KBC-u Osijek u respiracijskom centru. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 6890 osoba, a 185 je umrlo, navode iz županijskog Stožera.

Na području Koprivničko-križevačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 349 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 495 uzoraka – PCR i brzim antigenskim testiranjem, sa sumnjom na koronavirus. Trenutačno je u županiji aktivno ukupno 790 slučaja bolesti COVID-19. U protekla 24 sata ozdravile su 43 osobe, a na bolničkom se liječenju nalazi 37 pacijenata. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 potvrđena je kod ukupno 11336 osoba. Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera prevencije i  zdravstvenih uputa kako bi se ograničilo širenje zaraze koronavirusa. 

U Varaždinskoj županiji potvrđeno je 247 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 626 osoba, a umrle su dvije osobe, u četvrtak su priopćili iz županijskog Stožera civilne zaštite, dodavši da je povećano zanimanje građana za cijepljenje. Oporavilo se 126 osoba te je broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji 966. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 119 pacijenata. U jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru je devet osoba. Dom zdravlja Varaždinske županije u subotu organizira cijepljenje u Ludbregu. Bilo je predviđeno da se cijepljenje provodi od 8 do 11 sati, no zbog povećanog interesa građana bit će organizirano do 16 sati.

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno 176  novih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja u četvrtak Županijski stožer civilne zaštite. Kako stoji u redovnom dnevnom izvješću, 84 novozaražene osobe su iz Siska, 36 iz Petrinje, 13 iz Lekenika, po osam iz je iz Gline i Hrvatske Kostajnice, sedam iz Sunje, šest iz Topuskog, četiri su osobe iz Popovače, po tri iz Kutine, Lipovljana i Dvora te jedna osoba iz Gvozda.

U izvješću se, kao i obično, stanovnici županije pozivaju na odgovornost te primjenu epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, kako bi se spriječilo daljnje širenje zarazne bolesti COVID-19.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u protekla 24 sata  potvrđena su 84 nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite. U Bjelovaru je zabilježeno 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u Čazmi sedam, u Grubišnom Polju četiri, u Garešnici tri, a u Daruvaru dvije novooboljele osobe. U Općoj bolnici Bjelovar na liječenju je 50 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je njih 7 na respiratoru. Na promatranju je 5 pacijenata. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 601 osoba.

Video: Ravnatelj KBC-a Split: Nikada nismo imali toliko teških bolesnika. Dvije su trudnice na intenzivnoj

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
10:16 04.11.2021.

panika po bolnicama, nema mjesta? treba pitati kriminalnu gdje su milijarde ulupane u sustav...

MI
m.ivanisevic37
10:13 04.11.2021.

Koliko je ono u Belgiji nivozaraženih? Koliko umrlih? Koliko je ono tamo cijepljeno s 2 doze?

PV
prcko.vita
11:44 04.11.2021.

Čekajte malo, pa mi nismo imali ovako visoke brojke dok uopće cijepiva niji niti bilo?! Halo?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije