Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za Pantovčak

Skoko o izlaznim anketama: Sva tri vodeća kandidata mogu u drugi krug, sve je moguće

22.12.2019.
u 19:31

Božo Skoko u studiju Večernjeg lista komentirao izlazne ankete i odaziv birača.

Hrvatska danas bira predsjednika, a birači su u prvom krugu mogli izabrati između 11 predsjedničkih kandidata koji su uspjeli prikupiti 10.000 potpisa.

Rezultate izlaznih anketa koje su objavljene u 19 sati te izlaznost birača u studiju Večernjeg lista komentirao je naš politilčki analitičar Božo Skoko uz voditeljicu Petru Maretić Žonju.

 

- Ovo su prije svega ankete i teško je iz njih donositi dugoročne zaključke. Svaki od tri vodeća kandidata ima priliku izboriti drugi krug. Sve je moguće. Birači su kao ozbiljne kandidate dakle prepoznali Zorana Milanovića, Kolindu Grabar-Kitarović i Miroslava Škoru - kazao je na početku Skoko.

Prethodne ankete malo su podcijenile Škoru, dodaje Skoko.

- Milanović je odradio dobru kampanju te je pokazao kako može biti lider ljevice. U drugi krug bi po svemu sudeći mogao ući kao vodeći.

Kolakušić je četvrti prema izlaznim anketama.

- Čini se da je njegov angažman u Europskom parlamentu malo odvratio glasače, kao da se ispuhao - dodaje Skoko dok za Juričana kaže:

- On je sigurno ostvario svoj cilj. Oni koji nisu željeli glasati za vodeće političare trebali su neki 'ispušni ventil'. A on je zahvaljujući svome humoru i pristupom očito privukao takav tip glasača.

Daliju Orešković su mediji prije samo godinu dana prikazivali kao veliku zvijezdu no vrlo brzo je potrošila svoj kredibilitet, naglašava Skoko.

Izlaznost je veća nego prije pet godina.

- Škoro je donio novi impuls koji je motivirao dio glasača dok je ljevica motivirala željom za promjenom vlasti. No ipak, gledajući od početka 2000.-ih motiviranost glasača je u padu. Ako u završnici budu lijevi i desni kandidat ponovno će biti onih starih prijepora i tema, a možda će i to motivirati birače - kazao je Skoko te dodao:

- Kladim se da večeras neće biti napadanja suparničkih tabora jer će kandidati kalkulirati s pridobivanjem glasova za drugi krug.

Kad je riječ o kampanji Skoko tvrdi da su kandidati teren dobro odradili, no ne i ostale elemente.

- Škoro je prvi krenuo i tu je ostvario dobar kapital. Kad je riječ o predsjednici najviše pozornosti se posvećivalo njezinim gafovima dok su se za Milanovića svi pitali hoće li uspjeti suspregnuti svoj ego i karakter.

Na izborima je više od 24 tisuće promatrača.

- Svakom stožeru je u interesu da na biračkom mjestu ima svoje ljude. Nisam čuo da je bilo incidenata ili prijava pa možemo zaključiti da su izbori prošli u redu.

Na društvenim mrežama sva tri vodeća kandidata su bila aktivna, no imali su drugačije strategije, kaže Skoko.

- Teško je voditi danas kampanju bez digitalne komunikacije. Građani više vole dobitri informaciju kada oni to požele i tu su društvene mreže u prednosti nad televizijama.

Ključne riječi

Komentara 15

SH
Shalan
19:33 22.12.2019.

"Malo smo podcijenili Škoru". Malo? Pa jučer ste pisali da ankete pokazuju: RTL-18%, aNova TV-19% Pa tko će vam ikad više vjerovati?! Nije da smo svi i do sad, ali vi bi morali odgovarati za svoje "procjene", jer to više nisu procjene nego uticanje!

Avatar Syssko
Syssko
19:24 22.12.2019.

Ako Škoro ne uđe u drugi krug to znači završni čin u uništaanju Hrvatske,NJEN POKOP,pokop HRVATSKE preko VELIKE KOALICIJE! Tada ove diktatore-UDBA-še nikto više neće moči maknut, vječna koalicija a nikto neće moči izborit više glasaova od obje partije dada preuzme vlast, dakle imat ćemo što sada srbi imaju sa Vučićem!

NK
Najam krova
19:36 22.12.2019.

Kolinda je već negdje na šanku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije