Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medikamentozni pobačaj

Bolnice se pripremaju za pobačaj tabletom

Krunoslav Kuna
Foto: Robert Anić/PIXSELL
22.03.2019.
u 12:23

Nakon što je odobrena tableta za neinvazivni postupak prekida trudnoća, hrvatske bolnice još je ne primjenjuju, ali će je uvesti u sljedećim mjesecima.

Medikamentozni pobačaj koji je od siječnja moguće provoditi jer je odobrena tableta Mifegyne zasad još nije dostupan u hrvatskim bolnicama (osim u Rijeci i Puli, gdje je dostupan otprije). Tu metodu bolnice planiraju uvesti u sljedećim mjesecima.

– Za sada ne radimo medikamentozni prekid trudnoće. U planu je uvesti ga tijekom ove godine – kaže doc. dr. sc. Željko Duić, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB-a Merkur.

– Pretpostavljam da hoćemo. Odluka treba proći proceduru, procijenit će Upravno vijeće bolnice i odrediti se cijena. Ta je vrsta pobačaja upola jeftinija od kirurškog – navodi prof. Krunoslav Kuna, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice. Inače, kirurški pobačaj stoji oko 3000 kuna.

Video - SDP o Zakonu o pobačaju

 

Najučinkovitije u ranoj fazi

Procedura nabave bit će jednostavnija jer više neće biti nužna dozvola Ministarstva zdravstva.

Neinvazivni pobačaj tabletama ima prednosti i mane. Najveća je prednost što nema kirurškog zahvata, a time ni rizika za oštećenje maternice ni rizika od infekcije. Nema anestezije i može se primjenjivati vrlo rano. Kirurški se zahvat radi tek od 6. tjedna trudnoće. Za razliku od kirurškog zahvata koji je kratak i mora biti obezboljen, ovdje je sve vrijeme krvarenja prisutna bol nalik menstrualnoj te psihološka nesigurnost je li krvarenjem izašlo sve tkivo.

Medikamentozni je način učinkovit u 98 posto slučajeva, dok u manjem broju slučajeva dio tkiva zaostaje u maternici i mora se izvaditi aspiracijom. Zato je važna kontrola nakon dva do tri tjedna.

– Najučinkovitiji je u ranoj trudnoći, u šestom, sedmom tjednu. Kod nas, međutim, rjeđe dolaze pacijentice odmah nakon izostanka menstruacije, češće to bude kasnije – napominje dr. Dubravko Lepušić i ističe da pilule za abortivni pobačaj nisu pilule za “dan poslije” i da se ne mogu kupiti u ljekarni, već ih nabavljaju isključivo bolnice i zahvat se odvija pod liječničkom paskom.

Riječka praksa

Riječ je o kombinaciji tableta. Prvo se daje antiprogesteron koji zaustavlja trudnoću, a nakon 36 sati mizopristol koji dovodi do kontrakcija i uklanjanja ploda. To je praksa riječke bolnice već četvrtu godinu, kako kod neželjenih tako i kod patoloških trudnoća. Prošle su godine imali 607 medikamentoznih pobačaja, dijelom na zahtjev (279), a 194 bili su prekidi patoloških trudnoća. 

Komentara 1

DU
Deleted user
13:18 22.03.2019.

Ovo je strašno! Strašno je i iz razloga koliko je narod neupućen u razlike između spermija i embrija kojega se na taj način ubija. Embrij a kasnije fetus je novi čovjek koji ima svoj jedinstveni genetski kod drukčiji od majke i oca, dakle nije dio majke kao takav. Srce mu kuca 18.dana od začeća...To je čovjek. Treba educurati jer je zpravo nevjerojatno koliko ljudi nezna ništa ili jako malo o tome a time i pristupaju pobačaju na taj način. Dobro došli u 21.stoljeće! Informacije su vam dostupnije nego ikad ranije. Smanjimo pobačaje točnom edukacijom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije