Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bolnice se pripremaju za pobačaj tabletom

Nakon što je odobrena tableta za neinvazivni postupak prekida trudnoća, hrvatske bolnice još je ne primjenjuju, ali će je uvesti u sljedećim mjesecima.
22. ožujka 2019. u 12:23 1 komentara 722 prikaza
Krunoslav Kuna
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Medikamentozni pobačaj koji je od siječnja moguće provoditi jer je odobrena tableta Mifegyne zasad još nije dostupan u hrvatskim bolnicama (osim u Rijeci i Puli, gdje je dostupan otprije). Tu metodu bolnice planiraju uvesti u sljedećim mjesecima.

ginekologija,abortus Medicinski pobačaj Iskustva Hrvatica s abortivnom pilulom: Osjetite kada sve izlazi iz vas

– Za sada ne radimo medikamentozni prekid trudnoće. U planu je uvesti ga tijekom ove godine – kaže doc. dr. sc. Željko Duić, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB-a Merkur.

– Pretpostavljam da hoćemo. Odluka treba proći proceduru, procijenit će Upravno vijeće bolnice i odrediti se cijena. Ta je vrsta pobačaja upola jeftinija od kirurškog – navodi prof. Krunoslav Kuna, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice. Inače, kirurški pobačaj stoji oko 3000 kuna.

Video - SDP o Zakonu o pobačaju

 

Najučinkovitije u ranoj fazi

Procedura nabave bit će jednostavnija jer više neće biti nužna dozvola Ministarstva zdravstva.

Neinvazivni pobačaj tabletama ima prednosti i mane. Najveća je prednost što nema kirurškog zahvata, a time ni rizika za oštećenje maternice ni rizika od infekcije. Nema anestezije i može se primjenjivati vrlo rano. Kirurški se zahvat radi tek od 6. tjedna trudnoće. Za razliku od kirurškog zahvata koji je kratak i mora biti obezboljen, ovdje je sve vrijeme krvarenja prisutna bol nalik menstrualnoj te psihološka nesigurnost je li krvarenjem izašlo sve tkivo.

Hrvoje Zekanović Hrvoje Zekanović: 'Pobačaj bih dopustio samo u okolnostima kada je život majke ugrožen'

Medikamentozni je način učinkovit u 98 posto slučajeva, dok u manjem broju slučajeva dio tkiva zaostaje u maternici i mora se izvaditi aspiracijom. Zato je važna kontrola nakon dva do tri tjedna.

– Najučinkovitiji je u ranoj trudnoći, u šestom, sedmom tjednu. Kod nas, međutim, rjeđe dolaze pacijentice odmah nakon izostanka menstruacije, češće to bude kasnije – napominje dr. Dubravko Lepušić i ističe da pilule za abortivni pobačaj nisu pilule za “dan poslije” i da se ne mogu kupiti u ljekarni, već ih nabavljaju isključivo bolnice i zahvat se odvija pod liječničkom paskom.

Zagreb: Održan okrugli stol o Zakonu o pobačaju za 21. stoljeće POBAČAJI Prijedlog zakona o prekidu trudnoće: Žena treba imati pravo na slobodno odlučivanje

Riječka praksa

Riječ je o kombinaciji tableta. Prvo se daje antiprogesteron koji zaustavlja trudnoću, a nakon 36 sati mizopristol koji dovodi do kontrakcija i uklanjanja ploda. To je praksa riječke bolnice već četvrtu godinu, kako kod neželjenih tako i kod patoloških trudnoća. Prošle su godine imali 607 medikamentoznih pobačaja, dijelom na zahtjev (279), a 194 bili su prekidi patoloških trudnoća. 

Rokovci: Zadruga Vinkovačka Šparoga
Preplavila slavonska polja
Zarada je 25.000 kn po hektaru: Kultura je to koja je i do 8 puta isplativija od pšenice
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
  • Deleted user:

    Ovo je strašno! Strašno je i iz razloga koliko je narod neupućen u razlike između spermija i embrija kojega se na taj način ubija. Embrij a kasnije fetus je novi čovjek koji ima svoj jedinstveni genetski kod drukčiji od majke ... prikaži još! i oca, dakle nije dio majke kao takav. Srce mu kuca 18.dana od začeća...To je čovjek. Treba educurati jer je zpravo nevjerojatno koliko ljudi nezna ništa ili jako malo o tome a time i pristupaju pobačaju na taj način. Dobro došli u 21.stoljeće! Informacije su vam dostupnije nego ikad ranije. Smanjimo pobačaje točnom edukacijom!