Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBAČAJI

Prijedlog zakona o prekidu trudnoće: Žena treba imati pravo na slobodno odlučivanje

Zagreb: Održan okrugli stol o Zakonu o pobačaju za 21. stoljeće
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
28.02.2019.
u 14:02

"Prijedlog zakona izradila je neovisna skupina stručnjaka koja se niz godina bavi reproduktivnim pravima žena, edukacijom mladih i prevencijom spolnih bolesti i neželjene trudnoće

Pravo žene na slobodno odlučivanje i samoodređenje o prekidu trudnoće, besplatan i dostupan pobačaj u javnim zdravstvenim ustanovama te primjena kontracepcije i edukacije u obrazovnim i zdravstvenih ustanovama radi smanjenja broja neplaniranih i neželjenih trudnoća, neke su od ključnih odredbi prijedloga zakona o sprečavanju i prekidu trudnoće koji je neovisna skupina stručnjaka predstavila u četvrtak.

Zakonski prijedlog poslat će na uvid Vladi te zatražiti podršku političkih stranaka koje bi iza njega mogle stati, rekao je ginekolog Dubravko Lepušić na okruglom stolu "Zakon o pobačaju za 21. stoljeće - Vjerujemo ženama" u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Prijedlog zakona stavlja naglasak na prevenciju

"Prijedlog zakona izradila je neovisna skupina stručnjaka koja se niz godina bavi reproduktivnim pravima žena, edukacijom mladih i prevencijom spolnih bolesti i neželjene trudnoće. Na početku smo odlučiti da zakon ne radimo ni pod čijom političkom kapom, ne želeći da itko dobiva političke bodove na zakonu koji naglašava pravo žene da raspolaže svojim tijelom", kazao je Lepušić dodavši kao je interes za zakon zasad pokazao SDP.

Lepušić kaže da se njihov prijedlog ne razlikuje previše od važećeg zakona, a naglasak je stavljen na prevenciju sa ciljem što manjeg broja pobačaja. Ističe kako novi zakon ne smije ići ispod stečenih prava, pa ne dolazi obzir uvođenje posebnog savjetovanja i čekanja od trenutka kada žena zatraži prekid trudnoće do njegova izvođenja.

Osim toga, pobačaj treba biti dopušten i u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, čime će se izbjeći tzv. siva zona, a prekidi trudnoće će biti prijavljeni. Iako se zakonski prijedlog na bavi pitanjem priziva savjesti liječnika, zbog čega žene danas otežano ostvaruju svoje pravo u bolnicama, Lepušić kaže kako se tu prije svega radi o odbijanju obavljanja legalnih medicinskih postupaka koji pripadaju u redovni profesionalni posao ginekologa.

"U ovom se zakonu nismo bavili time već planiramo o tome izraditi posebni zakon. Ne može se desiti da neka javna zdravstvena ustanova u cijelosti izražava priziv savjesti i da žena nema dostupan pobačaj. Žena plaća zdravstveno osiguranje i mora imati zdravstvenu zaštitu koja joj je zajamčena. To je naša profesija", kazao je Lepušić.

S time se slaže ginekologinja Jasenka Grujić, koja od Ministarstva zdravstva očekuje donošenje detaljnog pravilnika o tome pitanju. "Više ne govorimo o prizivu savjesti već se radi o odbijanju vršenja standardnog profesionalnog posla temeljem nametanja svjetonazorskih i religijskih uvjerenja pod nazivom priziva savjesti", kaže Grujić.

"Nadam se da smo dosegnuli stupanj razvoja da se donese suvisli zakon koji će utjecati na smanjenje broja pobačaja kroz poboljšanje edukacije u školama, da se osnuju centri za planiranje obitelji, da kontracepcija bude dostupna i besplatna, kao i pobačaj koji će ići na trošak HZZO-a", rekla je.

Izbor između ginekološkog i medikamentoznog pobačaja

Grujić ističe kako njihov prijedlog predviđa i pravo izbora između ginekološkog i medikamentoznog pobačaja, odnosno korištenja tablete za prekid trudnoće, što je danas praksa u svijetu. To je, kaže, znanstveni doseg i jeftiniji način prekida trudnoće, posebno pogodan za mlade žene koje nisu rađale, a u Hrvatskoj je trenutno dostupan samo u bolnicama u Rijeci i Puli, te u privatnoj poliklinici Podobnik.

Članica radne skupine Ivana Radačić, ujedno predsjednica Radne skupine UN-a o diskriminaciji žena, istaknula je kako je prijedlog zakona napravljen u skladu sa standardima i praksom međunarodnih tijela za zaštitu ljudskih prava.

"U međunarodnom se pravu smatra da postoji pravo na reproduktivno samoodređenje, a međunarodna tijela kritizirala su države koje imaju restriktivne zakone i tražila da se oni liberaliziraju jer dovode u opasnost živote i zdravlje žena", kaže Radačić.

>>Konferencija SDP-a na temu Zakona o pobačaju

 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
17:16 28.02.2019.

Ludilo. Ubijanje nevinog djeteta koje ima svoj DNK, krvnu grupu i otisak prsta kao da se radi o otklanjanju madeža koji jest dio tijela žene. Halo, kuc-kuc, ima li koga, halo, to NIJE ISTO! Govorimo o ubijanje NEKOGA! "Pravu" nau" na ubojstvo. U 21. stoljeću?!

BE
Berlioz
17:28 28.02.2019.

Žena može samostalno odlčivati o svom tijelu ali ovdje se ne radi o njenom nego o drugom tijelu. Jednadžba je zapravo jednostavno, radi li se o nakupini stanica ili potencijalnom životu. Ako je nakupina stanica možeš s njom raditi štoo god poželiš, ako je riječ o potencijalnom životu onda ga ne smiješ ubiti. Dakle o čemu se radi?

BA
bakulušić
22:20 28.02.2019.

Pravo na život je ljudsko pravo. Pravo na raspolaganje svojim tijelom je izmišljena kategorija i to bi "neovisni stručnjaci" trebali znati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije