Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polnoćka u požeškoj katedrali

Bog se nije objavio kao bahati nasilnik i moćnih nego kao siromašno i nejako dijete

polnoćka
Foto: Dušan Mirković
1/6
25.12.2013.
u 11:41

-Društveni model podjela, sukobljavanja, međusobnih stranačkih i ljudskih omalovažavanja ne vodi k boljoj budućnosti i uspjehu. Valja se opredijeliti za Isusov put blizine, poštovanja, povezanosti i suradnje među ljudima - poručio je biskup Škvorčević.

Misu polnoćku u požeškoj katedrali predvodio je biskup Antun Škvorčević po sedamnaesti puta od osnutka Požeške biskupije u zajedništvu sa svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i župe sv. Terezije Avilske. Prvi puta na polnoćki je bio nazočan i požeški paroh, protojerej Aleksandar Bjelić.

Biskup je na početku svima čestitao Božić, a potom u pozdravu kazao kako u ovo sveto slavlje ulazimo s teretom naše svakodnevice, iznevjerenih očekivanja na gospodarskoj razini, s ranama nezaposlenosti,  siromaštva, bolesti i svakovrsnih ljudskih zala, ali da nam i ove noći Bog poručuje kako je postao čovjekom upravo zato da bude s nama na putu, prosvijetli naše tmine, zagrije naša hladna srca, ispuni ih svojom ljekovitom blizinom. Pozvao je prisutne da dubokom iskrenošću ove noći povjere Isusu Kristu svoje živote, obnove s njime povezanost i snažnije ga povedu u svoju svakodnevicu.

         U homiliji biskup je zapitao što zapravo žele oni osobno i svi  mi zajedno u Hrvatskoj, kakve se to bitke trenutačno vode kod nas u društvu i kamo se može stići putem kojim idemo. Progovorio je o božićnom modelu društva i kulturi betlehemskih jaslica. Pojasnio je da je Bog postao čovjekom bez ikakvih prethodnih uvjeta te da je putem blizine, štoviše poistovjećenosti s čovjekom u svemu osim u grijehu, započeo ostvarivati svoj naum ljudskog dostojanstva i smisla.

-Društveni model podjela, sukobljavanja, međusobnih stranačkih i ljudskih omalovažavanja ne vodi k boljoj budućnosti i uspjehu. Valja se opredijeliti za Isusov put blizine, poštovanja, povezanosti i  suradnje među ljudima koji se dokazao uspješnim. Bog se nije objavio kao bahati nasilnik, moćnik u snazi vlastitog bogatstva ili društvenog statusa, nego kao siromašno, nejako dijete u betlehemskoj štalici. Put poniznosti, vlastite suzdržanosti pred drugim, otvorenosti koja je sposobna obdariti druge i biti obdarena toplinom, plemenitošću, dobrotom i ljubavlju, duhovnim vrijednostima koje ispunjaju nutarnjim svjetlom i mirom više nego li išta materijalno je ono što nam treba. U Hrvatskoj treba  upravo te kulture betlehemskih jaslica koju treba ponijeti u život s božićne mise polnoćke - poručio je biskup Škvorčević.       

Na svršetku slavlja biskup je poželio da svako hrvatsko srce bude ispunjeno Božjom blizinom i da po Božjem blagoslovu budemo dionici Božjeg mira u duši i u međusobnim odnosima. Među brojnim vjernicima bio je i zamjenik ministra zdravlja dr. Marijan Cesarik te požeški gradonačelnik Vedran Neferović sa suradnicima.

 

Komentara 3

DI
Dijaspora
13:10 25.12.2013.

,,Bog se nije objavio kao bahati nasilnik, moćnik u snazi vlastitog bogatstva ili društvenog statusa, nego kao siromašno, nejako dijete u betlehemskoj štalici"-- Za koga je ova poruka???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije