Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bjelorusija daje Srbiji MiG-ove i protuzračni sustav BUK

Uz nedavnu rusku donaciju rabljenih MiG-ova 29 po sličnom načelu, protuzračna obrana srbijanske vojske, čija su okosnica upravo raketni sustavi i lovačko zrakoplovstvo, bit će značajno unaprijeđena i modernizirana
28. siječnja 2017. u 12:22 39 komentara 12813 prikaza
buk
Foto: wikipedia

Bjelorusija će Srbiji pokloniti protuzračne sustave BUK i zrakoplove tipa MiG-29, a remont i modernizaciju platit će Srbija, izjavio je u subotu srbijanski ministar obrane Zoran Đorđević.

Isporuka se očekuje tijekom iduće godine, rekao je Đorđević za "Politiku" nakon povratka iz Bjelorusiije gdje je u službenom posjetu ovog tjedna boravilo državno izaslanstvo predvođeno premijerom Aleksandrom Vučićem.

Ministar obrane nije mogao precizirati koliko bi Srbiju stajali remont i modenizacija i najavio je da će se pojedinosti dogovarati od svibnja.

MIG 29 novo naoružanje Srbija modernizira zračne snage novim lovcima MiG-29 iz Rusije Aleksandar Vučić 'Ovo nije prijetnja' Vučić: MiG-29 da su kante? Pa Hrvatska još ima MiG-ove 21...

Uz nedavnu rusku donaciju rabljenih MiG-ova 29 po sličnom načelu, protuzračna obrana srbijanske vojske, čija su okosnica upravo raketni sustavi i lovačko zrakoplovstvo, bit će značajno unaprijeđena i modernizirana, piše Politika.

Đorđević je rekao da je bjeloruska strana zainteresirana za raketna goriva i još neke proizvode srpske vojne industrije.

"Pokazana je i inicijativa za osnivanje zajedničkih srpsko-bjeloruskih poduzeća iz područja obrambene industrije radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, i to onim prestižnim kao što su Rusija i države EU", dodao je.

Tijekom Vučićeva posjeta Moskvi u prosincu 2016. godine objavljeno je da Rusija poklanja Srbiji šest zrakopolova MiG-29 čija će modernizacija stajati između 180 i 230 milijuna eura. Vučić je tada izjavio da bi Srbiju kupovina tih zrakoplova stajala oko 600 milijuna eura.

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar misliti.svojom.glavom
  misliti.svojom.glavom:

  Prekrasno!!! Sada će naši kupiti neko zapadno smeće, pa će Srbi kupiti neko istočno smeće, pa će naši... Pored toliko oružja koje s nepotrebno gomila dovoljna je jedna iskra da sve ode kvragu. Ne znam kome to treba!

 • dopizdilomi:

  Nadam se samo da je predsjednica u zadnjem posjetu SAD-u dogovorila donaciju bar 20 Raptora.

 • galus92:

  Pa sad izračunajmo: Svaki pilot mora imati najmanje 100 sati naleta godišnje, a saki sat leta MiG-a 29 košta oko 15 tis, Eura i kad pomnožimo to sa brojem aviona, dobijem broj oko 30 mil. Eura i još dodamo druge ... prikaži još! operativne troškove, za rezervne dijelove, municiju i rakete za vježbe gađanja, dobijemo broj blizu 50 milijuna Eura! Ne znam dali će Srbija moći to izdržati i to će je odvesti u bankrot!