Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Bivši čelnici NK Croatije oslobođeni za zloporabe

mirko novosel
Daniel Kasap/PIXSELL
04.04.2012.
u 13:48

Mirko Novosel, Tomo Horvatinčić i Damir Vrbanović nisu uz plaće nogometašima davali i fiktivne zajmove

Bivši čelnici NK Croatije, Mirko Novosel, Tomo Horvatinčić i Damir Vrbanović, u srijedu su u zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno oslobođeni optužbe da su zlouporabama u poslovanju od 1996. do 2000. oštetili proračun za oko 119 milijuna kn. Teretilo ih se da su nogometašima uz plaće davali fiktivne zajmove da bi izbjegli plaćanje poreza i prireza, te da su za klub nelegalno stekli oko 80 milijuna kn. No, vještačenje je pokazalo da je gotovo 90 posto tih zajmova klubu zaista vraćeno.

– Nije nesporno utvrđeno da se radilo o fiktivnim zajmovima. Ako smatramo da su to i bile nagrade, zašto su ih vraćali? Uz to, neki igrači, koji se navode u optužnici, vode sporove protiv kluba zbog neisplaćenih nagrada i premija – obrazložila je sukinja Ana Kovačević, osvrućući se i na situaciju u sportu koji se pretvorio isključivo u biznis. Spomenula je i zakonsku regulativu koja se prilagođavala pojedicima.

– Nije se zadiralo u prave probleme, odabrali su se pojedinci koji su u određenom trenutku bili na istaknutim funkcijama - rekla je sutkinja. Inače, Horvatinčić ni u jednom dokumentu nije bio naveden kao direktor NK Croatije.

– Pitanje je treba li netko drugi odgovarati zbog takvog poslovanja i je li trebalo proširiti istragu na tadašnji NO i Upravu. Horvatinčića se eventualno moglo teretiti za lažno predstavljanje – smatra sutkinja. Novosel je oslobođen i za zlouporabe u izvođenju radova sjeverne tribine, da je za klub nelegalno priskrbio 39 milijuna kn jer je tražio povrat PDV-a na koji klub nije imao pravo.

Komentara 25

DE
denderi
14:20 04.04.2012.

tu se sudilo imenima ,a ne za kriminalno radnju ,ako su oni ti koji su vodili klub i za to primili lijepo lovicu onda su i krivi u protivnom sudac laže jer je korumpirani...bljak

DA
danijel00
14:21 04.04.2012.

nitko kriv a para nema...

Avatar comandante
comandante
14:11 04.04.2012.

Pa ko je kriv maj..u vam nesposobnu. Porez nije placen - tko je kriv???????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije