Naslovnica Vijesti Svijet

Bitka za slovensku vladu: Šarec i dalje vjeruje da može postati premijer

Predsjednik NSI-a Matej Tonin smatra da to ne bi bilo izgledno zbog političkih napetosti i animoziteta u toj skupini, posebno između Socijaldemokrata Dejana Židana i Cerarove stranke modernog centra
24. srpnja 2018. u 19:26 3 komentara 244 prikaza
Marjan Šarec
Foto: Srdjan Zivulovic/REUTERS/PIXSELL

Jedan od dvojice mogućih mandatara za sastav nove vlade i "svježe" lice u slovenskoj politici Marjan Šarec kazao je u utorak da i dalje vjeruje kako će mu uspjeti okupiti parlamentarnu većinu za formiranje koalicije ljevice i liberalnog centra.

Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor Borut Pahor: 'Neformalni susret s Kolindom Grabar Kitarović potvrdio je dobre odnose'

"U drugom krugu želimo postići napredak i doći do vlade. Mislim da je došlo vrijeme da se pokrenemo s mrtve točke", kazao je Šarec, nakon novog sastanka sa strankama koje nastoji okupiti u novoj koaliciji, kako bi osigurao natpolovičnu većinu u 90-članskom Državnom zboru.

Uz njegovu Listu Marjana Šarca (LMŠ), koja je dobila 23 zastupnička mandata, tu su još i stranka bivše premijerke Alenke Bratušek (SAB) te tri stranke iz sadašnje tehničke vlade Mire Cerara: Stranka modernog centra (SMC), Demokratski umirovljenici (DESUS) i stranka Socijalnih demokrata (SD).

Borut Pahor Bez dogovora Pahor: Žao mi je što stranke ljevice odbijaju dogovor s Janšom

Zbog većeg koalicijskog potencijala ljevice donedavno se činilo da Šarec ima više izgleda osigurati parlamentarnu većinu i postati novi slovenski premijer od Janeza Janše, šefa konzervativnog bloka, ali je predsjednik Borut Pahor u petak potvrdio da ni Janša ni Šarec nisu mogli prihvatiti mogući mandat jer nemaju dovoljno ruku za izbor pa slijedi novi krug kandidiranja mandatara, a možda i treći u drugoj polovici kolovoza.

Šarec je već imao dogovor sa strankama s kojima se najprije dogovorio o suradnji, među kojima i s kršćansko-demokratskom Novom Slovenijom (NSI), koja je, međutim, u zadnji trenutak, zbog ideoloških i programskih srodnosti, "prešla" na Janšinu stranu i izrazila sumnju da bi eventualna Šarčeva vlada mogla funkcionirati.

Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor NESLUŽBENI SASTANAK Srdačan zagrljaj: Predsjednica se susrela s Borutom Pahorom

Predsjednik NSI-a Matej Tonin smatra da to ne bi bilo izgledno zbog političkih napetosti i animoziteta u toj skupini, posebno između Socijaldemokrata Dejana Židana i Cerarove stranke modernog centra. Također smatra da treba računati i na politički rivalitet grupacije u kojoj bi bilo više bivših premijera kojima bi bio nadređen donedavni gradonačelnik male općine Kamnik i profesionalni diplomirani glumac Marjan Šarec.

Šarec je u utorak, nakon sastanka s potencijalnim  koalicijskim partnerima, kazao da prelazak demokršćana na Janšinu stranu ne smatra definitivnim te da konačan odgovor NSI o mogućem povratku u pregovore o koaliciji očekuje najkasnije sljedeći ponedjeljak u 12 sati.

Slovenski parlament osporavaju tražbine Slovenski parlament donio zakon o zaštiti NLB-a od tužbi u Hrvatskoj

Ako se ta stranka ne vrati u pregovore, još uvijek ostaje mogućnost da se umjesto njih u Šarčevu koaliciju uključi stranka Ljevica (L) Luke Meseca, ali bi u tom slučaju program takve potencijalne vlade morao biti ponovo prilagođen i mijenjan zbog Mesecova inzistiranja na socijalnim elementima, povećanju plaća i mirovina, održavanju većine državnih tvrtki u domaćim rukama te osjetljivom pitanju vojnih troškova za čije se reduciranje u državnom proračunu zauzima Ljevica (L).

Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor

Marjan Šarec
1 / 5
Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor
Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas

 • dalibor.hren:

  Nek pozove Pupovca, Hrelju, Vrdoljaka...i evo mu većine! A, sad su na raspolaganju još i Hajdaš, Zmajo, Grbin...

 • Avatar CENTARFOR
  CENTARFOR:

  ma koga zanimaju vijesti iz Slovenije

 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  U Sloveniji živi oko 1.500.000 stanovnika – toliko, usporedbe radi, stane na zagrebački hipodrom, što je dokazao još Papa Ivan Pavao II. Škrtih i sebičnih je 96 %, uobraženih i umišljenih 94 %, debilnih 6 %, ženskih 51 % i ... prikaži još! 0,002 % nevinih. Kaže se da u sloveniji navodno žive ljudi, samo da nikad nitko nije vidio – čovjeka. Većina stanovništva su po nacionalnosti Alpski Srbi, endemska rasa izrasla na vječitoj težnji da po svoj stav idu na granice Osmanlijskog carstva. Manji dio stanovništva su preci predaka Turaka – plemena Mujo, Haso i Fata. Za Slovence kojima je otac (oča) Mujo, a mama Mojca kaže se da su pametni na tatu i pošteni na majku.