Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne gubi nadu

Bitka za slovensku vladu: Šarec i dalje vjeruje da može postati premijer

Marjan Šarec
Foto: Srdjan Zivulovic/REUTERS/PIXSELL
24.07.2018.
u 19:26

Predsjednik NSI-a Matej Tonin smatra da to ne bi bilo izgledno zbog političkih napetosti i animoziteta u toj skupini, posebno između Socijaldemokrata Dejana Židana i Cerarove stranke modernog centra

Jedan od dvojice mogućih mandatara za sastav nove vlade i "svježe" lice u slovenskoj politici Marjan Šarec kazao je u utorak da i dalje vjeruje kako će mu uspjeti okupiti parlamentarnu većinu za formiranje koalicije ljevice i liberalnog centra.

"U drugom krugu želimo postići napredak i doći do vlade. Mislim da je došlo vrijeme da se pokrenemo s mrtve točke", kazao je Šarec, nakon novog sastanka sa strankama koje nastoji okupiti u novoj koaliciji, kako bi osigurao natpolovičnu većinu u 90-članskom Državnom zboru.

Uz njegovu Listu Marjana Šarca (LMŠ), koja je dobila 23 zastupnička mandata, tu su još i stranka bivše premijerke Alenke Bratušek (SAB) te tri stranke iz sadašnje tehničke vlade Mire Cerara: Stranka modernog centra (SMC), Demokratski umirovljenici (DESUS) i stranka Socijalnih demokrata (SD).

Zbog većeg koalicijskog potencijala ljevice donedavno se činilo da Šarec ima više izgleda osigurati parlamentarnu većinu i postati novi slovenski premijer od Janeza Janše, šefa konzervativnog bloka, ali je predsjednik Borut Pahor u petak potvrdio da ni Janša ni Šarec nisu mogli prihvatiti mogući mandat jer nemaju dovoljno ruku za izbor pa slijedi novi krug kandidiranja mandatara, a možda i treći u drugoj polovici kolovoza.

Šarec je već imao dogovor sa strankama s kojima se najprije dogovorio o suradnji, među kojima i s kršćansko-demokratskom Novom Slovenijom (NSI), koja je, međutim, u zadnji trenutak, zbog ideoloških i programskih srodnosti, "prešla" na Janšinu stranu i izrazila sumnju da bi eventualna Šarčeva vlada mogla funkcionirati.

Predsjednik NSI-a Matej Tonin smatra da to ne bi bilo izgledno zbog političkih napetosti i animoziteta u toj skupini, posebno između Socijaldemokrata Dejana Židana i Cerarove stranke modernog centra. Također smatra da treba računati i na politički rivalitet grupacije u kojoj bi bilo više bivših premijera kojima bi bio nadređen donedavni gradonačelnik male općine Kamnik i profesionalni diplomirani glumac Marjan Šarec.

Šarec je u utorak, nakon sastanka s potencijalnim  koalicijskim partnerima, kazao da prelazak demokršćana na Janšinu stranu ne smatra definitivnim te da konačan odgovor NSI o mogućem povratku u pregovore o koaliciji očekuje najkasnije sljedeći ponedjeljak u 12 sati.

Ako se ta stranka ne vrati u pregovore, još uvijek ostaje mogućnost da se umjesto njih u Šarčevu koaliciju uključi stranka Ljevica (L) Luke Meseca, ali bi u tom slučaju program takve potencijalne vlade morao biti ponovo prilagođen i mijenjan zbog Mesecova inzistiranja na socijalnim elementima, povećanju plaća i mirovina, održavanju većine državnih tvrtki u domaćim rukama te osjetljivom pitanju vojnih troškova za čije se reduciranje u državnom proračunu zauzima Ljevica (L).

Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor

Marjan Šarec
1/5

Komentara 3

DH
dalibor.hren
21:07 24.07.2018.

Nek pozove Pupovca, Hrelju, Vrdoljaka...i evo mu većine! A, sad su na raspolaganju još i Hajdaš, Zmajo, Grbin...

Avatar CENTARFOR
CENTARFOR
02:09 25.07.2018.

ma koga zanimaju vijesti iz Slovenije

Avatar Celzijus
Celzijus
22:52 24.07.2018.

U Sloveniji živi oko 1.500.000 stanovnika – toliko, usporedbe radi, stane na zagrebački hipodrom, što je dokazao još Papa Ivan Pavao II. Škrtih i sebičnih je 96 %, uobraženih i umišljenih 94 %, debilnih 6 %, ženskih 51 % i 0,002 % nevinih. Kaže se da u sloveniji navodno žive ljudi, samo da nikad nitko nije vidio – čovjeka. Većina stanovništva su po nacionalnosti Alpski Srbi, endemska rasa izrasla na vječitoj težnji da po svoj stav idu na granice Osmanlijskog carstva. Manji dio stanovništva su preci predaka Turaka – plemena Mujo, Haso i Fata. Za Slovence kojima je otac (oča) Mujo, a mama Mojca kaže se da su pametni na tatu i pošteni na majku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije