Naslovnica Vijesti Svijet

Pahor: Žao mi je što stranke ljevice odbijaju dogovor s Janšom

U međuvremenu i Janša i Šarec nastavljaju s pregovorima s potencijalnim koalicijskom partnerima koji za sada nisu dali rezultata
23. srpnja 2018. u 17:56 1 komentara 258 prikaza
Borut Pahor
Foto: Srdjan Zivulovic/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Slovenski predsjednik Borut Pahor izrazio je u ponedjeljak žaljenje zbog toga što je većina stranaka odbila njegovu sugestiju da bez obzira na konačni ishod pregovaraju s Janezom Janšom, relativnim izbornim pobjednikom, o mogućnosti formiranja stabilne vlade.

Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor NESLUŽBENI SASTANAK Srdačan zagrljaj: Predsjednica se susrela s Borutom Pahorom

Pahor je u ponedjeljak parlament i službeno obavijestio da u prvom izbornom krugu za novog premijera nije mogao predložiti ni Janšu niti drugoplasiranog na parlamentarnim izborima početkom lipnja Marjana Šarca,jer nijedan od njih do sada nije osigurao potrebnu parlamentarnu većinu za sastavljanje nove vlade.

Međutim, u razgovoru za RTV Slovenija izrazio je žaljenje zbog toga što je većina stranaka ljevice i centra unaprijed odbila mogućnost da s Janšom razgovaraju bez obzira na konačni ishod.

Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor arbitraža Pahor: Tužbu zbog graničnog spora podnijet će iduća vlada

"Takvo apriorno odbijanje suradnje nije dobro ne samo zbog potrebe sastavljanja vlade nego i zbog situacije nakon što se vlada formira jer se očekuje da idućih godina zbog pogoršanih gospodarskih prilika koje se mogu očekivati u Europi, pa i u Sloveniji država treba stabilnu vladu i suradnju s oporbom u suočavanju s novim izazovima", rekao je Pahor.

Janša za sada ne pristaje na mandat koji mu je ponudio Pahor, ali je ocijenio da bi se situacija mogla promijeniti u drugom ili trećem krugu formiranja nove vlade jer nijedna od devet stranaka u parlamentu ne želi nove prijevremene izbore.

Borut Pahor Borut Pahor: 'Ništa osim primjene arbitražne presude za Sloveniju ne dolazi u obzir'

U međuvremenu i Janša i Šarec nastavljaju s pregovorima s potencijalnim koalicijskom partnerima koji za sada nisu dali rezultata.

Od petka, kad će o nastaloj situaciji raspravljati parlament, počinje 14-dnevni rok u kojemu kandidata za mandatara mogu uz predsjednika države predlagati i zastupnici ili parlamentarne stranke., Ako niti taj krug ne bi donio rješenje pristupilo bi se zadnjem pokušaju u kojemu bi nekog od kandidata za mandatara birali običnom natpolovičnom većinom.

Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor

Borut Pahor
1 / 5
Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Avatar CENTARFOR
    CENTARFOR:

    ako ne o srpiji onda Slovenija!!!! Pa koga briga za republike oko nas!!!!!! Hoćemo Naprijed Evropski!!!!! A ne nazad 33 godine!!!