Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osporavaju tražbine

Slovenski parlament donio zakon o zaštiti NLB-a od tužbi u Hrvatskoj

Slovenski parlament
Zeljko Lukunic/PIXSELL
19.07.2018.
u 20:02

Protiv zakona bili su samo zastupnici Ljevice (L) i Slovenske nacionalne stranke (SNS).

Slovenski parlament u četvrtak je donio zakon kojim se osporavaju tražbine vezane za prenesenu štednju hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci, koje Slovenija smatra sukcesijskim pitanjem i ne priznaje presude hrvatskih sudova. Zakon za zaštitu kapitalne investicije države u Novu Ljubljansku banku (NLB) potvrđen je s 59 glasova za i 11 protiv.

Protiv zakona bili su samo zastupnici Ljevice (L) i Slovenske nacionalne stranke (SNS). Većina parlamentaraca složila se s tumačenjem vlade da zakon omogućava bržu privatizaciju NLB-a i to po većoj vrijednosti od one koju bi investitori ponudili kada bi se banka prodavala s teretom tužbi pred hrvatskim sudovima.

Ako bi došlo do prisilnih ovrha nad imovinom NLB-a temeljem pravomoćnih odluka hrvatskih sudova, NLB će ih osporavati i podnositi žalbe na nepravomoćna rješenje, a u slučaju prisilne naplate šteta za banku će se kompenzirati iz državnog fonda za sukcesiju ili iz B-bilance državnog proračuna, predviđa zakon.

Tehnički premijer Miro Cerar tvrdio je posljednjih dana da bi nedonošenje zakona nanijelo veliku štetu, jer strani investitori procijenjuju da tužbe u Hrvatskoj predstavljaju rizik za banku od oko 400 milijuna eura. U to je uračunato 170 milijuna eura tražbina za staru prenesenu deviznu štednju te kamate za gotovo 30 godina.

Po sporazumu s Europskom komisijom, Slovenija mora polovicu banke prodati ove godine, a četvrtinu 2019. Analitičari smatraju da je realna cijena za 100 posto dionica banke oko 1,6 milijardi eura, što odgovara njezinoj knjigovodstvenoj vrijednosti.

Slovenski parlament
1/11

Komentara 4

WW
wwwcro
21:37 19.07.2018.

Građani su štedjeli novac u toj banci. Banka ga mora isplatiti sa kamatama ili će ga građani uzeti sami.... tako to ide...

BU
Budak
21:34 19.07.2018.

Je li kod njih bio zabilježen kad je naš narod skočio od sreće? Ako nije, biti će ...

BL
bluesbob
07:35 20.07.2018.

Najprije ukradu a onda štite ukradeno...alpski Srbi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije