Naslovnica Vijesti Svijet

'Neformalni susret s Kolindom Grabar Kitarović potvrdio je dobre odnose'

Pahor je rekao kako smatra da je njegova uloga kao predsjednika Slovenije i uloga Kolinde Grabar Kitarović kao hrvatske predsjednice da nastave razgovore i da barem kad je riječ o dijalogu na toj razini potvrde dobre međudržavne odnose i dobre međuljudske odnose Slovenaca i Hrvata
24. srpnja 2018. u 00:30 17 komentara 1370 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor
Foto: Twitter

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u ponedjeljak da je u subotu u Ljubljani s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u neformalnom razgovoru, prigodom njena povratka u domovinu iz inozemstva preko Slovenije, razgovarao o odnosima i otvorenim pitanjima između dviju država te da su se oboje složili da je potreban nastavak dijaloga i razgovora.

Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor NESLUŽBENI SASTANAK Srdačan zagrljaj: Predsjednica se susrela s Borutom Pahorom

"Oboje smo izrazili mišljenje  da je potreban nastavak naših razgovora", kazao je Pahor u razgovoru za RTV Slovenija u ponedjeljak navečer, dodavši da su među ostalim razgovarali i o arbitražnom sporu, u kojemu kako je poznato - dvije države imaju različita stajališta.

Pahor je dodao kako smatra da je njegova uloga kao predsjednika Slovenije i uloga Kolinde Grabar Kitarović kao hrvatske predsjednice da nastave razgovore i da barem kad je riječ o dijalogu na toj razini potvrde dobre međudržavne odnose i dobre međuljudske odnose Slovenaca i Hrvata. To smatra dobrom porukom u situaciji kad Slovenija zagovara implementaciju arbitražne presude koju Hrvatske ne priznaje i nudi razgovore o bilateralnom rješenju graničnog prijepora.

Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor
1 / 5
Kolinda Grabar-Kitarović, Alexander van der Bellen i Borut Pahor
Borut Pahor Bez dogovora Pahor: Žao mi je što stranke ljevice odbijaju dogovor s Janšom

U vezi s pitanjem privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) zbog obveza koja je Slovenija preuzela prema Europskoj komisiji Pahor je kazao kako smatra da je najbolje vrijeme za prodaju NLB-a već prošlo. Nije htio komentirati odluku tehničke vlade Mire Cerara da se u privatizaciju tri četvrtine njenih dionica ipak ide.

Pahor nije želio komentirati niti neke ocjene slovenskih pravnih analitičara prema kojima je Cerarova vlada zakonom o zaštiti te banke od mogućih pravomoćnih tužbi protiv NLB-a u Hrvatskoj zapravo priznala taj dug jer se za isplatu prema pravomoćnim sudskim nalozima uz državni sukcesijski fond  i država preko svoje bilance u proračunu može uključiti u kompenzacije NLB-u.

Kolinda Grabar-Kitarović 'NISAM MOGLA SPAVATI Predsjednica: Hlače su uništene, a cipele pune vode. I Macron mi je priznao da smo bili bolji

Govoreći o situaciji u kojoj Slovenija ni nakon skoro dva mjeseca od izbora nema novu vladu, Pahor je kazao da bi za Sloveniju loše rješenje bili novi prijevremeni izbori, ali i neka vlada iz koje bi se isključio relativni izborni pobjednik Janez Janša. Takva vlada, drži, ne bi bila stabilna i ne bi mogla odgovoriti na izazove pred kojima bi se našla država uslijed pogoršanja ekonomskih i političkih prilika u širem okruženju i u svijetu, do čega bi tijekom njena mandata moglo doći.

Aleksandar Vulin 'BRAĆA PO ORUŽJU' Vulin kritizirao izjavu Grabar-Kitarović o Albancima

Pahor je kazao da Sloveniji sada treba "robusna,  jaka i stabilna" vlada koja bi bila sastavljena na temelju izbornih rezultata, što zahtijeva dodatne napore i političku inkluzivnost.

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar PravaHrvatina
  PravaHrvatina:

  'Neformalni susret europejca Pahora s pravom hrvatici Kolindom Grabar Kitarović potvrdio je da oni imaju dobre odnose'

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Drugim rječima zlovenija je u banani jedino YU spašava to šta nije imala ratna stradanja. Lako za to što ju hvale @nogogaz i muh ni u HR nije lako doć do posla u " Čistoći " jer su sva mjesta Romi zauzeli.

 • Avatar PravaHrvatina
  PravaHrvatina:

  ing-12345...zar si ti samo naivan ili več bolestan dakle domoljubno hendikepiran?