Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parlamentarni izbori

Birači s COVID-19 mogu glasati: Izbori u nikad viđenim uvjetima, evo kako ispuniti listić

04.07.2020.
u 10:00

DIP je danima pod kritikama u javnosti zbog odluke da dijelu birača oduzme biračko pravo, a onda se oglasio Ustavni sud i omogućio im glasanje uz pomoć osoba od povjerenja

Kako se sutrašnji izbori odvijaju u nikada do sada viđenim uvjetima, koje je prouzročila epidemija koronavirusa, to je osiguravanje biračkih mjesta te ponašanje članova biračkih odbora i samih birača strogo propisano. Upute o tome, pripremljene u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, izdalo je Državno izborno povjerenstvo. Prvotne su upute proteklih dana doživjele i izmjene jer se nakon brojnih kritika i osuda oglasio Ustavni sud i poručio da je DIP i zaraženima dužan osigurati ostvarivanje izbornog prava. DIP je stoga jučer izvijestio kako će osobe zaražene koronavirusom moći glasati uz pomoć druge, osobe od povjerenja.

Dezinficiranje, prozračivanje

A prema uputama DIP-a, najprije valja reći da članovi biračkog odbora, promatrači, predstavnici medija i dr. na dan izbora ne mogu obavljati te dužnosti ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome, zaraženi su COVID-19 ili im je izrečena mjera samoizolacije. Ako razviju simptome karakteristične za COVID-19 tijekom izbornog dana, odmah moraju napustiti biračko mjesto. A biračima se preporučuje da sutra u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je ona viša od 37,2°C, ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za COVID-19, onda se trebaju javiti liječniku.

Članovi biračkog odbora i promatrači nose maske za usta i nos cijelo vrijeme boravka na biračkom mjestu te ih skidaju tek kod kuće, a na biračkom mjestu samo kada jedu i piju. Maska se može zamijeniti novom maskom. Biračko mjesto mora biti oprano uobičajenim sredstvima za čišćenje i dezinfekciju.

Kada je riječ o biračkom odboru, prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto treba prozračiti više puta dnevno. Glasački paravani postavljaju se s razmakom od 1,5 metara. Na ulazu na biračko mjesto mora biti dezinficijens za ruke, a jedan član odbora kontrolirat će njegovo nanošenje pri ulasku i izlasku. Članovi biračkog odbora moraju međusobno držati razmak od 1,5 metara. Obavezno nose maske, a preporučuje se i rukavica. Onaj član odbora koji identificira birače uzimanjem osobne iskaznice, obavezno mora nositi rukavice, dezinficirati ih te povremeno i mijenjati. Članovi odbora moraju redovito dezinficirati ruke te ne dodirivati lice, usta, nos i oči rukama. Zabranjeno je jesti i piti u prostoriji. Ako član odbora treba za vrijeme glasanja jesti i piti, mora dezinficirati ruke i napustiti prostoriju.

Površine koje su se dodirivale tijekom glasanja (kvake, stolovi, olovke...) više puta dnevno treba prebrisati dezinficijensom. Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu zbog teže bolesti, nemoći ili s obzirom na postojanje invaliditeta, biraču omogućuju glasanje tako da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata u stan ili kuću birača. Ako birač ne može prići ulaznim vratima, tada članovi odbora ulaze u stan ili kuću, i to s nazuvcima na cipelama, maskama i rukavicama. Sa sobom moraju imati i dezinficijens za ruke te su obavezni dezinficirati rukavice prije i poslije svake posjete pojedinom biraču. Dezinficijensom se dezinficiraju i ruke birača prije i poslije glasanja. Birači kojima je pak izrečena mjera samoizolacije tijekom glasanja obavezno nose maske. Nakon 10 posjeta biračima, članovi biračkog odbora dezinficiraju i skidaju rukavice te ih odlažu u vrećicu koju moraju nositi sa sobom. Potom dezinficiraju ruke i stavljaju novi par rukavica.

Birači koji su zaraženi, pa ne smiju pristupiti biračkom mjestu, glasaju uz pomoć druge osobe koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić (osoba od povjerenja). Članovi biračkog odbora i tada sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata stana ili kuće birača. Zaraženi birač ne smije imati neposredni kontakt s članovima odbora niti s glasačkim listićem. Članovi odbora osobi od povjerenja daju glasački listić koji ta osoba ispunjava prema dobivenoj uputi zaraženog birača, nakon čega osoba od povjerenja presavija glasački listić, stavlja ga u posebnu omotnicu, zatvara i istu predaje članovima odbora, koji i u tom slučaju nose maske i rukavice koje dezinficiraju.

Nakon što su omogućili glasanje zaraženim biračima ili onima koji nisu mogli na biračko mjesto doći sami, članovi biračkog odbora po dolasku na biračko mjesto ulaze s maskom, dezinficiraju ruke ili rukavice te omotnice s glasačkim listićima predaju predsjedniku biračkog odbora, skidaju maske i rukavice s ruku, odlažu ih i dezinficiraju ruke.

Vlastita olovka, maska

Nakon zatvaranja biračkog mjesta članovi biračkog odbora moraju prozračiti prostoriju i prebrisati površine dezinficijensom, i tek tada se pristupa prebrojavanju glasova. Pri rukovanju s glasačkim listićima, članovi odbora ne smiju rukama dodirivati lice, oči, usta i nos, a preporučuje im se i tada nošenje rukavica.

Birači pri ulasku na biračko mjesto moraju nanijeti dezinficijens na ruke. Preporučuje se da birač donese vlastitu kemijsku olovku kojom će glasati. Ako je ne ponese, koristit će olovku na biračkom mjestu, a članovi odbora vode brigu da se te olovke povremeno obrišu dezinficijensom. U prostoriju birači ulaze i izlaze tako da je razmak među njima najmanje 1,5 metar. Birači na red čekaju ispred ulaza prostorije, održavajući isti razmak. Prednost se daje čekanju na otvorenom. U prostoriji istodobno može biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasanje. Preporučuje se da birači nose maske. Ako birač koristi masku, kod provjere identiteta mora je nakratko skinuti na udaljenosti dva metra od člana odbora zaduženog za provjeru identiteta. Birači ne trebaju nositi rukavice.

Da bi glasački listić bio važeći, birač ga mora ispuniti tako da – glasa za samo jednu listu izborne jedinice naznačenu na listiću. Birač za listu izborne jedinice glasa tako da zaokruži redni broj ispred naziva samo jedne liste izborne jedinice.

Birač može iskoristiti i mogućnost preferencijalnog glasanja. Da bi to učinio valjano na listi za koju je prvotno glasao, samo jednom kandidatu s te liste daje prednost tako što zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena tog jednog kandidata.

Ako birač glasački listić ispuni tako da zaokruživanjem svoj glas da jednoj listi, ali istodobno, koristeći pravo na preferencijalno glasanje, zaokruži i broj ispred imena i prezimena jednog kandidata na drugoj listi, taj će listić biti – nevažeći.

Ključne riječi

Komentara 5

NE
nečešrazbojniče
10:58 04.07.2020.

Ustavni sud donio protuustavnu odluku. Neopisivo nemjerljivo.

DU
Deleted user
12:08 04.07.2020.

Zbog čega bi se glasački listić trebao pravilno popuniti?

DK
dr_Krešimir_Adžija
12:00 04.07.2020.

Ako birač glasački listić ispuni tako da zaokruživanjem svoj glas da jednoj listi, ali istodobno, koristeći pravo na preferencijalno glasanje, zaokruži i broj ispred imena i prezimena jednog kandidata na drugoj listi, taj će listić biti – nevažeći. Pa jestee li vi NORMALNI? Dajete krive informacije ljudima...još će vas tužiti. Provjerite malo bolje, ovaj listić koji ste naveli je važeći, no važeći je glas za listu dok je preferencijski nevažeći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije