Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2020

Izbori za Sabor: Otvorena birališta u Australiji

Zbog pandemije koronavirusa do petka ujutro bilo je upitno hoće li se u Australiji, posebno u Melbournu, moći održati izbori jer je bila najava karantene cijelih kvartova, pa i cijelog grada, kazala je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić-Križanić.
03. srpnja 2020. u 23:43 2 komentara 392 prikaza
Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 U petak u 23 sata po hrvatskom vremenu u Australiji su počeli izbori za 10. saziv Hrvatskog sabora.

Sučeljavanje Andreja Plenkovića i Davora Bernardića POSLJEDNJE SUČELJAVANJE Bernardić: Evo na 55 stranica afere vaše vlade. Plenković: Da mi je vidjeti te šalabahtere

Prva su otvorena biračka mjesta u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, potvrdio je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Damir Kontrec.

Četvrto biračko mjesto u hrvatskom konzulatu u Perthu, otvara se u jedan sat poslije ponoći, u Australiji se ukupno aktivno registriralo oko 2.800 birača naveo je Kontrec.

 U isto vrijeme kada i u Perthu, otvara se i biračko mjesto u Pekingu. Sat prije, u ponoć, otvara se biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokiju.

 Zbog pandemije koronavirusa do petka ujutro bilo je upitno hoće li se u Australiji, posebno u Melbournu, moći održati izbori jer je bila najava karantene cijelih kvartova, pa i cijelog grada, kazala je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić-Križanić.

Greenwood studio GLAZBOM DO USPJEHA “Greenwood Studio otvorio sam uz pomoć 70.000 kuna koje sam dobio kao dio mjere samozapošljavanja”

 Pandemiji unatoč, uz Hrvatsku, izbori za Sabor održat će se u još 42 države diljem svijeta, glasuje se dva dana, u gradovima u kojima su hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva, 'dijaspora' to jest hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri od ukupno 151 zastupnika.

Ukupno je određeno 112 biračkih mjesta, od čega 45 u Bosni i Hercegovini. Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2), sva se otvaraju u subotu u 7 sati.

 U Njemačkoj je 11 biračkih mjesta, četiri su u SAD-u, tri u Italiji, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj te u Kanadi.

 Zbog vremenske razlike, posljednje će se u inozemstvu otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu u subotu, u 16 sati po hrvatskom vremenu.

IZBORI 2020. ANKETA Tko vam je ostavio bolji dojam u sučeljavanju?

 U inozemstvu, u 11. izbornoj jedinici, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za ove parlamentrane izbore gotovo 185 tisuća. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

 U inozemstvu glasuju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?