Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anketa

Bez glavnog prihoda mjesec dana ne bi izdržala trećina građana

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
12.06.2019.
u 15:46

Svaki drugi građanin smatra da će u sljedećih godinu dana gospodarsko stanje u Hrvatskoj biti gore, a tek nešto više od trećine smatra da će im se osobna potrošnja i potrošnja kućanstva u idućih godinu dana povećati.

Istraživanje agencije Improve o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj provedeno u ožujku ove godine pokazalo je da većina hrvatskih građana pesimistično gleda na budućnost, svaki drugi smatra da će gospodarsko stanje biti gore, a 30 posto da bi bez glavnog izvora prihoda izdržalo tek mjesec dana.

Istraživanje je pokazalo da usprkos pozitivnim ekonomskim pokazateljima većina građana pesimistično gleda u budućnost te njih 86 posto ne očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti, navodi se u priopćenju o rezultatima istraživanja.

Svaki drugi građanin smatra da će u sljedećih godinu dana gospodarsko stanje u Hrvatskoj biti gore, a tek nešto više od trećine smatra da će im se osobna potrošnja i potrošnja kućanstva u idućih godinu dana povećati.

Da u ovom trenutku izgube glavni izvor prihoda, 12 posto ispitanika ne bi moglo pokrivati troškove života bez posuđivanja novca ni tjedan dana, 18 posto navodi gornju granicu od mjesec dana, a 28 posto procjenjuje da bi izdržalo do tri mjeseca.

U priopćenju se navodi i da građani nisu optimistični unatoč tome što nezaposlenost u Hrvatskoj nikad nije bila manja i što se zbog turističke sezone očekuje daljnji pad broja nezaposlenih. Naime, istraživanje je pokazalo da trećina hrvatskih građana očekuje rast stope nezaposlenosti u sljedećih godinu dana, a daljnjih 42 posto smatra da će ostati na istoj razini.

Tek nešto više od trećine građana smatra da će se njihova osobna potrošnja i potrošnja kućanstva u idućih godinu dana povećati, dok ih 55 posto smatra da će ostati na istoj razini kao do sada. Još uvijek veliki dio građana ne osjeća ekonomsku sigurnost, navodi se u priopćenju.

Istraživanje je provedeno u ožujku na uzorku od 1.000 ispitanika iz Improve online poola. Uzorak je reprezentativan za online populaciju po dobi, spolu, regijama i obrazovanju, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar WOP22
WOP22
20:42 12.06.2019.

shopping centar do shopping centra - kafic do kafica - a svima lose - nevjerojatno

CA
cacko
20:17 12.06.2019.

Samo kukanje drugo nista neznate. Koliko vidim vecina je dobro stojeca. Sigurno ima siromasnih . A recite mi gdje ih nema???Prestanite jedanput pricama kako vam je lose. Zasto su kafici puni trgovine prepue da se nemozes okrenuti. Krizom smatram nesta drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije