Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bez glavnog prihoda mjesec dana ne bi izdržala trećina građana

Svaki drugi građanin smatra da će u sljedećih godinu dana gospodarsko stanje u Hrvatskoj biti gore, a tek nešto više od trećine smatra da će im se osobna potrošnja i potrošnja kućanstva u idućih godinu dana povećati.
12. lipnja 2019. u 15:46 2 komentara 287 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Istraživanje agencije Improve o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj provedeno u ožujku ove godine pokazalo je da većina hrvatskih građana pesimistično gleda na budućnost, svaki drugi smatra da će gospodarsko stanje biti gore, a 30 posto da bi bez glavnog izvora prihoda izdržalo tek mjesec dana.

Novine ISTRAŽIVANJE Tko je danas voljan platiti za vjerodostojne vijesti?

Istraživanje je pokazalo da usprkos pozitivnim ekonomskim pokazateljima većina građana pesimistično gleda u budućnost te njih 86 posto ne očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti, navodi se u priopćenju o rezultatima istraživanja.

Svaki drugi građanin smatra da će u sljedećih godinu dana gospodarsko stanje u Hrvatskoj biti gore, a tek nešto više od trećine smatra da će im se osobna potrošnja i potrošnja kućanstva u idućih godinu dana povećati.

Da u ovom trenutku izgube glavni izvor prihoda, 12 posto ispitanika ne bi moglo pokrivati troškove života bez posuđivanja novca ni tjedan dana, 18 posto navodi gornju granicu od mjesec dana, a 28 posto procjenjuje da bi izdržalo do tri mjeseca.

zabrinjavajuće Gotovo 600 biljnih vrsta izumrlo posljednjih 250 godina

U priopćenju se navodi i da građani nisu optimistični unatoč tome što nezaposlenost u Hrvatskoj nikad nije bila manja i što se zbog turističke sezone očekuje daljnji pad broja nezaposlenih. Naime, istraživanje je pokazalo da trećina hrvatskih građana očekuje rast stope nezaposlenosti u sljedećih godinu dana, a daljnjih 42 posto smatra da će ostati na istoj razini.

Tek nešto više od trećine građana smatra da će se njihova osobna potrošnja i potrošnja kućanstva u idućih godinu dana povećati, dok ih 55 posto smatra da će ostati na istoj razini kao do sada. Još uvijek veliki dio građana ne osjeća ekonomsku sigurnost, navodi se u priopćenju.

Istraživanje je provedeno u ožujku na uzorku od 1.000 ispitanika iz Improve online poola. Uzorak je reprezentativan za online populaciju po dobi, spolu, regijama i obrazovanju, navodi se u priopćenju.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Avatar WOP22
    WOP22:

    shopping centar do shopping centra - kafic do kafica - a svima lose - nevjerojatno

  • cacko:

    Samo kukanje drugo nista neznate. Koliko vidim vecina je dobro stojeca. Sigurno ima siromasnih . A recite mi gdje ih nema???Prestanite jedanput pricama kako vam je lose. Zasto su kafici puni trgovine prepue da se nemozes okrenuti. Krizom smatram nesta drugo.