Naslovnica Tech/Sci Znanost

Gotovo 600 biljnih vrsta izumrlo posljednjih 250 godina

Istraživači Kraljevskog botaničkog vrta, Kew i Sveučilišta u Stockholmu kažu da su znanstvenici prvi put sastavili globalni pregled o tome koje su biljke već izumrle.
11. lipnja 2019. u 10:39 0 komentara 89 prikaza
Foto: Thinkstock

Skoro 600 biljnih vrsta izbrisano je s našeg planeta u posljednjih 250 godina, što je dvostruko više od vrsta ptica, sisavaca i vodozemaca koji su naišli na istu sudbinu.

Konferencija Copernicus DODATNO ULAGANJE U sklopu programa Copernicus stručnjaci s Geodetskog fakulteta zaradit će 1,3 mlrd. eura

Istraživanje, objavljeno u ponedjeljak u časopisu Nature, Ecology & Evolution, otkrilo je da je 571 biljnih vrsta nestalo iz divljine diljem svijeta, te da se izumiranje biljaka događa 500 puta brže, nego što bi to bilo bez ljudske intervencije. Za usporedbu, istraživači kažu da se izumiranje životinja događa najmanje 1000 puta brže od normalne stope izumiranja, no u izvješću se navodi da su istraživači smatrali da je stopa izumiranja biljke podcijenjena, piše CNN.

Istraživači Kraljevskog botaničkog vrta, Kew i Sveučilišta u Stockholmu kažu da su znanstvenici prvi put sastavili globalni pregled o tome koje su biljke već izumrle.

zgrada HT-a istraživanje Naše tehnologije povećavaju poslovne i osobne mogućnosti

- Većina ljudi može imenovati sisavca ili pticu koja je izumrla u posljednjih nekoliko stoljeća, ali malo tko može navesti izumrlu biljku- rekao je jedan od autora izvješća za CNN, Aleys Humphreys.

Biljke na otocima, u tropima i mediteranskoj klimi imale su najveće stope izumiranja  jer su to bila područja u kojima su živjele jedinstvene vrste osjetljive na ljudske aktivnosti. Studija kaže da bi povećanje stope izumiranja biljke moglo biti posljedica gubitka staništa vrsta koje se nalaze u malom zemljopisnom području. Neki od primjera biljaka koje su izumrle u posljednja dva stoljeća su aromatično čilsko sandalovo drvo i povezano trojstvo koje nema lišća - samo su cvijeće vidljivo iznad tla.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.