Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužio demokrate, medije i financijaše

Trump bez dokaza tvrdi da će mu ukrasti pobjedu

Predsjednički izbori u SAD-u
Foto: REUTERS
1/3
07.11.2020.
u 00:30

Ako se računaju samo legalni glasovi, ja sam glatko pobijedio, kaže Trump poručujući da će “zaštititi integritet izbora”

U trenutku u kojem se njegov poraz činio sve izvjesnijim, američki predsjednik Donald Trump pojavio se jučer pred novinarima u Bijeloj kući optuživši demokrate, medije i financijaše da mu pokušavaju ukrasti izbornu pobjedu, ne pruživši pritom nijedan dokaz za svoj dosad nezabilježen napad na demokratski izborni proces u zemlji koja se inače smatra vodećom demokracijom svijeta.

S oružjem pred komisiju

Trump je ponovio svoje tvrdnje koje je već iznosio na Twitteru da je već ostvario glatku i uvjerljivu pobjedu, koju mu sad pokušavaju ukrasti, što on neće dopustiti.

– Ako se računaju samo legalni glasovi, ja sam glatko pobijedio – tvrdio je Trump poručujući kako je njegov cilj “zaštititi integritet izbora”. Dok je Trump poručivao kako neće dopustiti da se ušutkaju njegovi birači, njegovi pristaše, ponekad i s oružjem, okupljali su se i prosvjedovali ispred sjedišta izbornih komisija u ključnim državama u kojima se nastavilo prebrojavanje glasova, zahtijevajući prekid brojanja glasova i sukobljavajući se s protuprosvjednicima koji su pak inzistirali na brojenju glasova “do zadnjeg glasačkog listića”.

Predsjednički izbori u SAD-u
1/11

I druga njegova tvrdnja o “legalnim glasovima” je netočna i upućuje na pogrešan zaključak. Trump, naime, tvrdi da je pobijedio ako se računaju samo “legalni glasovi”, no svi su glasovi koji su dani u izbornom procesu u skladu s pravilima legalni, pa i oni koje Trump smatra nelegalnima, a riječ je o glasovima koji su stigli poštom. Glasanje poštom na američkim izborima potpuno je legalno i normalno, premda svaka od 50 američkih saveznih država ima vlastita izborna pravila kojima regulira to pitanje.

Savezna država Nevada ovih je dana predmet sprdnje na društvenim mrežama zbog sporog prebrojavanja glasova, premda se u Nevadi uglavnom sve odvija u skladu s tamošnjim propisima. Naime, velika većina glasova u toj državi stigla je poštom, što je rezultat činjenice da su vlasti te države poslale glasačke listiće svim registriranim biračima na kućne adrese. Osim toga, u Nevadi je zakonom propisano da se primaju glasački listići koji su stigli do 10. studenoga, ako su poslani najkasnije 3. studenoga. Pošta još nije dostavila sve listiće, a listići koji stižu poštom zahtijevaju pojedinačnu provjeru izborne komisije, tako da taj proces zahtijeva više vremena.

Za kašnjenje u Pennsylvaniji, jednoj od ključnih država na ovim izborima, zaslužna je i republikanska većina u tamošnjem Kongresu koja je uoči izbora odbila dopustiti da se birački listići koji su pristigli poštom počnu prebrojavati prije izbora, s obzirom na to da je tamo na snazi pravilo da se dopisni listići mogu početi prebrojavati tek nakon zatvaranja birališta.

VIDEO: Život Donalda Trumpa

Trump ustrajno ponavlja svoje tvrdnje kako je u početku vodio, a onda je iz “neobjašnjivih” razloga počeo gubiti vodstvo jer su njegovi brojevi počeli “čudesno” i “u tajnosti” nestajati, tvrdeći kako se radi o krađi, korupciji i pribrajanju “ilegalnih glasova”. Međutim, Trumpovi uspon i pad ipak nisu rezultat čuda, nego se radilo o predvidivom redoslijedu događaja, koji je Večernji list najavio na izborni dan, predvidjevši da bi prvi rezultati, na temelju dopisnog glasanja, mogli ukazivati na Bidenovu prednost, nakon čega bi se situacija, kako budu stizali rezultati s birališta, mogla preokrenuti u Trumpovu korist, ali da bi onda Biden ponovno mogao povesti kako budu prebrojavani dodatni glasovi poslani poštom.

Unatoč Trumpovoj nervozi zbog gubitka prednosti u nizu ključnih država u kojima je u početku uvjerljivo vodio, takav rasplet nije rezultat iščeznuća njegovih glasova, nego prebrojavanja glasova, s obzirom na to da su putem pošte uglavnom glasali demokratski birači, i to zato što je Trump tjednima uoči izbora uvjeravao svoje birače da je dopisno glasanje prijevara iako za to nema ama baš nikakvih dokaza.

Emitiranje Trumpove izjave nekoliko američkih televizija prekinulo je u trenutku kada je počeo iznositi nepotkrijepljene optužbe o izbornoj krađi, što je dosad također nezabilježeno. Okupljeni novinari nisu imali mogućnost postavljati Trumpu pitanja. Iako se više republikanskih dužnosnika distanciralo od Trumpovih neargumentiranih optužbi o izbornoj krađi, ima i onih koji su ga podržali. Štoviše, republikanski senatori Lindsey Graham i Ted Cruz najavljuju da bi Senat u kojem će republikanci najvjerojatnije zadržati većinu mogao odbiti priznati legitimitet predsjedničkih izbora u slučaju da predsjednik Trump ne bude zadovoljan rezultatima. Cruz prijetnju argumentira tezom da su demokratski dužnosnici u Pennsylvaniji odlučili brojiti glasove “do Bidenove pobjede”, što tamošnji dužnosnici odbacuju tvrdeći da nakon izbora valja prebrojiti sve glasove koji su pristigli. Istodobno je senator Graham, jedan od najvjernijih Trumpovih suradnika, odbio isključiti mogućnost da republikanski Kongres Pennsylvanije, u kojoj se prebrojavanjem novih glasova stalno smanjuje Trumpova prednost u toj važnoj državi, koju Trump mora osvojiti ako želi ostati u utrci, ospori eventualnu Bidenovu pobjedu i dodijeli 20 elektorskih glasova Trumpu, što bi također bio potez bez presedana.

Prijete kaos i nasilje

Trump uvjerava kako će o svemu zadnju riječ imati sudovi iako zasad nema konkretnih dokaza o nepravilnostima i krađama na biralištima, očito polažući velike nade u činjenicu da je u proteklom mandatu nominirao ne samo troje sudaca Vrhovnog suda nego i nekoliko stotina sudaca na nižim razinama, najviše u novijoj povijesti. Sudovi u Michiganu i Georgiji već su odbacili tužbe Trumpove kampanje povodom izbornih nepravilnosti s obzirom na to da optužbe nisu potkrijepljene dokazima. Sutkinja u Michiganu brzo je zaključila kako je zahtjev za prekid prebrojavanja glasova bez ikakvih osnova, a slično je prošla i Trumpova tužba u Georgiji, gdje je Trumpov stožer tvrdio da brojanje treba prekinuti zbog 53 glasačka listića koja su stigla poslije rokova i pomiješala se s onima koji su stigli pravodobno, ali za to nije ponudio dokaz.

Predsjednički izbori u SAD-u
1/27

Trumpov stožer uspio je jedino tužbom u Pennsylvaniji osigurati bolji nadzor brojenja glasova, iako se i tamo pokazalo da tvrdnje da je republikanskim promatračima bio onemogućen nadzor brojenja nisu bile točne, nego se samo tražila sigurna udaljenost od nešto više od četiri metra zbog pandemije, a sada je ta udaljenost sudskom odlukom dodatno smanjena. Čini se da tužbama, koje su, dakako, legitiman pokušaj osporavanja izbornog procesa, Trump pokušava spriječiti prebrojavanje glasova u okruzima i državama u kojima počinje gubiti. Njegove posljednje izjave i potezi doista otvaraju pitanje njegove spremnosti na mirnu tranziciju vlasti u slučaju izbornog poraza, što je jedan od temeljnih principa svake demokracije. Zbog toga SAD ulazi u najosjetljiviju postizbornu fazu, koja unatoč stalnim Bidenovim pozivima na mir i strpljenje lako može prerasti u kaos i nekontrolirano nasilje.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
02:51 07.11.2020.

A vi bez dokaza tvrdite da mu niste ukrali pobjedu. Oprostite, ali ovo je bila najjadnija pljačka izbora ikada. To ni Milošević nije radio. Pratim američke predsjedničke izbore zadnjih 4-5 ciklusa i nikad se nije dogodilo nešto ovako jadno. Trumpp prvi dan doslovno rastura, uzme bez ikakvog problema Floridu, uzme i Ohio. Onda se odjednom bez ikakvog smisla oglasi Biden i kaže da dobro stoji i da se treba strpiti, što je bila jasna poruka da gubi i da se mora pod hitno početi s pljačkom. Odjednom brojanje glasova stane i počinju od nekuda curiti stotine tisuća glasova za Bidena bez ikakvog smisla u preostalim ključnim državama Michiganu, WIsconsinu, Pennsylvaniji, Nevadi, Georgiji i Sj. Karolini, gdje Trump više ne dobija praktično niti jedan glas. Tu je i mutna Arizona. Do tada su u dva sata prebrojali 70-95% glasova u tim državama, Trump svugdje vodi za 5-15%, svugdje je potpuno očekivani trend da Trump raste kako pristižu ruralni glasovi, i onda stop, i od onda već treći dan traje preokret, hahahaha. Kako prvi dan nigdje nije bilo nikakvog preokreta, npr. u Texasu i Floridi, niti bilo gdje drugdje? Kako nikad do sada u povijesti nije bilo nikakvog sličnog preokreta da republikanac ima 10% prednosti s 90% prebrojanih glasova i onda se preostalih 10% broji tri dana dok ne izgubi. Ma dajte.

PR
prokurator
17:12 07.11.2020.

jeste ovih dana dobili onaj video, gdje trump ne želi ostavit loptu i otić iz vrtića, pa se plače i baca po podu? ne mogu ovdje stavit link, potražite... urnebesno!!!!!!!!!

PR
prokurator
17:00 07.11.2020.

zaboravio je optužit vilenjake! nego pitanje za vas: kakvu cugu spremate za proglašenje pobjednika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije