Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ministar zdravstva

Beroš: Danas imamo sastanak kriznog stožera zbog koronavirusa

Vili Beroš
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
31.01.2020.
u 14:17

Novac ćemo naći. Liječnici moraju biti plaćeni, oni pošteno rade svoj posao, zdravstvo je iznimne kvalitete i novac će se naći. Razgovarao sam o tome i s premijerom i s glavnom državnom rizničarkom, kazao je Beroš

Nakon što je danas u Saboru dobio potreban broj glasova i postao novi ministar zdravstva Vili Beroš novinarima je odgovorio na pitanje što može obećati u idućih nekoliko mjeseci, koliko je preostalo do parlamentarnih izbora.

– Nadam se da ću svojim trudom i radom opravdati povjerenje svih. Ne mogu obećati puno, kratki je period. No, već sam prije rekao da ću biti fokusiran na rješavanje problema s ljudskim resursima, prekovremenim satima, odlaskom liječnika i medicinskih sestara. Pokušat ću se fokusirati na goruće teme. Sad konkretno imamo situaciju s koronavirusom. Kao novi ministar moram biti odgovoran i već danas imam sastanak kriznog stožera gdje ćemo morati definirati mjere koje moraju biti podignute da bismo unos infekcije i nekontrolirano širenje u Hrvatskoj. Plan mi je kontaktirati i čelnike Svjetske zdravstvene organizacije i europske Povjerenice za zdravstvo kako bismo koordinirali daljnje akcije jer Hrvatska kao predsjedateljica Vijća EU ima određene obveze postupanja jer je puno bolje postupati nego ne postupati.

Situacija nije dobra. Broj oboljelih i umrlih raste, i treba pokrenuti određene mehanizme. U suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo podići ćemo stupanj pripreme na razinu zdravstvenog nadzora. Znači, nadzirat ćemo sve osobe koje dođu iz potencijalno kriznih žarišta i iz onih zemalja u kojima već ima oboljelih. Ako takvih ima i ako su bili u kontaktu s oboljelima, bit će pod nadzorm epidimiološke službe – kazao je novi ministar Beroš. Vezano uz mogući sastanak svih ministara zdravstva EU rekao je da je taj dogovor proces koji traje, tim više što i sad postoje zemlje koje misle da još uvijek nije vrijeme za takav sastanak.

– Mislim da je na pomolu moguća velika kriza i volio bih da su ujednačeniji kriteriji Svjetske zdravstvene organizacije i zdravstvene politike EU. No, mi ćemo poduzeti sve da stvari stavimo na onu razinu opreza koja je potrebna – kazao je Beroš dodavši da bi četvero hrvatskih državljana danas trebalo poletjeti iz Kine i stići na jug Francuske gdje bi ostali u 14-dnevnoj karanteni, nakon čega bi mogli doputovati u Hrvatsku. Ministar je zajamčio da se o tome brine te da se vodi računa o svemu.

A na novinarsko pitanje otkud će se smoći novac za prekovremene sate liječnicima te je li o tome razgovarao s ministrom financija, Beroš je uzvratio:

– Novac ćemo naći. Liječnici moraju biti plaćeni, oni pošteno rade svoj posao, zdravstvo je iznimne kvalitete i novac će se naći. Razgovarao sam o tome i s premijerom i s glavnom državnom rizničarkom. Tražit ćemo rješenja, ja od problema neću bježati, Nitko nije sretan zbog ove situacije. Nisam ni ja. To su problemi koji traju već dugo, od 2013., no moramo ih početi rješavati. Liječnika je sve manje, vidimo i situaciju u Zadru s liječnicima u primarnoj medicini. To je sad u mojoj odgovornosti i napravt ću sve da se taj problem riješi. Mi smo pravna država i ako je Vrhunski sud donio svoje pravno shvaćanje, a jest, da je obračun plaća bio pogrešan, znači mi ljude moramo platiti na pravi način -.

No, kada su novinari inzistirali gdje će i kako pronaći milijardu i pol kuna za zaostatke liječnicima, ministar je samo kratko kazao da to nije njegova greška, ali će je on ispraviti.

Na kraju, upitan zašto je tijekom prisege na ministarsku fukciju ruku držao na srcu, Beroš je kazao kako je to učinio da bi se znalo da će posao koji je preuzeo raditi “od srca za naš narod”.

Video: Škola ispunjavanja imovinske kartice

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Eddie
Eddie
18:03 31.01.2020.

Taj će sastanak kriznog stožera sigurno iznjedriti velike odluke

IB
iva.begovic
17:07 31.01.2020.

Novom ministru treba poželjti puno strpljenja, mudrosti i predanosti općem zdravstvenom interesu. Neće mu biti lako. Ostaviti se politikanstva koje zamagljuje svrhu i ciljeve državne uprave u zdravstvenom resoru. Inače, dobro je rekla zastupnica Strenja-Linić da je ministar Kujundžić trebaoao biti smijenjen davno prije i iz posve drugih razloga.

Avatar stef99
stef99
14:43 31.01.2020.

Sjaši kurta, zajaši murta, ........ tj. ošo nesposobni bosanac, došo još nesposobniji bosančeros, ...... jadno naše rvacko zdravstvo, ..... bolan, ba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije