Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Nakon najvećeg Adventa dosad, Baranja nastavlja osvajati bogatom ponudom

Foto: PR
1/11
15.01.2018.
u 11:41

Početkom veljače uslijedit će i Petaračke buše, manifestacija koja traje četiri dana - 4., 11., 12. i 13. veljače. Prema legendi, buše su svojom bukom i galamom tjerale Turke s ovih prostora, dok prema drugoj legendi strašne buše tjeraju zimu.

Božićna manifestacija „Advent u Baranji“ drugu godinu zaredom oduševila je stare i mlade zahvaljujući bogatoj ponudi uz čarobni i blještavi blagdanski ambijent.

Posljednji dani prosinca protekli su u ukusnoj gastronomskoj ponudi i hvalevrijednim humanitarnim akcijama, a već u siječnju i veljači u Baranji se slavi Vinceška te Petaračke buše.

Dva dana prije Božića, u Etnološkom centru baranjske baštine, točno u podne, odvijao se veliki zabavni gastro show u kojem su se nadmetale ekipe lokalnih kuhara, srednjoškolaca te profesionalnih kuhara iz Udruge „Majstor kuhar“. Delikatese poput sarme, fiš paprikaša, gibanice i fritula razveselile su i ona najzahtjevnija nepca, a prikupljeno je ukupno 2.000,00 kuna u humanitarne svrhe.

Prikupljanje donacija organizirali su Večernji list, Grad Beli Manastir, TZ Baranje i Udruženje obrtnika Baranja, a direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić predao je ukupan iznos predsjedniku udruge Prijatelji sv. Martina, Igoru Jakobfiju. Gospodin Jakobfi zahvalio se na sredstvima koja će se iskoristiti za kupnju najosnovnijih prehrambenih i higijenskih potrepština, a plan udruge je i u 2018. godini nastaviti s dosadašnjim promicanjem i konkretnim ostvarenjem kršćanskog koncepta solidarnosti kroz pomoć najugroženijima. Svake treće subote u mjesecu u Belom Manastiru redovito se održavaju akcije prikupljanja hrane i higijenskih potrepština za pomoć najugroženijima, a za pomoć su pozvane sve zainteresirane privatne i pravne osobe.

I dok je prosinački Advent protekao u veselom blagdanskom ambijentu darivanja, u siječnju i veljači Baranja se vraća svojim korijenima i tradiciji. Već u ponedjeljak 22. siječnja slavi se Vinceška, blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinara u Baranji koji se posebno obilježava svake godine. Sama riječ"Baranja" prevedena s mađarskog znači "vinska majka", a baranjsko vinogorje ima približno 900 hektara čija struktura tla i položaj samog Banskog brda daju izuzetnu aromatičnost, odnosno cjelokupnu kvalitetu pićima proizvedenim od voćnih vrsta koje ovdje rastu: vinu, rakijama i ljekovitim likerima.

Vinceška se u Baranji obilježava tako da vinari otvore vrata svojih vinskih podruma, tzv. gatora koji su jedinstveni u svijetu i počinje zabava do dugo u noć. Uz vrhunska vina koja su sve priznatija u Europi, baranjski vinari se pobrinu da nitko ne ostane gladan - kobasica i slanina nabijeni na kolac i pečeni na otvorenoj vatri, grah u glinenim ćupovima i čobanac neizostavan su dio gastro ponude u vrijeme Vinceške.

Početkom veljače uslijedit će i Petaračke buše, manifestacija koja traje četiri dana - 4., 11., 12. i 13. veljače. Prema legendi, buše su svojom bukom i galamom tjerale Turke s ovih prostora, dok prema drugoj legendi strašne buše tjeraju zimu.

Tradicija stara više stoljeća njeguje se i danas u baranjskom Petrovom Selu zvanom i Petarda pa su tako i njihove buše dobile naziv Petaračke buše.

1/11

Prvo događanje započinje već 4. veljače kada se održavaju male buše, dok će se 11. veljače održati „lipe buše“ kada se mlade djevojke oblače u muško ruho i to ono najsvečanije, a lica jako narumene i pokriju ih prozirnim maramama, kopranima. U ponedjeljak 12. veljače održavaju se i lipe i strašne buše, dok se uvijek dan prije korizme, u utorak 13. veljače, održavaju samo strašne buše. 

U strašne buše su se spremali samo muškarci. Čizme, gaće, ovčje krzno, drvena maska s rogovima i velika zvona opasana oko struka glavna su oprava strašnih buša.

Sama manifestacija se tijekom sva 4 dana sastoji od velikih povorki koje idu čitavim selom, pali se fašnik, jedu se krofne, piju se rakija i vino, peče se vol na ražnju i svaki dan završava velikom zabavom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije