Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Poznat mi je slučaj iz Vukovara, ta osoba nije hrvatski branitelj'

Poznat mi je taj predmet, zatražio sam cjelokupno izvješće o korespondenciji. Osoba nije hrvatski branitelj, njegov brat je počinio suicid 2011. a tijekom 2017. majka je pokrenula postupak za ostvarivanje svojih prava, kaže Medved
14. siječnja 2019. u 13:35 5 komentara 1811 prikaza
Tomo Medved
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ministar branitelja Tomo Medved ustvrdio je u ponedjeljak kako je postupak nabave izrealskih aviona bio „iznimno transparentan”, a komentirao je i slučaj navodnog branitelja iz Vukovara koji tvrdi da mu je pomoćnik ministra branitelja predlagao da provali u neki od praznih stanova kako bi riješio svoje stambeno pitanje, poručivši kako je o tome zatražio cjelovito izvješće.

Tomo Medved BANJA LUKA Medved i Krstičević osudili su nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH

"Proces je odvijan transparentno i zakonito, a hrvatska strana zaista nije mogla utjecati jer nije imala nikakve pokazatelje da može doći do zastoja u tom postupku. Naučili smo svi zajedno da i ubuduće kada budemo vodili postupak transparentno i zakonito nastavimo temeljito analizirati sve one dostupne parametre koji su važni za donošenje odluke”, rekao je Medved novinarima uoči sjednice vlade na kojoj će se poništiti odluka o nabavi izraelskih F16.

Komentirajući Telegramovu priču o navodnom branitelju iz Vukovara rekao je kako mu je slučaj poznat te kako je zatražio cjelovito izvješće o tome.

"Poznat mi je taj predmet, zatražio sam cjelokupno izvješće o korespondenciji. Osoba nije hrvatski branitelj, njegov brat je počinio suicid 2011. a tijekom 2017. majka je pokrenula postupak za ostvarivanje svojih prava”, pojasnio je Medved.

Završen sastanak ministra Tome Medveda s predstavnicima braniteljskih udruga Ministar Medved: Zakonom omogućeno podnošenje prijava branitelja HVO-a koji ispunjavaju uvjete za mirovinu

Najavio je i kako će se utvrditi sve okolnosti, da se vidi je li došlo do propusta. „Odgovorna osoba ni u kojem slučaju ne može i ne smije tako korespondirati”, naglasio je.

Dodao je i kako mu je poznato da ga je „ta osoba zvala u nekoliko navrata” te ga je „usmjeravao prema nadležnim tijelima za rješavanje tog konkretnog pitanja”.

"Nakon što dobijem cjelovito izvješće o korespondenciji moći ću vam više kazati”, zaključio je.

Telegram je objavio članak u kojem se kaže da im je 49-godišnji hrvatski branitelj Mario Vrbanić koji živi u Vukovaru u unajmljenom stanu te tvrdi da nema nikakvih stalnih prihoda ispričao kako je nebrojeno puta razgovarao s pomoćnikom ministra branitelja Nenadom Križićem, a u nekoliko navrata i sa samim ministrom Medvedom, da mu pomognu u stambenom zbrinjavanju.

Tomo Medved Etničko čišćenje? Medved: Milakovićeva stajališta o Oluji su apsolutno neprihvatljiva i protivna Ustavu

Tvrdi i kako je dobio bezbroj obećanja, a onda mu je pomoćnik ministra Križić rekao kako će razgovarati s državnim tajnikom Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom, da ”malo okrene glavu” i dopusti Vrbaniću da provali u neki od praznih stanova.

Vrbanić je svoju priču potkrijepio SMS porukama koje je razmjenjivao s Medvedovim pomoćnikom Križićem.

>> Udovice branitelja prosvjedovale pred HRT-om

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Kad pomislim da gore nemože, prevarim se! Hebemti ovakvu državu u kojoj se okreću glave!

 • FB:

  Ja mislim da trebamo osnovati još dva povjerenstva za probleme branitelja ili još jedno ministarstv za novorođene branitelje.Druge nam nema.

 • pajokola1:

  Ovo je problem oko kojeg ministar Medved i ministarstvo branitelja moraju više voditi računa, jer nije dovoljno da je on upoznat sa nekim od problema branitelja a da nejgova(njihova ) cijela reakcija bude samo formalne prirode ,tj. upućivanje branitelja da ... prikaži još!a se obrate institucijama a nakon što mu se netko od braniteljske populacije obratio sa konkretnim problemom, jer to nije nikakava pomoć, pa on se ministru i ministarstvu obratio sa konkretnim problemom jer ga baš kroz te institucije ne može riješiti , birokrcija banalizira braniteljske probleme , previše vremena i živaca prođe dok se branitelju riješi nekakav njegov egzistencijalni problem ,i onda se čudimo kad branitelj izvrši suicid.