Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas sastanak

Ispričnicu zbog propasti prodaje Baraka donosi Generalni direktor izraelskog ministarstva obrane

Zagreb: Borbeni zrakoplovi izraelske vojske F16 Barak u bazi HRZ-a na Plesu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
10.01.2019.
u 08:08

U godinu dana s izraelskim tvrtkama potpisani su ugovori o nabavi šest bespilotnih letjelica za 4,9 milijuna eura te o isporuci osam oružanih stanica za patrije vrijednih 17,6 mil. eura.

Danima očekivani sastanak hrvatske i izraelske strane u Ministarstvu obrane u Zagrebu dat će, prema svim očekivanjima, potvrdu da je posao s kupnjom izraelskih F-16 Baraka propao. Nakon tog formalnog čina, hrvatska Vlada brzo će objaviti da je i službeno poništen natječaj iz 2017./18. te će se krenuti tražiti tzv. B rješenje. U neslužbenim najavama posjeta navodilo se da u Zagreb stiže generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam te da donosi i “ispričnicu” zbog propasti posla na kojemu su predstavnici dviju država intenzivno radili još od ožujka 2018., kada je na međunarodnom natječaju za nabavu višenamjenskog borbenog lovca pobijedila izraelska ponuda.

Kako je još prošlog studenog ostavku dao izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman, a “sektor” obrane preuzeo premijer Benjamin Netanyahu, direktor Adam sada je najviši predstavnik izraelskog ministarstva obrane. On dolazi iz poznate izraelske vojničke obitelji, otac Yekutiel bio je jedan od zapovjednika u dva izraelsko-arapska rata, pa zamjenik načelnika Glavnog stožera. Njegov sin Udi također je u izraelskoj vojsci bio visokorangirani časnik, radio je u vojnoj proizvodnji, bio je i ravnatelj Središta za nuklearna istraživanja pa je 2013. postao nadzornik poslova izvoza i uvoza vojne opreme pri ministarstvu obrane Izraela.

Riječ je, dakle, o dovoljno visoko rangiranom i ovlaštenom dužnosniku države Izrael koji će na sastanku s ministrom obrane RH Damirom Krstičevićem vjerojatno pomno obrazložiti što se sve događalo oko (ne)odobravanja transfera izraelskih Baraka u Hrvatsku i gdje je “puklo” u dogovaranju sa SAD-om kao proizvođačem tih zrakoplova.

Prije dolaska direktora Udija Adama hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je da je Vlada donijela odluku o odabiru jedne od četiri ponude poslane na natječaj te da će u ovom slučaju samo poništiti odluku o odabiru ponuđača. “Kupoprodajni ugovor nije potpisan, nema troškova”, poručuje Plenković. Komentirao je i to postoji li odgovornost s hrvatske strane zbog propalog posla te kazao da je Hrvatska ovaj posao vodila na transparentan način te da je “odluka donesena na temelju informacija koje su tada bile poznate”.

Izgledno je da će hrvatska i izraelska strana, bez obzira na to što se zbog blokade SAD-a posao nabave eskadrile F-16 Baraka nije mogao realizirati, potencirati nastavak vojne i obrambene suradnje između Hrvatske i Izraela.

U zadnjih godinu dana s izraelskim tvrtkama potpisana su dva ugovora, prvi o nabavi šest bespilotnih letjelica vrijedan 4,9 milijuna eura te onaj o isporuci osam Elbitovih daljinski upravljanih oružanih stanica DUOS-30L za naša borbena oklopna vozila Patrije, sa spregnutim topom od 30 mm, strojnicom 7,62 mm i protuoklopnim raketama Spike, koje proizvodi drugi veliki proizvođač oružja Rafael. Taj ugovor vrijedi oko 17,6 milijuna eura, a oba sustava trebaju biti isporučena Hrvatskoj uskoro, tijekom 2019.

Ključne riječi

Komentara 8

AF
afera
09:13 10.01.2019.

Ponovno spekulacije sa sto strana... Napisite kvalitetan clanak nakon sto susret zavrsi

CE
cenzura
09:02 10.01.2019.

Svi novinari u svim medijima se bave ovom temom na osnovu predpostavki tko bu kaj rekel ili tko jr komu kaj napisal. Umjesto da se sačeka kaj će izraelci reći pa se onda izađe s točnim informacijama i da se sve razjasni i izvjesti o tome javnost ovako se sve svelo na nagađanja i predpostavke. Ništa bolji nisu ni političari (većina klati bez veze) a nemaju relevantne informacije.

TA
Tatyana
08:45 10.01.2019.

posao po modelu Udbe...........pustaju se spinovi u novine....ovo je vrijeme prevaranata, sitnih seoskih varalica, kojima je data prilika da se obogate. Pustite lopove da to iskoriste kad narod vec šuti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije