Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Volonteri za volontere

Anna Larson: Bili je dio Žarkovice koji zauvijek ostaje s nama

Anna Larson: Bili je dio Žarkovice koji je uvijek s nama
Foto: Privatni album
1/12
05.04.2018.
u 17:18

U utočištu za pse na brdu iznad Dubrovnika više ne vjeruju obećanjima iz Grada, nadu im još jedino daju prijatelji koji ih nikad ne napuštaju

Utočište za pse na Žarkovici Svjetski dan napuštenih životinja obilježilo je novim prijateljstvom. U toplom Heleninom zagrljaju u svoj dom otišao je maleni štenac pronađen u kutiji na cesti.

– U prvom susretu dogodila se ljubav i osmijehom zapečatila taj trajni savez koji se nekim čudom dogodi između čovjeka i psa – napisala je Sandra Sambrailo na objavi o sretnom udomljenju, jednom od onih koja daju snagu i nadu za bolje sutra. Jer na Žarkovici vjeruju još samo u ljubav i prijateljstvo. Sva vjera i nada u Grad Dubrovnik istopila se u brojnim neispunjenim obećanjima. No, dok je prijatelja bit će i Žarkovice. Potvrđuje to i šetnja sa psima, koju je u Hartshill Hayes Country Parku u Velikoj Britaniji organizirala Ellie Brian. Za 350 pasa na Žarkovici prikupljeno je tako preko 750 funti.

Na teško i neodrživo stanje u azilu na kojeg je gradska vlast zaboravila već nekoliko godina upozorava i Šveđanka Anna Larson, koja trenutno živi i radi u New Yorku. Nakon prvog posjeta Žarkovici, ona i njezin dečko Michael već tri godine vraćaju se na brdo iznad Dubrovnika. Ostaju koliko mogu, ali ne dolaze na izlet već kako bi pomogli. U jednom od posljednjih dolazaka u azilu su proveli pet tjedana.

– Sandra radi nevjerojatan posao, vodi brigu o svim psima u okolonostima koje su vrlo teške i za volontere i za pse, posebno kad je zima i loše vrijeme – kaže nam Anna Larson i dodaje da je sramotno što Grad Dubrovnik godinama zanemaruje navedene probleme.

Foto: Privatni album/MailOnline

– Gradonačelnik bi trebao biti zahvalan i poduprijeti sve što se radi za napuštene životinje, izgraditi odgovarajuće sklonište, osigurati radnike, hranu, veterinarsku skrb. Bez Sandre i volontera Dubrovnik bi bi pun pasa lutalica, a njih nekoliko radi težak posao. Sve to loša je reputacija za Grad i utjecat će i na turizam – ističe. U želji da upozori na sve što se događa u Dubrovniku, Anne Larson u New Yorku je organizirala i protest, a potporu Žarkovici uklopila je i u svoje dizajnerske uratke.

– Stanovnici New Yorka brinu se za pse i bili su prilično uzrujani kad su čuli što se događa u Dubrovniku i na Žarkovici. Zainteresirani su da se ta priča proširi, kako u gradu tako i u SAD-u. Zasad još prikupljamo kontakte i ideje kako to i ostvariti – priča nam Anne. I najavljuje da uskoro ponovno idu u Dubrovnik. Kaže, nedostaju im Sandra i psi, stalno razmišljaju o njima i jedva čekaju da se ponovno vide. A do tada, s njima je uvijek jedan dio Žarkovice, pas Bili kojeg su udomili.

I dok s nestrpljenjem čeka povratak na Žarkovicu, Šveđanka s mjestom boravka u New Yorku ne gubi vrijeme. Na njezinu inicijativu osmišljen je i Facebook događaj "Postcard for the Dubrovnik Mayor". A razglednice podrške volonterima i njihovoj brizi za pse na Žarkovici na adresu gradonačelnika M. Frankovića stižu i s drugog kraja svijeta.

Foto: Privatni album/MailOnline

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije