Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovnik

Volonteri sa Žarkovice posljednjim snagama spašavaju pse

Foto: Privatni album
1/6
06.03.2018.
u 21:15

Nakon 15 godina sve se raspada, vremenski uvjeti uvijek su ekstremni, ali psi i dalje imaju sve što im treba, sigurno skrovište i mjesto za spavanje

Već 15 godina napušteni psi grada Dubrovnika svoj novi dom čekaju na Žarkovici. U utočištu u kojem se sve raspada, jedino su briga i ljubav volontera neuništivi. I pomažu ima da prežive još jednu zimu na brdu.

–Volonterima je svaki dan sve teže, ulažemo ogromne napore da osiguramo najbolje uvjete za životinje – kaže nam Sandra Sambrailo. Osim nje o psima se trenutno brine jedan radnik kojeg sami plaćaju. Bila su trojica, ali kako Grad nije održao obećanje da će platiti radnike koji bi pomogli volonterima, pa su ga morali sami platiti, novca imaju još samo za jednog.

– Stalno nešto krpamo i popravljamo, a Grad je dao samo dio novca za ogradu – objašnjava S. Sambrailo. Na Žarkovici su uvijek ekstremni vremenski uvjeti. Jer kad je u gradu olujno jugo, na brdu je orkanski. I utočištem tada leti sve, zdjelice, krovovi kućica, vrata od stare trafike, pucaju grane borova.

Unatoč sve većim problemima, svi psi imaju mjesto za spavanje. I ništa im ne nedostaje, pa i onda kad u utočištun ima i snijega i leda, kao proteklih dana. Za probleme Žarkovicu znaju volonteri i izvan granica Hrvatske. I svi pomažu. Na brdo je tako stigao novi kontejner iz Finske, ali onaj za hranu koji im je obećao Grad još uvijek čekaju. Ponuđeni su odbili jer je bio pun rupa, takve već imaju. Sedam mjeseci sami su kupovali hranu, a Grad nije ni pitao imaju li psi što jesti. Još uvijek čekaju i dva obećana kontejnera za pse, na Žarkovicu još uvijek nisu stigli, a  već dulje od mjesec dana i sastanak s gradonačelnikom.

Foto: Privatni album/MailOnline

Na naše pitanje jesu li i kako pomogli volonterima da lakše prebrode hladne zimske dane, jesu li organizirali radnike da očiste snijeg, razbiju led, jesu li možda na Žarkovicu poslali tople deke, grijalice kojima bi se ugrijali kontejneri i psi u njima, iz Grada odgovaraju:

– Nova gradska uprava u svakom trenutku u potpunosti stoji na raspolaganju Društvu za zaštitu životinja Dubrovnik i vrijednim volonterima koji svakodnevno i u svim vremenskim uvjetima obavljaju društveno odgovoran posao. Da su naše namjere iskrene, smatramo, dokazali smo nabavkom 100 kućica za pse, od kojih je prvih 50 komada na Žarkovicu isporučen krajem listopada, a drugih 50 u drugoj polovici prosinca – stoji u odgovoru Grada koji potpisuje Petar Ipšić. Dodaje kako su kućice izrađene prema željama vodstva Društva, upravo kako bi se psima na Žarkovici osigurali što bolji uvjeti smještaja i skrbi do izgradnje gradskog skloništa. Navodi tu i druge radnje, poput promjene hrane za pse, sanacije ograda, postavljanja sanitarnog čvora, nabavke dva kontejnera.  

– Sve to pokazuje da nam je nam je cilj pomoći Društvu na svaki način uz, podrazumijeva se, strogo poštivanja pravila postupanja na koja se Grad Dubrovnik kao jedinica lokalne samouprave obvezuje – ističe se u odgovoru. Zanimalo nas je i ima li kakvih pomaka u realizaciji gradnje skloništa, je li određena lokacija i kada bi gradnja trebala početi, na što nam iz Grada kažu:

– Što se tiče nove odabrane lokacije za izgradnju skloništa, u tijeku su radnje vezane uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te ćemo pravovremeno izvijestiti o detaljima.

Iako je gradnja skloništa najavljena već nekoliko puta, razgovaralo se i o nekoliko lokacija, očito je, još uvijek ništa nije riješeno. I tu se Grad ne poziva na poštivanja pravila, iako ih krši već godinama jer nije gradio sklonište. Na sve to Sandra Sambrailo kaže:

– Uskoro, čim prođe zima i vrijeme dok strepim za živote pasa, a i svoj vlastiti, iznijet ću sve istine i laži gradske uprave vezano uz Žarkovicu – odlučna je .

Podršku Žarkovici početkom tjedna dali su i volonteri na skupu u Tompkins square parku u New Yorku. U to vrijeme i gradonačelnik Dubrovnika bio je u istom gradu, ali ne kako bi dao podršu volonterima.

Komentara 2

Avatar arhaika
arhaika
22:56 06.03.2018.

jadne zivotinje.

KU
kupatilo
11:33 07.03.2018.

pronaci sve one kojisu ih pustili i o njihovom trosku autanazirat jer pretvoricemo se u drzavu pasa i macaka.Zivotinja mije žao ali i neki red mora biti.Pa svese svelo na trosak narodu.Lopovi politicari lazni vlasnici firmi koji samo hoce poticaje i uniste firmu pa državi na vrat nezaposleni onda brodogradnja agrokor i sad jos i psi i svete kojekakve udruge.Ma ovo postaje biti neizdrzivo.Stanam se sve nece nazovarit na leda.Ko hoce imat pasa ili mačku neka izvoli brinut se zato.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije