Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Volonteri sa Žarkovice posljednjim snagama spašavaju pse

Nakon 15 godina sve se raspada, vremenski uvjeti uvijek su ekstremni, ali psi i dalje imaju sve što im treba, sigurno skrovište i mjesto za spavanje
06. ožujka 2018. u 21:15 2 komentara 2668 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/6

Već 15 godina napušteni psi grada Dubrovnika svoj novi dom čekaju na Žarkovici. U utočištu u kojem se sve raspada, jedino su briga i ljubav volontera neuništivi. I pomažu ima da prežive još jednu zimu na brdu.

–Volonterima je svaki dan sve teže, ulažemo ogromne napore da osiguramo najbolje uvjete za životinje – kaže nam Sandra Sambrailo. Osim nje o psima se trenutno brine jedan radnik kojeg sami plaćaju. Bila su trojica, ali kako Grad nije održao obećanje da će platiti radnike koji bi pomogli volonterima, pa su ga morali sami platiti, novca imaju još samo za jednog.

– Stalno nešto krpamo i popravljamo, a Grad je dao samo dio novca za ogradu – objašnjava S. Sambrailo. Na Žarkovici su uvijek ekstremni vremenski uvjeti. Jer kad je u gradu olujno jugo, na brdu je orkanski. I utočištem tada leti sve, zdjelice, krovovi kućica, vrata od stare trafike, pucaju grane borova.

Unatoč sve većim problemima, svi psi imaju mjesto za spavanje. I ništa im ne nedostaje, pa i onda kad u utočištun ima i snijega i leda, kao proteklih dana. Za probleme Žarkovicu znaju volonteri i izvan granica Hrvatske. I svi pomažu. Na brdo je tako stigao novi kontejner iz Finske, ali onaj za hranu koji im je obećao Grad još uvijek čekaju. Ponuđeni su odbili jer je bio pun rupa, takve već imaju. Sedam mjeseci sami su kupovali hranu, a Grad nije ni pitao imaju li psi što jesti. Još uvijek čekaju i dva obećana kontejnera za pse, na Žarkovicu još uvijek nisu stigli, a  već dulje od mjesec dana i sastanak s gradonačelnikom.

 | Autor : Privatni album/MailOnline Foto: Privatni album/MailOnline

Na naše pitanje jesu li i kako pomogli volonterima da lakše prebrode hladne zimske dane, jesu li organizirali radnike da očiste snijeg, razbiju led, jesu li možda na Žarkovicu poslali tople deke, grijalice kojima bi se ugrijali kontejneri i psi u njima, iz Grada odgovaraju:

– Nova gradska uprava u svakom trenutku u potpunosti stoji na raspolaganju Društvu za zaštitu životinja Dubrovnik i vrijednim volonterima koji svakodnevno i u svim vremenskim uvjetima obavljaju društveno odgovoran posao. Da su naše namjere iskrene, smatramo, dokazali smo nabavkom 100 kućica za pse, od kojih je prvih 50 komada na Žarkovicu isporučen krajem listopada, a drugih 50 u drugoj polovici prosinca – stoji u odgovoru Grada koji potpisuje Petar Ipšić. Dodaje kako su kućice izrađene prema željama vodstva Društva, upravo kako bi se psima na Žarkovici osigurali što bolji uvjeti smještaja i skrbi do izgradnje gradskog skloništa. Navodi tu i druge radnje, poput promjene hrane za pse, sanacije ograda, postavljanja sanitarnog čvora, nabavke dva kontejnera.  

– Sve to pokazuje da nam je nam je cilj pomoći Društvu na svaki način uz, podrazumijeva se, strogo poštivanja pravila postupanja na koja se Grad Dubrovnik kao jedinica lokalne samouprave obvezuje – ističe se u odgovoru. Zanimalo nas je i ima li kakvih pomaka u realizaciji gradnje skloništa, je li određena lokacija i kada bi gradnja trebala početi, na što nam iz Grada kažu:

– Što se tiče nove odabrane lokacije za izgradnju skloništa, u tijeku su radnje vezane uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te ćemo pravovremeno izvijestiti o detaljima.

Iako je gradnja skloništa najavljena već nekoliko puta, razgovaralo se i o nekoliko lokacija, očito je, još uvijek ništa nije riješeno. I tu se Grad ne poziva na poštivanja pravila, iako ih krši već godinama jer nije gradio sklonište. Na sve to Sandra Sambrailo kaže:

– Uskoro, čim prođe zima i vrijeme dok strepim za živote pasa, a i svoj vlastiti, iznijet ću sve istine i laži gradske uprave vezano uz Žarkovicu – odlučna je .

Podršku Žarkovici početkom tjedna dali su i volonteri na skupu u Tompkins square parku u New Yorku. U to vrijeme i gradonačelnik Dubrovnika bio je u istom gradu, ali ne kako bi dao podršu volonterima.

briga za životinje Volonteri poručuju: još jednu zimu na Žarkovici ne možemo preživjeti Veselo dvorište Zaštita životinja Nikad nije bilo više napuštenih pasa i mačaka, a spašavaju ih uvijek isti ljudi

Odgovaraju na pitanja koja im pašu

O načelnoj podršci volonterima Društva za zaštitu životinja Dubrovnik i nova uprava, kako je nazivaju, govori već mjesecima. Još malo bit će tome i godina dana. Na pitanja o konkretnoj pomoći proteklih dana u odgovoru nema ni slova. Zanimalo nas je i kako je Grad riješio problem pomoći ozlijeđenim psima i mačkama koji nemaju vlasnike, a pronađeni su na gradskim ulicama. Po novom Zakonu o zaštiti životinja i to je obveza grada. Odgovor ni na to pitanje nismo dobili. A nismo saznali ni gdje se ozlijeđene životinje zbrinjavaju, ali ni koliko je od donošenja Zakona na to potrošeno gradskog novca. Poziva se u svom odgovoru Grad na pravila koja moraju poštivati jedinice lokalne samouprave, ali ih poštuju samo kad im to odgovara. U suprotnom ih zaobilaze, pa su se tako oglušili i na pravo na pristup informacijama.

Rokovci: Zadruga Vinkovačka Šparoga
Preplavila slavonska polja
Zarada je 25.000 kn po hektaru: Kultura je to koja je i do 8 puta isplativija od pšenice
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
  • Avatar arhaika
    arhaika:

    jadne zivotinje.

  • kupatilo:

    pronaci sve one kojisu ih pustili i o njihovom trosku autanazirat jer pretvoricemo se u drzavu pasa i macaka.Zivotinja mije žao ali i neki red mora biti.Pa svese svelo na trosak narodu.Lopovi politicari lazni vlasnici firmi koji samo hoce poticaje ... prikaži još! i uniste firmu pa državi na vrat nezaposleni onda brodogradnja agrokor i sad jos i psi i svete kojekakve udruge.Ma ovo postaje biti neizdrzivo.Stanam se sve nece nazovarit na leda.Ko hoce imat pasa ili mačku neka izvoli brinut se zato.