Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERU RAZOTKRILA ANKICA LEPEJ

Ankica Tuđman za Večernji list 1998.: Na svoj račun prebacila sam i oročila novac od autorskih honorara svojeg supruga

Foto: Večernji list/PIXSELL
1/4
19.01.2022.
u 15:31

Iznos oročen 24. ožujka nije i uložen tog dana već je stizao na račun supruga tiskanjem knjiga, no tog je dana oročen i to na moje ime jer sam imala punomoć na njegov žiroračun, objasnila je Večernjakovim novinarima Ankica Tuđman u intervjuu nakon izbijanja afere

U listopadu 1998. godine obitelj Tuđman našla se u središtu skandala nakon što je bankovna službenica Ankica Lepej otkrila kako je Ankica Tuđman, supruga tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, oročila 210.000 maraka što predsjednik nije naveo u imovinskoj kartici.

Ankica Lepej jučer je preminula, a mi donosimo najzanimljivije dijelove eksluzivnog intervjua koji je na tu temu Večernjakovim novinarima dala prva dama Ankica Tuđman. 

- Što se tiče naše ušteđevine, smatrala sam da putem tiska nisam obvezna nikome polagati računa. Razne insinuacije, ne samo u dijelu tiska već i nekih zastupnika u Saboru, koje su prevršile svaku mjeru, kojima se svjesno i ili nesvjesno neopravdano i ničim argumentirano želi lažno prikazati porijeklo mojeg oročenog novca u Zagrebačkoj banci, usmjerene su samo na moje moralno diskreditiranje u javnosti. Zbog toga želim reći da moj suprug dr. Franjo Tuđman i ja imamo u Zagrebačkoj banci otvorene račune od rujna 1961. godine, znači punih 37 godina. Sve honorare za suprugove tiskane radove izdavači su uplaćivali na njegov žiro račun, o čemu postoji evidencija u Zagrebačkoj banci, a svake godine na temelju izvještaja Zagrebačke banke i potvrde izdavača o isplaćenim honorarima, bili su iskazani u Poreznoj prijavi na dohodak dr. Franje Tuđmana. Prema tome, iznos oročen 24. ožujka nije i uložen tog dana već je stizao na račun supruga tiskanjem knjiga, no tog je dana oročen i to na moje ime jer sam imala punomoć na njegov žiroračun. Želim dodati još i to da se honorari koje je primao odnose na 29 izdanja knjiga tiskanih do kolovoza 1992. i na 19 izdanja knjiga tiskanih od kolovoza 1992. do dana, i to u domovini i inozemstvu - znači na ukupno tiskanih 48 izdanja samo knjiga - rekla je za Večernji list 24. listopada 1998. godine supruga prvog hrvatskog predsjednika.

Foto: Arhiva VL-a

Na pitanje kako komentira optužbe da je javnost obmanuta pri objavi imovinske kartice te da nekolicina zahtjeva i ostavku Franje Tuđmana, odgovorila je kako je Služba Ureda predsjednika koja je pripremala izvješće o iskazivanju imovine, imala sve podatke o ukupnoj imovini obitelji pa i podatke o ušteđevini. 

- Savjetnici koji su i zastupnici u Saboru slijedili su postojeći dogovor u Saboru i na toj osnovi sačinili izvješće za iskaz imovine. Koliko sam ja pratila, jedan broj dužnosnika pri objavi imovinskih kartica također nije navodio iznose o novčanoj ušteđevini jer se također pridržavao dogovora u Saboru. A što onda drugo reći nego da su grubi i niti jednom jedinom činjenicom argumentirani napadaji vezani za ispunjenje imovinske kartice mojeg supruga,m najblaže rečeno nedobronamjerni - kazala je Ankica Tuđman. 

Tada je prozivana za zlouporabe novca iz humanitarnog fonda 'Spasite djecu Hrvatske' te da novac fonda drži na svojem privatnom računu. 

- Ne želim se više opravdavati jer nemam zašto. Svi sponzori uplaćuju novac za djecu direktno na žiroračun Humanitarne zaklade, a za isplatu djeci imaju pravo potpisa samo tajnica Zaklade - rekla je Tuđman. 

Istaknula je kako je na svoj račun prebacila honorare koji su bili na žiroračunu njegova supruga za što je imala njegovo ovlaštenje. 

- Nikakav, podvlačim, nikakav drugi novac na mom računu nije bio niti jest. Na tekućem računu je moja mirovina - rekla je Tuđman. 

Potez Ankice Lepej, koja je zbog odavanja poslovne tajne ostala i bez posla, nije htjela posebno komentirati. 

- Kako je došla do mojeg matičnog broja, to vam mora ona sama odgovoriti - rekla je tada novinaru Večernjeg lista, a otkrila je i kako sa suprugom nije razgovarala o poslu. 

- Moj suprug ode u Ured već iza 8 sati ujutro, a kratko iza njega i ja u Zakladu. Vraća se kasno uvečer, a i ja sam također zaokupljena zakladinim poslovima praktički cijeli dan. Ono malo što se vidimo ne uspijemo porazgovarati niti o obiteljskim pitanjima, a kamoli da bismo razgovarali o mojem ili njegovom poslu. Ono što je vezano za događaje dana ili politiku doznam iz središnjeg TV Dnevnika koji jedino redovno pratim - rekla je Ankica Tuđman. 

Ključne riječi

Komentara 23

DO
domagoj1492
16:17 19.01.2022.

Zanimljivo je kako se promovira ova “afera”. A s druge strane - banke, telekomi, uvozni lobiji, izvukle su iz Hrvatske milijarde eura .MILIJARDE EURA. A vi nas farbate sa 200.000 maraka…. Pa jel vi stvarno mislite da smo takve budale. ?

HA
hacker
16:14 19.01.2022.

Ja tu ne vidim nikakvu aferu, afera je jedino što je ova zaposlenica banke na sva zvona objavila javno račun štediše banke što je ilegalno.

HR
hrvatin
17:00 19.01.2022.

Ova jadna zena iskoristena je od antihrvata da ocrni predsjednika Tudjmana i nanese mu sramotu ni krivom ni duznom.Danas sto tisuca eura ima svaki bravar, da li bi netko bio toliko lud ds ukradeni nova c stavi na racun koji ce moci vidjeti bilo tko u njegovom gradu!?Covjek je prodao na tisuce knjiga u zivotu .Zasto nitko ne pise o vlasnicima cementara i ukradenih cekova.Svaka blamaza genijalnoga hrvatskog sina i oca domovine usmjerena je na mrznju prema slobodnoj hrvatskoj drzavi u kojoj su neprijattelji obukli novo ruho i tako maskirani danonocno ruju protiv svega hrvatskoga.Mirno spavaj predsjednice i neka ti je laka sveta hrvatska zemlja koju si volio vise od zivota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije