Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
forum u zagrebu

Američki državni tajnik: Napad na Hrvatsku je napad na Ameriku

Američko-hrvatski forum povodom 30 godina američko-hrvatskih diplomatskih odnosa
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/9
04.04.2022.
u 11:23

Je li sad trenutak da u korijenu sasječeno maligni ruski utjecaj o kojemu slušamo godinama”, kazao je Milanović, referirajući se na regiju.

Hrvatska je ušla u NATO savez zbog Sjedinjenih Država, rekao je u ponedjeljak predsjednik Zoran Milanović i odmah za to dobio potvrdu državnog tajnika Antonyja Blinkena koji je poručio da će Amerika Hrvatskoj uvijek čuvati leđa.

„Samo radi Amerike i radi pomoći i zaštite Hrvatska je u NATO-u, ne radi Londona, čak i ne zbog konstruktivnog i prijateljskog Berlina, nego isključivo zbog SAD-a”, rekao je Milanović na otvaranju Hrvatsko-američkog foruma koji se u ponedjeljak i utorak održava u Zagrebu. 

Predsjednik je zahvalio SAD-u što je bila „jedina država koja je pružala potporu” Hrvatskoj devedesetih.  Washington je pružao „logističku, intelektualnu i organizacijsku potporu dok su nas drugi opskrbljivali tonama nalivpera, papira, pametnih, lijepih i manje lijepih riječi”, rekao je Milanović. 

Dvodnevni forum otvorio je američki državni tajnik Antony Blinken (na fotografiji) videoporukom. 

FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Antony Blinken meets with Jamaican Prime Minister Andrew Holness (not pictured) at the State Department in Washington, U.S., April 1, 2022. Olivier Douliery/Pool via REUTERS/File Photo Photo: POOL/REUTERS
Foto: POOL/REUTERS

“Napad na vas napad je na nas”, rekao je Blinken, dodajući kako će SAD Hrvatskoj “uvijek čuvati leđa”. 

Milanović je govoreći o nedavnom sastanku NATO-a na kojem nitko nije spomenuo države „koje imaju problem vlastitog identiteta, afilijacije, svijesti tko im je prijatelj, a tko neprijatelj”, posebno istaknuo Srbiju, zemlju koju Hrvatska želi kao „dobrog susjeda”. 

Nakon rata u Ukrajini vrijeme je da se Beograd upita „je li dio zapada”, da se izjasni gdje pripada i „ne gubi se u pomutnjama”, naglasio je. Kritizirao je NATO što ne govori o zapadnom Balkanu iako se raspravlja o državama poput Gruzije i Moldavije. 

„Je li sad trenutak da u korijenu sasječeno maligni ruski utjecaj o kojemu slušamo godinama”, kazao je Milanović, referirajući se na regiju. 

04.04.2022., Zagreb - Povodom 30. godisnjice americko - hrvatskih diplomatsko gospodarskih odnosa u hotelu Hilton Garden Inn Zagreb se odrzava U.S. - Croatia Forum. Panel: Opening remarks by U.S. Government and President of Croatia. Zoran Milanovic Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

U govoru u kojem se dotaknuo niza tema, pa i pobjede „svog prijatelja” Viktora Orbana na parlamentarnim izborima u Mađarskoj i "groznog" stanja medija u Hrvatskoj, Milanović je rekao da je Hrvatska uvijek težila zapadu te da je ona danas liberalno demokratsko društvo u kojem „rizik od ekscesa ne postoji”. 

„Iskustvo pokazuje da nikada nisu zaratile istinski liberalno-demokratske države, zato što imaju predvidive, dosadne i ograničavajuće sustave donošenja odluka”, za razliku od autokratskih država „kakvih ima i u EU-u” gdje su procesi donošenja odluka „impulzivniji”. 

„Democracies don't go to war. It's a fact”, zaključio je Milanović na engleskom jeziku. 

 

Komentara 40

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
11:39 04.04.2022.

"Predsjednik je zahvalio SAD-u što je bila „jedina država koja je pružala potporu” Hrvatskoj devedesetih." - koliko znam oni su u ključnim momentima dali potporu Jugoslaviji da oružjem riješi pitanje teritorijalne cjelovitosti, a nama su nametnuli sankcije.

Avatar majkuvam
majkuvam
12:17 04.04.2022.

SAD će Hrvatsko “uvijek čuvati leđa”,do zadnjeg Hrvata.Nekada su takva obećanja davali i savezničkim indijanskim plemenima(npr. Pawnee),kad im više nisu bili potrebni zna se što se dogodilo...

Avatar Cantor
Cantor
11:37 04.04.2022.

„Democracies don't go to war". Jesam li ja to dobro pročitao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije