Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAURA COOPER

Američka dužnosnica: Napad Rusije na Ukrajinu nije isto kao i bombardiranje Jugoslavije 1999.

SERBIA-BELGRADE-HISTORY
Foto: Zheng Huansong/XINHUA
1/4
02.04.2022.
u 17:17

Govoreći o Putinovoj destabilizaciji zapadnog Balkana, Cooper je objasnila kako Rusija ima niz taktira koje može ponovno koristiti

Ne može se izjednačavati napad Rusije na Ukrajinu i napad NATO-a na SFRJ 1999., izjavila je to zamjenica pomoćnika američkog tajnika za obranu Laura Cooper u intervjuu za Glas Amerike

- To se apsolutno ne može izjednačiti. Ono što sada vidite je da je velika sila odlučila bez razloga napasti demokratski izabranu vladu i pokušava okupirati važne dijelove te zemlje dok bombardira civilno stanovništvo i ometa isporuku humanitarne pomoći. Apsolutno nije isto. I siguran sam da narod Srbije može svojim očima promatrati narod Ukrajine i shvatiti s kakvom se destrukcijom suočava i da to želi podržati - objasnila je. 

Govoreći o Putinovoj destabilizaciji zapadnog Balkana, Cooper je objasnila kako Rusija ima niz taktira koje može ponovno koristiti. 

- Da se vratimo korištenju određenih strategija, uključujući cyber interferencije, a nedavno smo vidjeli primjere toga, zatim manipulaciji informacijskim prostorom koja je još uvijek prisutna. Oni mogu instrumentalizirati korupciju, koja ima posebno korozivni učinak u regiji. I naravno mogu koristiti prodaju oružja, vojnih resursa kao sredstvo utjecaja. Činjenica da im vojna oprema ne daje tako dobre rezultate u Ukrajini može učiniti ovo posljednje oruđe manje moćnim, ali svakako bi mogli posegnuti za bilo kojom od gore navedenih taktika - kazala je te objasnila što bi se dogodilo sa Srbijom odluči li nastaviti vojnu suradnju s Rusijom.

-  Imamo jasne posljedice za zemlje diljem svijeta koje žele kupiti rusku vojnu opremu. To je zakon CATSA-e – odnosno suprotstavljanje američkim protivnicima kroz sankcije. I to je statut kojeg se moramo pridržavati. To nije odgovornost Tajništva obrane, već mojih kolega u State Departmentu. No, već postoje vrlo jasne posljedice u smislu sankcija za kupnju značajne ruske vojne opreme. Dakle, to je jedno područje u kojem već imamo jasnu kartu puta, smatra. 

Kako je kazala, sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu uvijek se pravi. 

- Očito je da se Rusija u prošlosti pokušavala miješati i poticati tenzije u regiji, a vidimo da se to nastavlja i danas. Zadovoljna sam u kojoj mjeri Sjedinjene Države, i ne samo one, posvećuju pozornost regiji. Naši partneri iz Europske unije također su vrlo predani osiguravanju stabilnosti. Željela bih istaknuti nedavno povećanje snaga u operaciji Altea, kao vrlo pozitivan znak suradnje svih nas u osiguravanju stabilnosti - smatra Cooper. 

Komentirala je i objavu Rusije da će drastično smanjiti napade u Kijevu i Černihivu te kazala kako Moskva ''retorički mijenja svoju strategiju, govoreći da je slijedi cilj koji je drugačiji od onoga što je zapravo bio njen izvorni cilj, a to je rušenje vlade u Kijevu''. 

- Međutim, na terenu Rusija i dalje koristi istu destruktivnu taktiku protiv civilnog stanovništva. Hrabri ukrajinski narod odolijeva razornom pritisku ruskih snaga, koje očito napadaju civilno stanovništvo. I to je taktika koju Rusija nastavlja koristiti - kazala je. 

- Prvotni cilj Rusije bio je zamijeniti demokratski izabranu vladu u Kijevu. I to znamo jer smo vidjeli inteligenciju. Zapravo, dijelili smo ih s cijelim svijetom dok smo ih otkrivali. Gotovo bi se moglo reći da je svijet znao više o ruskim planovima i motivima od ruskih vojnika. Poslani su u Ukrajinu kako bi opkolili Kijev, gađali važne gradove i preuzeli kontrolu nad ključnim teritorijem. Naišli su na žestok otpor ukrajinskih oružanih snaga, uz kapacitete Zapada, što je iznenadilo ruske snage i natjeralo ih da promijene svoje planove. Ali to ne znači da su odustali. To samo znači da su privremeno promijenili pristup kako bi se na vrijeme pregrupirali - dodala je. 

Na pitanje što u ovom trenutku može zaustaviti Putina, Cooper je odgovorila: 

- Ekonomske sankcije koje spominjete vrlo su važne za slanje uvjerljive poruke Putinu i njegovom najužem krugu. Učinci sankcija sada postaju vidljivi. Bit će još bolnijih posljedica sankcija i ograničenja izvoza. I moramo pratiti te posljedice i nastaviti povećavati pritisak u gospodarstvu. I mislim da ne možemo podcijeniti u kojoj će mjeri to imati utjecaja. No, u stanovništvu Rusije već vidimo da su posljedice sankcija sve vidljivije. Upravo sam pročitala izvješća da tržišta ostaju bez ključnih proizvoda. Kako rusko stanovništvo, tako i oligarsi koji okružuju Putina i koji su na meti sankcija osjećaju taj pritisak i sami će vršiti pritisak na režim. Još jedna stvar koju je važno znati je da ti neuspjesi na bojnom polju, koje vidi cijeli svijet, nisu nužno očiti u ovom trenutku u Rusiji. Zbog kontrole medija potrebno je puno više vremena za širenje informacija o razornim žrtvama i u kojoj mjeri je propao Putinov plan. Zato moramo pratiti kako te informacije stižu, kako se prenose kroz zapovjedni lanac i kako se primaju te destruktivne vijesti o neuspjesima na bojištu.

>> VIDEO Rusi raketirali nekoliko ukrajinskih gradova: 'Gađaju stambene zgrade'

Komentara 8

SD
sdragan
18:01 02.04.2022.

"Ono što sada vidite je da je velika sila odlučila bez razloga napasti demokratski izabranu vladu i pokušava okupirati važne dijelove te zemlje dok bombardira civilno stanovništvo i ometa isporuku humanitarne pomoći." Sami sebe demantuju! Potpuno...Ali potpuno ista situacija kao u slucaju bombarovanja SRJ. Velika sila (Nato), je odlucila bez dozvole saveta bezbednosti i UN-a napasti suverenu zemlju, sa demokratski izabranom vladom, te su joj otele i vazne djelove zemlje. Humanitarnu pomoc tokom nato agresije niko nije ni slao, pa se stoga nije mogla ometati.

MI
miki17
18:14 02.04.2022.

Isti je, itekako isti. Oba nelegitimna i oba su napad na suverene zemlje zbog licnih interesa.

PK
Posljednji Komšikanac
18:35 02.04.2022.

Naravno da je isto. Kao i Rusi gađali ste civilne ciljeve i mimo volje UN-a. Navodno zbog srpskog vojnog djelovanja na Kosovu... da je tako onda bi naravno gađali srpske vojne ciljeve na Kosovu, a ne područja izvan ratnog djelovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije