Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK NA FORUMU

Milanović: Ako je Hrvatska bila zločinac u BiH, neka Izetbegovići vrate velered koji je Aliji dao Tuđman

Zagreb: Uvodna obraćanja na otvaranju Američko-hrvatskog foruma
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
04.04.2022.
u 11:00

Srbija se mora opredijeliti je li ona zapad. Mora konačno odlučiti što je u smislu političke geografije, kazao je Milanović

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović na Hrvatsko-američkom forumu u ponedjeljak je istaknuo da vjeruje da NATO nije dovoljno zainteresiran za zapadni Balkan, čestitao je izborne pobjede Aleksandru Vučiću i Viktoru Orbanu te je rekao da je Hrvatska u NATO savezu isključivo zbog Sjedinjenih Država. Također je rekao da misli da Ukrajina nije demokratska zemlja.

- Hrvatsko-američki forum stavio je naglasak na gospodarstvu. No, to je samo jedan od bitnih segmenata koji otvaraju hrvatsko-američku suradnju. Prije 30 godina Amerika nas je priznala, bili smo u ratu. Naš prostor predoziran je poviješću, ali moramo joj se vraćati da ne bismo neke stvari ponovili. U to vrijeme Hrvatska je stremila Zapadu kojem smo znali da pripadamo. Trebalo je čekati na priznanje, i u tomu je jedina država koja je pružila potporu Amerika. Drugi manje, ili nimalo. Kada nam je trebala vojna pomoć, Amerikanci nisu pružali izravno, ali nisu radili probleme. Pružali su intelektualnu, logističku, organizacijsku potporu, a drugi su nas opskrbljivali tonama nalivpera. Kroz to iskustvo nije prošla nijedna europska država osim BiH, i danas Ukrajine. Naš neprijatelj bila je Srbija koju pokušavamo pretvoriti u prijatelja, i možda u tomu uspijemo – rekao je Milanović.

 

Zatim je govorio o dvojakom hrvatskom napretku.

- Hrvatska je napredovala u odnosu na 1992., ali iz defektnog sustava samoupravnog socijalizma izašla je kao jedna od najrazvijenijih država. Imala je status više srednje razvijenog gospodarstva. No, danas smo također u toj razini. Hrvatska očekivanja od 1989. bila su ambiciozna, a danas smo tu gdje jesmo, zahvaljujući SAD-u. To je bio jedini partner, uz nekoliko država, poput Njemačke. SAD nas i danas vojno pomaže, ali nekada ne znamo primiti ni darove – rekao je Milanović, aludirajući na nedavnu donaciju Bradley vozila.

Hrvatsko-američki forum organiziran je povodom 30. obljetnice američkog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje. Održava se tijekom dva dana. Sjedinjene Države Hrvatsku su priznale nekoliko mjeseci nakon država Europske zajednice.

- Danas se Ukrajina suočava s onim što je prošla Hrvatska i Amerika joj izravno pomaže. Europa je zaboravila što je kopneni rat, srećom, ali to je stvarnost. Rat se u Ukrajini svodi na mobilizirane mlade muškarce – ističe Milanović.

Hrvatski predsjednik istaknuo je i politološku teoriju prema kojoj dvije istinski liberalno demokratske države nikada nisu zaratile, i to zato što imaju predvidive, dosadne i ograničavajuće sustave donošenja odluka, tako je i u SAD-u. Kasnije je Milanović rekao da ni Ukrajina, ni Rusija nisu demokratske države, iako Ukrajinu mnogi analitičari tako opisuju. Milanović govori da Kijev prije rata nije započeo postupak pridruživanja EU.

- U državama koje su autokratske, a ima takvih i u EU, procesi su donošenja odluka drugačiji. Demokracije međusobno ne ratuju, to je činjenica. Autokracije da. Hrvatska je ušla u NATO isključivo zbog SAD-a. Ja sam diplomatsku karijeru u većoj mjeri posvetio NATO-u, poslali su me u savez kao prvog hrvatskog diplomata, a tada smo imali status gori od Kazahstana. Samo zbog podrške SAD-a Hrvatska je u NATO-u, ne radi Londona ili prijateljskog Berlina. Liberalna demokracija nije svugdje u EU ista, u Mađarskoj je pobijedio moj prijatelj Viktor Orban. Mađarska jest demokracija, kao i Hrvatska te, naravno, SAD. No, SAD je nedavno imao predsjednika koji te institucije shvaća drugačije. Trenutačnog predsjednika SAD-a ja sam jedini podržao u kampanji. I u SAD-u postoji 70 milijuna birača koji su kao ideal vidjeli Donalda Trumpa.

Predsjednik je današnje hrvatsko društvo opisao kao liberalno-demokratsko.

- Prije tjedan dana na summitu NATO-a u Bruxellesu slušao sam osude Putina i Rusije, što je ispravno, i vrijeme je za to, čak i za one koji to nisu vidjeli, poput mene. Onda slušamo o malignom utjecaju koji Rusija predstavlja za BiH, no ne misle svi tako u BiH. Kad razmišljamo o susjedima, padne mi na pamet Srbija. U njoj je pobijedio Vučić, i to je pravo izbora Srbije. No, ta je zemlja članica Partnerstva za mir, pregovara s EU o ulasku u članstvo. Nakon agresije, ta bi zemlja trebala odlučiti je li dio Zapada, što nitko u Bruxellesu nije spomenuo. Ta država za nas postoji, i to kao potencijalni prijatelj. Kosovo također nitko nije spomenuo. Četiri članice NATO-a nisu priznali Kosovo. Je li sad trenutak da sasječemo maligni ruski utjecaj? U BiH postoje konstitutivni narodi, Srbi, Hrvati i Bošnjaci – rekao je Milanović.

Nakon svečanosti dao je izjavu za medije. Komentirao je izbore u Srbiji i Mađarskoj. 

– Čestitam pobjednicima, uz sve deformacije demokracije, čestitam im na tom izboru ako misle da je to najbolje za njih. Srbija se mora opredijeliti je li ona zapad. Mora konačno odlučiti što je u smislu političke geografije – kazao je, a na pitanje što predviđa za Srbiju, kaže: 

– Daljnje propadanje Srbije u ekonomskom smislu. Hrvatski napredak u ovih 30 godina je dvostruka priča, mi smo 90-ih očekivali biti razvijeni kao Španjolska, a nismo. Međutim, dvostruko smo razvijeniji od Srbije.

 

– Nisam docirao o tome kakve će tko razrede imati preko granice, što će učiti djecu, to je njihova stvar. Ako se budemo previše bavili kozmopolitskim moraliziranjem, razorit ćemo Europsku uniju – dodao je. 

Rekao je kako se Njemačka ili Švedska nemaju što petljati u situaciju Hrvata u BiH.

– Opasnosti od rata nema, BiH nema dva metka da ispali, ali ima opasnost od nastavka bijede.

Upitan je i o padu letjelice. 

– Ljudi su se dan kasnije nacrtali kod rupčage na Jarunu, to je pogrešno. Kad su shvatili da istraga ne ide u smjeru koji bi ih navodno zadovoljavao, onda su ušutjeli. Ja sam sretniji ako eksploziva nije bilo. Plenković je napravio seosku predstavu od svega – kazao je te je opet upitan u situaciji u Srbiji. 

 

– Naravno da Srbija nije bijeda niti šaka jada, nego neke osobe su bijeda. Politika Srbije je bila kameleonska. Ljube Rusiju, a za njih su  mala zamrljana fusnota. Srbija je članica partnerstva za mir, Srbija dobiva vojnu pomoć sa Zapada, od Rusije kupuje rabljene MiG-ove – kaže Milanović. 

Komentirao je i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana. 

– Tko je išao u Moskvu tri dana prije invazije. Goran Grlić Jesenjin. Tamo se grlio s Lavrovom koji mu se smijao kao pajacu, to je tumačio kao podršku Zapada – rekao je. 

Upitan je i o kritikama Tomislava Žigmanova da hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević ne radi na korist Hrvata. 

– To je jedini veleposlanik za kojeg sam ja potpisao i to samo zato što me Plenković zamolio. Veleposlanik bi sada trebao doći u Zagreb i razgovarati sa svojim šefom, koji je u ovom trenutku više Plenković nego ja. Ambasador se ne može obračunavati preko medija. To je isto nešto što bi trebalo zabraniti – kazao je. 

Upitan je je li iscurilo vrijeme za dogovor oko Izbornog zakona u BiH. 

– Izgledi za dogovor su manji, s tim oni računaju. na iscrpljivanje i laži. Kad u kompas uđe odredba konstruktivnih naroda, onda zavlada očaj, u Sarajevu ne žele uništiti Hrvate, žele pokrasti Hrvate. Ali onda je pitanje što tu radimo. Idem u Mostar za nekoliko dana, neće biti postrojavanja, ali je godišnjica osnivanja HVO-a. To je HVO koji je spasio BiH – naglasio je. 

– To je onaj HVO zbog kojeg je Alija Izetbegović dobio jedan od najviših veleredova iz ruku Franje Tuđmana, neka ga njegov sin vrati ako je Hrvatska zločinac, ako je išla dijeliti BiH. Hrvatska je bila u misiji spašavanja sebe i BiH, drsko je i pokvareno s tim se igrati i rugati. Zloga Hrvatske u BiH bila je vitalna za BiH. Ne bi opstala da nije bilo Hrvatske vojske. Nikakvo NATO-ovo bombardiranje nije slomilo Ratka Mladića nego dolazak hrvatskih oklopa i nekoliko stotina profesionalaca pred Banju Luku.

 

Ključne riječi

Komentara 78

DE
Demigodessnixie
11:47 04.04.2022.

Srbija je odavno odlucila, vec 200 godina imaju identicnu politiku...kad hrvatski politicari otvore krmeljive oci i prestanu sanjati bratstvo i jedinstvo osjecat cemo se sigurno

Avatar Cantor
Cantor
11:13 04.04.2022.

Hrvatski Nostradamus. Kaže "Nema opasnosti od rata". Da, na ovim našim područjima kao što svi jako dobro znamo stotinama godina vlada mir i dobro tako da se mogu složiti sa vidovitim Miletom. Stoga mu predlažem da on kao glavni zapovijednik potpuno raspusti vojsku i policiju. A može usput i vatrogasce jer niti požara nismo vidjeli nekoliko generacija. Proračun onda možemo 100% trošiti na socijalu, povlaštene mirovine, neprofitne organizacije i ostale humanitarne i društveno korisne djelatnosti...

Avatar Mario1000
Mario1000
12:22 04.04.2022.

Ovo za Bosni iskreno i točno rekao o aliji ,dok je Hrvatska pomagala valjalo je, sad kao mi neprijatelji,a trebacenas opet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije