Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Al-Sisi?

Predani musliman spreman na borbu protiv radikala do posljednjeg daha

Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi stands in boat on the Suez Canal as he attends the celebration of an extension of the Suez Canal in Ismailia, Egypt, August 6, 2015. Egypt will open an expansion to the Suez Canal to great fanfare on Thursday, the c
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.08.2015.
u 18:00

General moli pet puta dnevno i nije dozvolio prethodniku da radikalizira Egipat

Egipatski predsjednik i bivši ministar obrane, general Abdel-Fattah Al-Sisi, koji se istaknuo kao ključni akter u svrgavanju vođe Muslimanskog bratstva Mohameda Mursija s vlasti, jedan je od najžešćih boraca protiv islamskog radikalizma. Karijerni časnik, Al-Sisi je postao zapovjednik glavnog stožera egipatske vojske nakon što je obavljao niz visokih dužnosti u zapovjedništvu, obavještajnim službama i vojnoj diplomatskoj službi. Bio je vojni ataše u Rijadu te zapovjednik postrojbi na Sinajskom poluotoku koji graniči s Izraelom i u Sjevernoj vojnoj oblasti koja uključuje Aleksandriju, drugi po veličini egipatski grad. Uvjereni sekularist, Al-Sisi je predani musliman čija žena nosi nikab, pokrivalo muslimanki preko cijeloga tijela.

Vojni koledž u SAD-u

Nakon godine provedene na američkom vojnom koledžu u Pennsylvaniji od 2005. do 2006., bio je prihvatljiv i SAD-u koji egipatsku vojsku godišnje financira s 1,3 milijarde dolara. Iako ga je Mursi postavio za ministra obrane u nadi da će mu biti odan i lojalan, jer, Al-Sisijeva žena nosi nikab a on je vjernik koji moli pet puta dnevno, umjeren i duboko religiozan general, Al-Sisi kada je osjetio da Egipat kreće putem islamskog radikalizma bio ga je primoran svrgnuti. Mursi je proglasio đžihad u Siriji i htio poslati egipatsku vojsku da ratuje na strani islamista protiv sirijskog predsjednika Bashar Al-Assada, što Al-Sisi nije mogao dopustiti. U nekoliko je navrata kazao kako nije izdao Mursija, da je vojska samo poštovala volju naroda i da je štitio Egipat od ponora u kojeg ga je Mursi želio gurnuti. Iako je svrgnuo Muslimansko bratstvo s vlasti to nije značilo da Al-Sisi odustaje od ideje o islamu kao vrlo važnom elementu politike egipatske nacionalne sigurnosti, već da na svijet gleda kroz islamistički okvir i ne želi da se cijeli projekt islamizma uništi. Sisi vjerojatno u određenoj mjeri osjeća da je Muslimansko bratstvo na čelu sa svrgnutim predsjednikom Mohamedom Mursijem iznevjerilo njegova očekivanja jer su u potpunosti željeli radikalizirati Egipat što se kosi sa njegovim islamskim uvjerenjima. Kao vješt vojnik i general Al-Sisi nije državnim udarom mogao rušiti demokratsku izabranu vlast Muslimanskog bratstva već je indirektno pozvao Egipćane da izađu na ulice i traže smjenu vlasti što mu je kao zapovjedniku vojske dalo legitimitet da pod krinkom "volje naroda" svrgne i uhiti vođu Muslimanskog bratstva Mohameda Mursija. Opasnost od islamista još uvijek postoji. Unatoč tome što je Abdel Fattah Al-Sisi uspio izbjeći krvavi građanski rat pred kojim se našao Egipat nakon svrgnuća Mursija kriza u Egiptu daleko je od završetka. Abdel-Fattah al-Sisi ima dobar plan i želi podsjetiti Islamiste zbog čega i kako je Mursi srušen s vlasti. No, tu napetosti zasigurno neće prestati. Na Sinaju već dolazi do ozbiljne eskalacije.

Osuđeni za nasilje

Zbog svega toga Al-Sisi je zabranio rad stranke Muslimanke braće te ih proglasio terorističkom organizacijom a sve njihove vođe, njih 12, te visoke dužnosnike Bratstva Mohameda el-Beltagi i Esama el-Erian, kao i bivšeg predsjednika Mohameda Mursija, osudio na smrt. Svi su oni osuđeni za nasilje, otmicu i mučenje prosvjednika tijekom demonstracija održanih 2012. Unatoč pritiscima međunarodne zajednice na čelu s SAD-om da zaustavi progon i suđenja, predsjednik Egipta Abdell Fattah Al-Sisi tvrdi da će i dalje progoniti Muslimansko bratstvo tvrdeći da je ono dio terorističke mreže i egzistencijalna prijetnja arapskom i zapadnom svijetu. Muslimansko bratstvo tvrdi da je ono mirotvorni pokret i da će se vratiti na vlast voljom egipatskog naroda. Al-Sisi je jedini vođa jedne arapske države koji je palestinsku militantnu organizaciju Hamas proglasio terorističkom dok je sve ostale arapsko islamske države smatraju pokretom otpora. Na otvaranju Sueskog kanala 2 Al-Sisi je bio jasan. Borit će se do zadnjeg daha kako bi iskorijenio terorističku islamističku organizaciju. Njegov govor mnogi analitičari smatraju najavom velike vojne akcije protiv islamista na poluotoku Sinaj.

>> Al Sisi naredio svim snagama sigurnosti da učine sve kako bi pronašli Tomislava Salopeka

Komentara 23

JE
jelenka
20:07 08.08.2015.

Ljuta sam,jer u vecernji ima sabotera, kako drugacije protumaciti ono sto cijeli svijet zna, a to je da najveceg diktatora nazivate muslimanom koji blabla....dragi nasi Hrvati videla sam da komentari u VL su najvise oni koji muslimane grde psuju, iu, i tjeraju na zlocine,sire mrznju, ondje se pisalo i da hasan !!!! koji za VL pise o i on da se ubije, i drugi muslimani, i svi ti komentari su srbijanski komentari, dok ste komentatore koji pozivaju na strpljenje i na Molitve, na pravednost, i na to da ne vrijedi nista pokusartti sa diktatorom sisijem jer on ubija i egipcanske studente, zasto bi mario za 1 Hrvata !?... doista vi u VL i uopce na Hrvatskim medijama nemate ni 0,1 % Hrvatske krvi, barem sto se pisanje i komentara tice...srbi su bili i jesu ti koji su najvise imali objevljenih komentara, a ti komentari su bili psovanje i uvrijede muslimana ,u vrijeme kada Hrvat robuje !!!!..a srbi su ti koji "beograd u vodi " grade muslimanskim novcem, cak i 70 % toga pripada muslimanima nakon placanja.

DU
Deleted user
19:21 08.08.2015.

No krasno, otetom Hrvatu u Egiptu zivot visi o niti a vecernji objavljuje hvalospijeve egipatskom diktatoru. Bas krasno.

Avatar Idler 3
Idler 3
18:38 08.08.2015.

Po svem napisanom general je američki igrač na kvadrat no koga briga. Bitno je more li bilo kaj napravit za spas našeg čovjeka, ostalo je nebitno !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije