Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oporba traži ocjenu ustavnosti

Ako je prošla samoizolacija, teško da će pasti globa za maske

Gradani nose zaštitne maske i na otvorenim površinama
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/7
07.12.2020.
u 17:59

Novčane kazne ne odskaču, osobito ne kao drakonske, od onih za iste prekršaje u zemljama EU

Što će oporba postići novim obraćanjem Ustavnom sudu protiv antivirusnih mjera? Na dio prigovora već je odgovoreno u rujnu kad smo imali 13.107 zaraženih i 211 mrtvih, koliko i sada svaka tri, četiri dana. S porastom širenja zaraze, hospitalizacija i žrtava, argumenti blijede.

Ustavni sud već je rekao da je isključivi izbor Hrvatskog sabora hoće li nam ograničavati prava i slobode po članku 16. ili 17. Ustava. Jedino što bi se, s dozom sarkazma, dalo zaključiti jest da oporba inzistira na tomu da se ograničenja prava uvodi s dvotrećinskom većinom u Saboru jer polaze vjerojatno od legitimiteta koji uživaju ustavni suci izabrani tom većinom. Premda, prvi će oni rušiti kredibilitet Ustavnog suda kad im s istim argumentima opet odbiju ocjenu ustavnosti. Samoizolacija je bila novo ograničenje u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, puno teže od globa za nenošenje maski i prekobrojne tulume pa je i to prošlo ocjenu ustavnosti.

Gradani nose zaštitne maske i na otvorenim površinama
1/27

Čak i zatvorske kazne u Kaznenom zakonu su povećavane i uvedena nova kažnjiva ponašanja kvalificiranom, a ne dvotrećinskom većinom u prosincu 2019., pa zašto bi sada bile sporne globe za one koji ugrožavaju nečije zdravlje i živote. Za prekršaje protiv javnog reda i mira moguće je izreći i kaznu do 30 dana zatvora, ali ne i za one koji ne nose masku ili organiziraju tulume, pa i ako taj prekršaj višestruko ponove.

A globe ne odskaču, osobito ne kao drakonske, niti od onih za iste prekršaje u zemljama EU, uvažavajući i razlike u standardu.

VIDEO: Epidemiolog Branko Kolarić: "Nije problem u učionici i školi, nego u putu djece do škole. Javnom prijevozu, tramvaju i autobusu"

 

Komentara 6

GA
GandalfovBrat
18:14 07.12.2020.

službeni podaci američkog cdc-a o postotku smrtnosti po dobnim skupinama s njihove stranice: 0-19 years: 0.00003 20-49 years: 0.0002 50-69 years: 0.005 70+ years: 0.054. dakle mainstream podaci, nije teorija zavjere, slobodno otiđite provjeriti

SN
snicl
18:23 07.12.2020.

Marinko Slugančić Globalić

SN
snicl
18:22 07.12.2020.

Marinko Propagandić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije