Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Večernji 60 Novosti

Večernjak pretplatnike nagradio nastupom Lada u dvorani Lisinski

Ansambl Lado posjeduje kolekciju od 1200 narodnih nošnja, od kojih su neke stare i po sto godina
14. svibnja 2019. u 08:28 4 komentara 1091 prikaza
ansambl Lado
Foto: Luka Stanzl PIXSELL

Trbuhom za kruhom iselili su mnogi Hrvati u druge zemlje, no to nije nikakva novost, važno je da ne ostanu zaboravljeni. Nostalgija za korijenima uvijek je prisutna, a Ansambl Lado pronašao je zgodan način da dva i pol sata predstave posveti upravo njima – Hrvatima izvan domovine.

Otvorena izložba 'Večernji list: Zajedno smo 60 godina' okrugli stol i Večernjakova izložba Župan Boban: Gledajući izložbu, čovjek se vrati u onaj trenutak...

Predstavi „Neka sjaji sunce svima“ u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog danas ima čast nazočiti 1800 sretnih pretplatnika Večernjeg lista. Ansamblu je to način da obilježi 70. godišnjicu umjetničkog djelovanja, a Večernjem listu da u povodu svog 60. rođendana nagradi svoje pretplatnike za vjernost i pokloni ulaznice za ovaj fantastičan doživljaj.

Narodni običaji iseljenika

Puna dvorana imat će priliku uživati u pjesmama i plesu pedesetero umjetnika koji će dočarati raznolikost i bogatstvo narodnog ruha. Od 1949. godine Lado okuplja najpoznatije koreografe, etnoglazbenike, folkloriste, dirigente i skladatelje nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Danas u 19.30 sati ponovno će ih okupiti na pozornici u Lisinskom izvodeći program folklornih običaja Hrvata iz Bosne i Hercegovine, Bunjevaca, gradišćanskih i moliških Hrvata, Hrvata iz Boke kotorske, okolice Pečuha te ostalih koji se nalaze u iseljeništvu.

Večernjakova izložba i akcija "Hrvatska pamet Hrvatskoj" u Zadru Hrvatska pamet Hrvatskoj Večernjakova izložba i u Zadru: 'Učinit ćemo sve da ostanete i radite ovdje'

Važnost je folklornih običaja u tome što se upoznajemo se s vlastitom kulturom, a Večernji je list prepoznao to kao odličnu priliku da svojim čitateljima pruži jedinstveno i nezaboravno iskustvo da svoje korijene vide i dožive na potpuno nov način, kroz zvukove klasičnih glazbala i korake tradicijskih plesova.

Putujući muzej

Ovakvo stvaralaštvo teško je održavati, a Ansamblu Lado to uspijeva već 70 godina, pa su u jednoj večeri sposobni izvesti scenske nastupe koji ujedinjuju narodne pjesme i plesove.

Publika će moći uživati ne samo u pjesmi i plesu nego i u 1200 različitih narodnih nošnji, od kojih su neke stare i do 100 godina. Ovaj “putujući muzej” u njima je do sada odradio više od 5000 nastupa po cijeloj Hrvatskoj te u 48 zemalja svijeta.

Rokovci: Zadruga Vinkovačka Šparoga
Preplavila slavonska polja
Zarada je 25.000 kn po hektaru: Kultura je to koja je i do 8 puta isplativija od pšenice
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, a zašto mi koji ovdje laprdamo na komentarima, za razliku od od onih koji ništa ne razumiju, a plaćaju novine, ne bi mogli dobiti bar pola karte za nešto, što stvarno u Hrvatskoj vrijedi? Dobar Lado, uvijek.

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  Ladarice su jedne od najljepših žena u Hrvatskoj... svaka im čast 😀

 • Koka_Loka:

  Koliko je novinarka imala iz matematike??? Zlato, daj racunaj ponovo! Koju godisnjicu slave?