Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Večernji 60 Novosti

Večernji list velika je poveznica s dijasporom, on nas napaja i spaja

Skoro svakog petka, poslije posla, znali smo voziti 185 kilometara do Toronta da bismo kupili Večernji list. Izdanje za vikend!
19. veljače 2019. u 10:01 55 komentara 4208 prikaza
Franjo Bertović
Foto: Hrvatska bratska zajednica u Americi

Naši iseljenici prošli su i prolaze dosta trnovit put. Često i ne mislimo na sve prepreke koje se nalaze na tom putu. Prvi koraci vezani su uz stanovanje, radno mjesto, školu, jezik, a potom slijedi upoznavanje s novom domovinom. Novo prebivalište, narod, jezik, kultura, običaji pa i sastajanja ili okupljanja, velike su nepoznanice i izazovi. 

Moja Hrvatska Moja Hrvatska Iseljenici su umirali, ali ne i priče o njihovim životima

Mnogi su "izgubljeni" iako su se za odlazak u strani svijet pripremili. Ili barem tako misle. Bračni parovi s malom djecom još i više brinu te pronalaze utjehu u tome što im osiguravaju bolju budućnost. Nostalgija, za svim dragim ljudima ostavljenima kod kuće; u obitelji, u domovini Hrvatskoj i susjedstvu s kojima smo dijelili životnu stvarnost, neumoljivo nagriza. Ali odlučnost i snalaženje olakšavaju život u tom nepoznatom svijetu. 

Moja sjećanja još uvijek su vrlo svježa na 1975. godinu i moj dolazak u Kanadu. Smjestili smo se u malom gradiću, St. Thomasu, nedaleko od Londona, u Ontariju. Sve spomenute prepreke, koje sam na početku ovog teksta spomenuo, istinite su i proživljene, ali i nekako savladane. Prvo zaposlenje, dječji vrtić za dvoje male djece, pa škola, roditeljski sastanci i školske priredbe za nama su. Slabo poznavanje engleskog jezika, iako sam ga učio u srednjoj ekonomskoj školi, postupno smo unapređivali dodatnim tečajevima. Ali i pazili da ne zaboravimo hrvatski, materinji jezik, te da ga prenesemo na djecu.

Večernji.hr 20 godina portala Večernjeg lista: Evo kako smo počeli i kako se redakcija mijenjala!

Na te dane i godine podsjetio me upravo Večernji list i njegova 60. godišnjica. Večernjak, kako smo ga još zvali, velika je poveznica s dijasporom i jedan od glavnih informatora o sportskim, kulturnim, društvenim i političkim zbivanjima u domovini. On nas je napajao, i napaja, ne samo sa svim tim vijestima već i "spaja" s narodom koji smo ostavili s druge strane Atlantskog oceana. Gotovo svakog petka, poslije posla, znali smo voziti 185 kilometara do Toronta da bismo kupili Večernji list. Izdanje za vikend! Veći gradovi imali su hrvatske putničke agencije i delikatese koje su, između ostalog, brinule o novinama i novinskim izdanjima. Večernji list je prednjačio, ali često se znalo dogoditi da je unaprijed rasprodan, čim je pristigao u Toronto. Tako smo se mi izdaleka vraćali kući neobavljena posla i nagađali o sportskim rezultatima. A vožnja od 185 km daje vam dosta prilike za ta nagađanja. Posebno o „plavima“ iz Zagreba“ i „bilima“ iz Splita. Zato smo se dosjetili da kod vlasnika agencija ostavimo svoje ime i telefon kako bi nam primjerak novina bio zajamčen i vožnja do Toronta isplativa.

U današnje vrijeme sve ovo izgleda i zvuči nevjerojatno, ako ne i smiješno. Ali ne smijemo smetnuti s uma da je to bilo točno prije 44 godine. Drugo vrijeme i drugi način života. Tadašnja cijena jednog galona (4 l) benzina bila je samo 35 centi, a telefon $3 za minutu. A današnja tehnologija i komunikacijska sredstva neusporediva su s tadašnjim vremenom. Ali vrijedi se svega tog prisjetiti, zapisati i čestitati Večernjem listu 60. obljetnicu izlaženja i veze s Hrvatima u domovini i svijetu. Te veze od osobite su važnosti i danas kad se pojavljuju raznorazne vijesti na društvenim mrežama koje su često neprovjerene i sumnjivog porijekla te namjere.

Osvojite paket u vrijednosti 10.000 kuna!

Podijelite s nama uspomenu koja vas veže uz Večernji i osvojite poklon paket u vrijednosti 10.000 kuna! Svoju priču možete nam poslati kao samostalni tekst, tekst i fotografiju ili kao video putem ove stranice. Radove ćemo objaviti 01. travnja 2019. a pobjednik/ca će biti proglašen/a 03. svibnja 2019. 

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar VinkoL
  VinkoL:

  Je, je... najveća poveznica sa "dijasporom" koja je otišla na traktorima.

 • jocorluka:

  HR media outlets je u rukama onih koji su protiv hrvata i hr i cista anti hr propaganda a vl zauzima ppziciju u toj prljavoj raboti.

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Sa velikim zadovoljstvom sam prije još koju godinu otkazao pretplatu za večernji.