Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
metaverzum

Zuckerberg umjetnom inteligencijom stvara nove virtualne svjetove

zuckerberg
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.02.2022.
u 16:42

Ključ koji nam otvara vrata napretku je umjetna inteligencija, rekao je Zuckerberg

Tvrtka "Meta", nekadašnji "Facebook", razvija umjetnu inteligenciju s ciljem izgradnje virtualnih svjetova putem govora i prijevoda između jezika, objavio je u srijedu njezin izvršni direktor Mark Zuckerberg.

Izraz društvene tehnologije

Zuckerberg je uvjeren da će "metaverzum", futuristička ideja virtualnih svjetova u kojima korisnici mogu raditi, družiti se ili se igrati, biti nasljednik mobilnog interneta. Za metaverzum, digitalni svijet u kojem se spaja fizička i virtualna stvarnost, Zuckerberg kaže da je na mnogo načina krajnji izraz društvene tehnologije.

- A ključ koji nam otvara vrata napretku je umjetna inteligencija - rekao je Zuckerberg.

Meta, rekao je, radi na novoj klasi AI modela koji će ljudima omogućiti da opišu svijet i stvore njegove dijelove. Ilustrirao je to konceptom umjetne inteligencije "Builder Bot" koji korisnicima omogućuje da opišu što žele da se umjetnom inteligencijom stvori.  Ilustrirao je to prikazom avatara na otoku koji je govorom naredio umjetnoj inteligenciji da stvori plažu i doda oblake, drveće pa čak i dekicu za piknik.

- Kako ta tehnologija bude napredovala, moći ćemo kreirati nijansirane svjetove kako bismo samo uz pomoć glasa istraživali i dijelili iskustva s ostalima - rekao je Zuckerberg.

Širenje inicijative besplatnog obrazovanja

On je također rekao da Meta radi na egocentričnim podacima, koji uključuju gledanje svjetova u prvom licu, zajedno s konzorcijem 13 sveučilišta i laboratorija. Stvara se i jedinstveni sustav umjetne inteligencije koji će omogućiti prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevoditelju govora.

Meta je nedavno objavila da je njezin istraživački tim razvio novo superračunalo umjetne inteligencije koji će, kada bude završen sredinom 2022., biti najbrži na svijetu.

Također, objavili su da će proširiti inicijative besplatnog obrazovanja koje imaju za cilj dovođenje većeg broja rasnih manjina u tehnologiju. To je, smatraju, ključno za stvaranje AI sustava bez pristranosti. Prema nedavnom istraživanju tvrtke Heidrick & Struggles, u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi oko 80 posto rukovoditelja analitike podataka i umjetne inteligencije identificiraju se kao muškarci, a 65 posto kao bijelci.

VIDEO Bijeg iz Kijeva: Gužve na benzinskim postajama, građani prazne bankomate

Komentara 2

AR
arni63
17:48 24.02.2022.

fb propada zbog velike cenzure i kršenja slobode govora i izražavanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije