Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA VRSTA

Znanstvenici su u londonskom prirodoslovnom muzeju otkrili najvećeg živućeg vodozemca

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
18.09.2019.
u 12:58

Nova saznanja kažu da je iznimno ugrožena vrsta daždevnjaka ustvari tri zasebne vrste. Najveći od njih, južni kineski daždevnjak, može narasti do sva metra dužine.

Znanstvenici u Londonskom zoološkom društvu su analizom trajnog preparata iz londonskog prirodoslovnog muzeja otkrili da je golemi kineski daždevnjak u stvari tri zasebne vrste od kojih je najveći, južni kineski daždevnjak. Može narasti do čak dva metra i smatra se da je najveći živući vodozemac. 

Ovi daždevnjaci su nekad bili rašireni po cijeloj Kini u velikim brojevima. No u zadnjim desetljećima vrsta je izlovljena na rub izumiranja zato što ju se smatra luksuznom delikatesom u nekim dijelovima svijeta. Profesor Samuel Turvey iz londonskog zoološkog društva opisuje pad u populaciji kao katastrofalan.

-nadamo se da će nam novo razumijevanje vrste omogućiti da bolje očuvamo sve populacije ogromnih daždevnjaka koje još postoje- rekao je Turvey za BBC.

Ovaj daždevnjak je toliko evolucijski star da ga se smatra živim fosilom, a ideja da postoji više od jedne vrste ogromnih kineskih daždevnjaka potječe još iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Teorija je napravljena na temelju jedinke koja se tad nalazila u zoološkom vrtu u Londonu. Teorija jer svojevremeno odbačena no skoro 100 godina kasnije taj isti daždevnjak korišten je u dokazivanju da je kineski golemi daždevnjak ustvari tri vrste.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Ecology and Evolution.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije